Monti, poimenovan tudi
Monti, poimenovan tudi "Super Mario", je v sredo nasledil Berlusconija. Foto: EPA

Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil levosredinski časnik La Repubblica, je pokazala, da je novi vladi naklonjenih vrtoglavih 80 odstotkov Italijanov. Na lestvici od ena do deset je Montijevi vladi 78,6 odstotka Italijanov prisodilo oceno šest ali več. Še bolj kot vladi so Italijani naklonjeni tehničnemu premierju Montiju, saj ga je pozitivno ocenilo 83,3 odstotka od 2.377 sodelujočih v raziskavi, ki jo je 17. in 18. novembra izvedel inštitut za javnomnenjske raziskave Demos.

Visoke upe bo težko uresničiti
Takšne podpore v Italiji - tako v parlamentu kot med ljudstvom - ni doseglo še nobeno politično vodstvo po 2. svetovni vojni, poudarjajo Demosovi strokovnjaki. Izsledke raziskave povzemajo z ugotovitvijo, da je "javnomnenjsko razpoloženje potrebovalo samo en teden za prehod od depresije k evforiji". Hkrati opozarjajo, da bi lahko rezultati raziskave kazali na izjemno visoka pričakovanja in velike upe, ki jih ljudstvo stavi na novo vlado in ki jih bo težko uresničiti.

Na drugem mestu po priljubljenosti se je znašel vodja demokratske stranke Pier Luigi Bersani, a je njegova priljubljenost veliko skromnejša od Montijeve, saj ga pozitivno ocenjuje 48 odstotkov Italijanov. Precej manj, le 28,6 odstotka Italijanov, je naklonjenih nekdanjemu premierju Silviu Berlusconiju. Italijani so skoraj enotni – tako jih meni tri četrtine vprašanih -, da je politične kariere Berlusconija po njegovem odstopu nepreklicno konec oziroma da bo konec nastopil prav kmalu.

Podpora Montiju ni brezpogojna
Berlusconi je v intervjuju za časnik Corriere della Serra povedal, da je Monti privolil v to, da ne bo kandidiral na volitvah, tako kot tudi ne nobeden od ministrov v njegovi vladi. Ponovil je, da morajo Montiju pustiti vladati do leta 2013, a dal jasno vedeti, da je podpora njegove stranke Ljudstvo svobode pogojna. "Če bo Monti sprejel ukrepe, ki jim nasprotujejo stranke, ki ga podpirajo, ukrepov, kot je davek na bogastvo, ne bo mogel izpeljati," je povedal eden najbogatejših Italijanov in lastnik medijskega imperija na Apeninskem polotoku.