Če bo zakon sprejet, ženske v Italiji ne bodo smele nositi nikabov in burk. Foto: EPA
Če bo zakon sprejet, ženske v Italiji ne bodo smele nositi nikabov in burk. Foto: EPA

Osnutek ženskam v javnosti prepoveduje nošenje burk, nikabov ali drugih kosov oblačil, ki zakrivajo njihove obraze, in razširja že desetletja stari zakon, ki zaradi varnostnih razlogov ljudem prepoveduje nošenje stvari, ki zakrivajo njihove obraze v javnosti, na primer mask.

Skladno z osnutkom ženskam, ki bi kršile prepoved, grozi plačilo globe, tretjim osebam, ki bi silile ženske v zakrivanje njihovih obrazov v javnosti, pa globa in zapor do 12 mesecev.

S sprejetjem osnutka je Italija korak bližje temu, da po Franciji, Belgiji in delih Španije postane naslednja evropska držav, ki bi prepovedala nošenje burk in nikabov.

Glas tistih, ki ne morejo govoriti?
Osnutek zakona je podprla Souad Sbai, v Maroku rojena članica konservativne stranke Ljudstvo svobode premierja Silvia Berlusconija, ki želi s tem zakonom pomagati islamskim ženskam pri integraciji v italijansko družbo.

"Pred petimi leti v Italiji nihče ni nosil burke, danes jih je vedno več. Ženskam moramo pomagati, da se rešijo te segregacije, da se rešijo tega podrejanja. Govoriti želim za tiste, ki nimajo glasu, ki nimajo moči, da bi zakričale: 'Ne godi se mi dobro'," je po poročanju Guardiana povedala Sbaijeva.

"Kriminalizacija in medijsko dramatiziranje"
"To vprašanje je neke vrste kriminalizacija in medijsko dramatiziranje. V Italiji ni niti 100 žensk, ki nosijo nikab, in niti ene, ki nosi burko," je dejal Roberto Hamza Piccard, predstavnik Združenja islamskih skupnosti v Italiji. Po njegovem mnenju je prepoved islamskih tančic "nepravična in zadeva svoboščine posameznika". Dodal je, da bi taka prepoved osamila verne muslimanke, ker ne bi mogle zapustiti svojih domov.

Osnutek zakona bo po parlamentarnih počitnicah potoval v parlament, kjer ima Berlusconijeva koalicija tesno večino. V odboru je glavna opozicijska stranka glasovala proti osnutku.