Ladja križarka Costa Concordina je nasedla v petek zvečer. Foto: EPA
Ladja križarka Costa Concordina je nasedla v petek zvečer. Foto: EPA
Costa Concordia
Na krovu ladje za križarjenje je bilo 3.200 potnikov. Foto: EPA
Nasedla križarka

Nesreča se je zgodila, ko je bila večina potnikov pri večerji. Ladja se je zaradi udarca tako zatresla, da je z mize popadal jedilni pribor, zmanjkalo je tudi elektrike. 290 metrov dolga Costa Concordia se je začela nagibati, v njeno notranjost pa je začela pronicati voda.

Kot je za Radio Slovenija povedal direktor agencije CFC križarjenja Arsen Mihaič, ki v Sloveniji prodaja križarjenja družbe Costa Cruises, na križarjenju ni bilo slovenskih državljanov. Z njimi je potovalo več kot 150 potnikov iz Hrvaške in Srbije, ki pa so že na varnem.
Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po za zdaj dostopnih podatkih na ladji naj ne bi bilo Slovencev.

Potniki so v paniki skakali s krova, saj so hoteli priplavati do okoli 400 metrov oddaljenega kopnega. Ker se je ladja sprva nagnila za 20 stopinj, so imeli reševalci težave z namestitvijo rešilnih čolnov, zato so na pomoč poklicali rešilne helikopterje. Po izjavi nekega hrvaškega potnika, ki jo navaja Jutarnji List, je panika sprožila pravi stampedo do reševalnih čolnov, posadka pa je odpovedala in se sama zagrebla za njih.
"Pekel"
"Sprva so nam govorili, da je vse v redu, da je samo elektrike zmanjkalo, a ko smo videli, kako kuharji in natakarji panično bežijo, smo vedeli, da to ni res," razlaga hrvaški ribič Zrinko Huljić. Posadka se je, kot pravi Huljić, obnašala skrajno neprofesionalno. Namesto da bi paniko umirili, so se sredi tega kaosa razbežali skupaj s potniki, nagnetli so se v reševalne čolne in reševali lastno glavo. Ker je elektrike zmanjkalo, se je vse to dogajalo v popolni temi, kar je reševanje še dodatno oteževalo. Potniki so sami spuščali čolne, tedaj pa je nastopil pravi pekel, razlaga Huljić.
"Ker je bila ladja močno nagnjena, se čolnov ni dalo spustiti pod pravim kotom v morje. Butali so ob bok, nekateri so celo poleteli v kabine. Slišali so se kriki, ljudje so s palube z velike višine skakali v čolne. Slišal sem, da jih je bilo dosti ranjenih, nekateri so umrli. V čoln za 40 ljudi se jih je nagnetlo 70. Vse to je trajalo več ur. Vsi smo bili mokri, premraženi, šokirani," pravi Huljić.
Po prvih podatkih naj bi imela ladja v ogrodju 30-metrsko luknjo. Čeprav uradnega pojasnila za nesrečo še ni, naj bi nasedla na greben.
Italijanskega kapitana križarke, Francesca Schettina, so v soboto pozno popoldne sicer že aretirali. Schettina preiskujejo zaradi nenaklepnega uboja in zapustitve ladje.

Ladjo Costo Concordi so zgradili leta 2006, stala pa je vrtoglavih 450 milijonov evrov. Ima 1.500 kabin, pet restavracij in 13 barov. Med drugim lahko 3.780 potnikom, kolikor jih lahko sprejme na krov, uživa v raznih zabavnih dejavnostih, kot so razvajanje v centru lepote, obisk kina, gledališča, igralnice, diskoteke, ali pa se udeležijo kakšne športne dejavnosti v fitnesu ali na športnem igrišču.

Costa Concordia je križarila po Sredozemskem morju. Iz pristanišča Civitavecchia blizu Rima je bila namenjena na plovbo po Sredozemskem morju, in sicer od Sicilije, Sardinije do Španije, pot pa bi morala končati v francoskem pristanišču Marseille.

Med potniki tudi tri hrvaške družine
Na krovu ladje za križarjenje je bilo 3.200 potnikov, med njimi je bilo največ Italijanov, Nemcev, Britancev in Francozov, ter še okoli 1.000 članov posadke. Večino potnikov so že prepeljali na kopno in jih nastanili v tamkajšnjih šolah, hotelih in cerkvi. Reševalci še vedno iščejo morebitne pogrešane. Kot poroča hrvaški iPress so bile med potniki tudi tri hrvaške družine, ki so že na poti domov.

Nasedla križarka