Napolitano je spomnil na lansko srečanje z Danilom Türkom in Ivom Josipovićem. Foto: EPA
Napolitano je spomnil na lansko srečanje z Danilom Türkom in Ivom Josipovićem. Foto: EPA
Italijani se spominjajo fojb

Starih ran ne sme nihče pozabiti, vendar pa te ne bi smele biti ovira v odnosih med državami, je na slovesnosti v predsedniški palači v Rimu dejal Giorgio Napolitano, ki je prav pripadnost Evropski uniji označil za nov mejnik pri sodelovanju.

Po predsednikovih besedah je dolžnost vsake države, da se spominja svoje lastne zgodovine in ne izbriše sledi trpljenje lastnih ljudi.

Napolitano je v svojem govoru omenil srečanje s slovenskim in hrvaškim predsednikom lani poleti v Trstu ter izrazil pričakovanje, da bo članica EU-ja kmalu tudi Hrvaška. "Vsi smo ali pa bi morali biti evropski državljani, zato lahko danes končno gledamo naprej in pričakujemo plodno sodelovanje," je dejal Napolitano.

Ob tem je Napolitano omenil projekt zgraditve parka miru od Kobarida do Devina v spomin na milijon vojakov sosednjih držav, ki so umrli v prvi svetovni vojni, saj so danes te države povezane v Evropski uniji. Tako bi na viden način povrnili v spomin zlo, da se to ne bi nikoli več ponovilo. To bi bil spomin na vse nedolžne ljudi, ki so bili ubiti ali umorjeni po kraških vrtačah, v jarkih prve svetovne vojne ali v fojbah leta 1945.

Italijani se spominjajo fojb