Svet

Poudarki

  • 'Ndrangheta najmočnejša mafijska združba
  • Izvira iz Kalabrije, zdaj širi svojo mrežo
Policija ne more do živega žilavi 'Ndrangheti. Foto: EPA
Kalabrija - regija na skrajnem jugu Italije, ki ji vlada mafija. Foto: EPA
V tradicionalni Kalabriji se je mafija globoko zajedla v vse pore družbe. Foto: EPA
Tudi občasne policijske akcije ne pomagajo pri zlomu 'Ndranghete. Foto: EPA

Dodaj v

Italijanska mafija širi svoje lovke po svetu

'Ndrangheta, strah in trepet Kalabrije
9. marec 2011 ob 18:16
Milano - MMC RTV SLO

Italijanska mafija se širi po vsem svetu. Tak je sklep italijanskih tožilcev, ki so izdali naloge za aretacije članov zloglasne kriminalne organizacije 'Ndrangheta, ki se je razširila vse do Kanade in Avstralije.

Pogosto brutalna 'Ndrangheta izvira iz južnoitalijanske regije Kalabrije, kjer vsak poskus njenega sesutja onemogočajo tesne krvne in zakonske vezi ter globoko prodiranje v tako rekoč vse pore tamkajšnje družbe, poroča revija Time.

A ko je leta 2007 v Nemčiji rivalska tolpa brutalno ubila šest članov 'Ndranghete, je skupina pridobila mednarodno pozornost. In lani je italijansko tožilstvo odkrilo, da se organizacija vse bolj utrjuje tudi v severni Italiji - njeni člani segajo vse do vlade.

V torek so potrdili, da se je 'Ndrangheta zdaj razširila še prek gora in prek oceanov: šest članov so aretirali v Nemčiji, tri naloge za aretacijo izdali v Kanadi, dva pa v Avstraliji. "Kalabrijski model organizacije poustvarjajo v številnih delih sveta," je povedal glavni tožilec Giuseppe Pignatone. "Gre za isti tip združbe, pa če govorimo o Kalabriji, Milanu, Kanadi ali Avstraliji."

'Ndrangheta vse bolj velja za najmočnejšo med italijanskimi kriminalnimi organizacijami in ji je uspelo prek svojih skorajda ekskluzivnih vezi s kolumbijskimi proizvajalci kokaina zasenčiti celo sicilijansko mafijo. V svoji domači bazi pa naj bi bil vpliv organizacije skoraj absoluten.

"Nihče ne verjame, da ima osrednja vlada kaj dosti, če sploh kaj, nadzora nad Kalabrijo, tamkajšnji politiki pa so vsi po vrsti videti kot neučinkoviti in/ali skorumpirani," je zapisal ameriški diplomat v depeši iz leta 2008, ki jo je objavil WikiLeaks. "Če Kalabrija ne bi bila del Italije, bi propadla država."

Vse v družini
Po podatkih italijanskega raziskovalnega inštituta Eurispes nezakonite dejavnosti 'Ndranghete prinesejo več kot 55 milijard dolarjev letno, kar je ekvivalent trem odstotkom italijanskega gospodarstva. In čezmorske operacije skupine naj bi se osredotočale na pranje njenih nezakonitih sredstev. A v nasprotju z zgodnejšimi obdobji, ko so kriminalne organizacije vodile svoje operacije v tujini kot kvazineodvisne enklave, sodobna tehnologija pomeni, da lahko italijanski šefi 'Ndranghete neposredno nadzorujejo njene dejavnosti v tujini. Končna odločitev vedno pade v Kalabriji.

In vse ostaja v družini. Tudi člani, ki delujejo v Avstraliji in Kanadi, so bili rojeni v Kalabriji, samo da se zdaj širijo. "Kot uporablja McDonald's isti kruh, iste hamburgerje, tako 'Ndrangheta uporablja isti način delovanja, isti način sestavljanja ljudi v Kalabriji in po svetu," razlaga Antonio Nicaso, avtor knjige Le Radici Dell'odio (Korenike sovraštva), knjige o 'Ndrangheti, napisane skupaj z italijanskim tožilcem.

"Svetovna težava"
Kar dela 'Ndrangheto še posebej nevarno, meni Nicaso, je njena sposobnost združevanja globoko zakoreninjenih tradicij s sofisticiranimi poslovnimi tehnikami. V Švici so pred dvema letoma posneli člane, kako izvajajo obred privrženosti, ki ga kalabrijska mafija izvaja že vse od 80. let 19. stoletja.

Organizacija je medtem začela uporabljati tudi države v osrednji Afriki za skladiščenje mamil. "Gre za organizacijo, ki je sposobna spreminjati tehnike, da najde več dohodkov, več načinov za zaslužek," razlaga Nicaso.

Pravi izziv bo najti vsesplošni odgovor na 'Ndranghetino mednarodno širitev. "Mafija postaja bolj in bolj brezmejna," pravi Nicaso. "A boj proti mafiji omejujejo meje, suverenost, razlike v pravosodnih sistemih. Druge države bi se morale zavedati, da je bila pred 100 leti mafija italijanska težava. Zdaj je mafija svetovna težava."

