Policija ne more do živega žilavi 'Ndrangheti. Foto: EPA
Policija ne more do živega žilavi 'Ndrangheti. Foto: EPA
Kalabrija - regija na skrajnem jugu Italije, ki ji vlada mafija. Foto: EPA
V tradicionalni Kalabriji se je mafija globoko zajedla v vse pore družbe. Foto: EPA
Tudi občasne policijske akcije ne pomagajo pri zlomu 'Ndranghete. Foto: EPA

Pogosto brutalna 'Ndrangheta izvira iz južnoitalijanske regije Kalabrije, kjer vsak poskus njenega sesutja onemogočajo tesne krvne in zakonske vezi ter globoko prodiranje v tako rekoč vse pore tamkajšnje družbe, poroča revija Time.
A ko je leta 2007 v Nemčiji rivalska tolpa brutalno ubila šest članov 'Ndranghete, je skupina pridobila mednarodno pozornost. In lani je italijansko tožilstvo odkrilo, da se organizacija vse bolj utrjuje tudi v severni Italiji - njeni člani segajo vse do vlade.
V torek so potrdili, da se je 'Ndrangheta zdaj razširila še prek gora in prek oceanov: šest članov so aretirali v Nemčiji, tri naloge za aretacijo izdali v Kanadi, dva pa v Avstraliji. "Kalabrijski model organizacije poustvarjajo v številnih delih sveta," je povedal glavni tožilec Giuseppe Pignatone. "Gre za isti tip združbe, pa če govorimo o Kalabriji, Milanu, Kanadi ali Avstraliji."
'Ndrangheta vse bolj velja za najmočnejšo med italijanskimi kriminalnimi organizacijami in ji je uspelo prek svojih skorajda ekskluzivnih vezi s kolumbijskimi proizvajalci kokaina zasenčiti celo sicilijansko mafijo. V svoji domači bazi pa naj bi bil vpliv organizacije skoraj absoluten.
"Nihče ne verjame, da ima osrednja vlada kaj dosti, če sploh kaj, nadzora nad Kalabrijo, tamkajšnji politiki pa so vsi po vrsti videti kot neučinkoviti in/ali skorumpirani," je zapisal ameriški diplomat v depeši iz leta 2008, ki jo je objavil WikiLeaks. "Če Kalabrija ne bi bila del Italije, bi propadla država."
Vse v družini
Po podatkih italijanskega raziskovalnega inštituta Eurispes nezakonite dejavnosti 'Ndranghete prinesejo več kot 55 milijard dolarjev letno, kar je ekvivalent trem odstotkom italijanskega gospodarstva. In čezmorske operacije skupine naj bi se osredotočale na pranje njenih nezakonitih sredstev. A v nasprotju z zgodnejšimi obdobji, ko so kriminalne organizacije vodile svoje operacije v tujini kot kvazineodvisne enklave, sodobna tehnologija pomeni, da lahko italijanski šefi 'Ndranghete neposredno nadzorujejo njene dejavnosti v tujini. Končna odločitev vedno pade v Kalabriji.
In vse ostaja v družini. Tudi člani, ki delujejo v Avstraliji in Kanadi, so bili rojeni v Kalabriji, samo da se zdaj širijo. "Kot uporablja McDonald's isti kruh, iste hamburgerje, tako 'Ndrangheta uporablja isti način delovanja, isti način sestavljanja ljudi v Kalabriji in po svetu," razlaga Antonio Nicaso, avtor knjige Le Radici Dell'odio (Korenike sovraštva), knjige o 'Ndrangheti, napisane skupaj z italijanskim tožilcem.
"Svetovna težava"
Kar dela 'Ndrangheto še posebej nevarno, meni Nicaso, je njena sposobnost združevanja globoko zakoreninjenih tradicij s sofisticiranimi poslovnimi tehnikami. V Švici so pred dvema letoma posneli člane, kako izvajajo obred privrženosti, ki ga kalabrijska mafija izvaja že vse od 80. let 19. stoletja.
Organizacija je medtem začela uporabljati tudi države v osrednji Afriki za skladiščenje mamil. "Gre za organizacijo, ki je sposobna spreminjati tehnike, da najde več dohodkov, več načinov za zaslužek," razlaga Nicaso.
Pravi izziv bo najti vsesplošni odgovor na 'Ndranghetino mednarodno širitev. "Mafija postaja bolj in bolj brezmejna," pravi Nicaso. "A boj proti mafiji omejujejo meje, suverenost, razlike v pravosodnih sistemih. Druge države bi se morale zavedati, da je bila pred 100 leti mafija italijanska težava. Zdaj je mafija svetovna težava."