Trenutno je v Italiji v sistemu sprejema beguncev in prosilcev za azil več kot 80 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Trenutno je v Italiji v sistemu sprejema beguncev in prosilcev za azil več kot 80 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Aretacije sledijo večmesečni preiskavi kriminalistov, v kateri so ugotovili, da so različne organizacije z dodelitvijo javnih naročil za sprejem in oskrbo beguncev služili javni funkcionarji. Sum izigravanja sistema je protikorupcijski komisiji prijavil mestni svet, ki je komisiji tudi podal seznam osumljenih podjetij.

V sklopu akcije Mafia Capital je policija izdala tiralico še za 21 ljudmi v Rimu, L'Aquili, Kataniji, Eni in na Siciliji. Policijska preiskava je razkrila, da so podjetja s kartelnimi dogovori dobivala javna naročila, povezana z upravljanjem sprejemnih centrov za begunce in priseljence, za pridobljene posle pa so se pristojnim zahvalili s podkupninami.

Korupcija vedno bolj pereča težava v Italiji
Primer je znova osvetlil težavo korupcije v Italiji, ki državo umešča na 69. mesto med 177 koruptivnimi državami glede na indeks svetovne protikorupcijske skupine Transparency International. Spomnimo, v Italiji je pred kratkim vzniknil primer nepravilnosti pri organizaciji svetovne razstave Expo, ki bo do 31. oktobra v Milanu.

Policija je dejala, da korenine rimske organizacije segajo veliko let nazaj, vanjo pa so vpleteni lokalni politiki, poslovneži ter kriminalci, ki so bili v 70. in 80. letih povezani z neofašističnimi skupinami.

Korupcija tudi pri reševanju begunske krize
Korupcija tudi pri reševanju begunske krize