K. S., (po reviji Time)
Prijavi napako
Komentarji
manrose.
# 09.03.2011 ob 19:20
@1drekec: Vzdevku primeren komentar.
el CARTEL
# 09.03.2011 ob 20:37
K. S., (po reviji Time)

Kaja? Zakon članke imaš.. uglavnem pohvale tudi za navedbo vira

sedaj pa na novico. Legalizirajte drogo ali pa zaprite pralnice denarja (tipa wall street).. kratko in jasno.

ker pa bo tisti del od drogah naletel na neodobravanje, naj pojasnim. Ni ponudbe brez povpraševanja. Torej zakaj bi se dobiček od davkov prenesel mafijcem (pravzaprav ves dobiček, tudi od potencialnih dobaviteljev in maloprodajcev)? to le vzdržuje mafijo, mar ne..Država se mora nehati vzgajati svoje državljane.. niso nevzgojeni otroci. Če jih že skrbi za varnost ljudi, a je kaj boljšega, kot da jim ponudi kvalitetno robo brez groženj in izsiljevanja mafije?
seveda pa bi morali uporabniki biti registrirani, nadzorovani, recimo tudi letno pregledani s strani zdravnikov.. potem kakšne tečaje za "pravilno uporabo" ipd.

p.s. seveda bi raje videl, da nihče ni odvisen od drog, a to ni realno za pričakovati (sploh nevem kako bi odpravil vzrok, ker to so predlogi za odpravljanje posledic)

p.p.s ne, ne uporabljam nobenih drog in jih tudi nisem (vključno z mehkimi, cigareti in predvsem alkoholom.. dvema največjima ubijalcema, a za čudeža, legana.. in prav je tako)
Sebastjan666
# 09.03.2011 ob 19:12
Italijanska mafija deluje z roko v roki z vladami po svetu
Antonio Maria Costa iz UN, ki vodi Urad za droge in kriminal, je poročal, da je videl dokaze, da so bili dohodki organiziranega kriminala edini tekoči investicijski kapital (the only liquid investment capital), ki je bil na razpolago nekaterim bankam, ki so bile tik pred propadom prejšnje leto. Večina tega denarja (352 milijard dolarjev) dobičkov od drog, je bilo nato vsrkanih v ekonomski sistem.
Seveda se večina tega denarja opere na Wall Streetu, v Švici, Italiji in VB. V preteklosti sta bili v pranje mafijskega denarja vpleteni dve večji ameriški banki Wachovia in Bank of America.
The Justice Department charge sheet against the bank tells us that between 2003 and 2008, Wachovia handled $378.4 billion for Mexican currency exchanges, "the largest violation of the Bank Secrecy Act, an anti-money-laundering law, in U.S. history."

Dokazi tudi kažejo (no o tem se govori že vsaj 40 let) o vpletenosti Bele hiše in seveda ameriške vojske.
Tako je junija 2010 Narco News Bulletin poročal, da so posebne enote pod poveljstvom Pentagona delujejo v Mehiki in trenirajo mehiško vojsko za pridobivanje informacij, infiltriranje, itd
One former U.S. government official told investigative journalist Bill Conroy, "'Black operations have been going on forever. The recent [mainstream] media reports about those operations under the Obama administration make it sound like it's a big scoop, but it's nothing new for those who understand how things really work'."
But, as numerous investigations by American and Mexican journalists have revealed, there is strong evidence of collusion between the Mexican Army and the Juarez and Sinaloa drug cartels. A former Juarez police commander told NPR in May that "the intention of the army is to try and get rid of the Juarez cartel, so that [Joaquin "El Chapo" Guzman] Chapo's [Sinaloa] cartel is the strongest."
The cosy relations among the world's biggest banks, drug trafficking organizations and the U.S. military-intelligence apparatus is not however, a new phenomenon. What is different today is the scale and sheer scope of the corruption involved.

As Michel Chossudovsky points out,
"This trade can only prosper if the main actors involved in narcotics have "political friends in high places." As legal and illegal undertakings are increasingly intertwined, the dividing line between "businesspeople" and criminals is blurred. In turn, the relationship among criminals, politicians and members of the intelligence establishment has tainted the structures of the state and the role of its institutions, including the military."

Itd itd
bobson
# 09.03.2011 ob 18:48
cosa nostra no1
Zdravko Vatovec
# 10.03.2011 ob 10:29
Madonca,
kaj pa če bodo državi vedno lojalni slovenski zgodovinarji ugotovili,
da

"Slovenija je "država", utemeljena na korupciji" ???

(Italija ima v svoji ustavi prvi člen, ki pravi da
"Italija je republika, utemeljena na delu."
Pataren
# 10.03.2011 ob 05:59
Ti kar živi v svoji iluziji svobode in delaj za demokratične mafijozote!
Pataren
# 09.03.2011 ob 19:04
Jaz bi raje živel v državi kjer za vse veljajo mafijska pravila kot v državi kjer me demokrati ropajo premoženja in dostojanstva!
Mafijoze ti pokažejo kakšno je življenje v resnici in ti ne tvezijo o pravicah in dolžnostih.
CarlosNorris
# 09.03.2011 ob 23:55
Pataren, samo idiot, ki še nikoli ne prestopil svojega praga bi lahko napisal tak komentar.
minnaema
# 09.03.2011 ob 19:21
Sebastjan 666-hvala za akuratno pojasnilo, da bi le kaj zaleglo a dozdeva se mi da del svoje
potencijalnosti naredijo tudi tuji priseljenci, ki jih večji del ta ali ona mafija pobere za svoje stažiste ali kaj več odvisno kaj potrebujejo a vse to ostaja v latencah - žal in Lp
secundus
# 09.03.2011 ob 19:42
jaz sem Ndranghet-in kurir
med šefi razvažam pošto-kaj vas zanima

ja tud v sloveniji smo že prišli
zelo velikokrat se z črnim mercedezom odpravim raznašat pošto na relaciji murgle - parlament
1drekec
# 09.03.2011 ob 18:35
Proti našim levičarskim lopovom so pravi angelčki!
Kazalo