Conte doslej italijanski javnosti ni bil znan. Foto: EPA
Conte doslej italijanski javnosti ni bil znan. Foto: EPA
Luigi Di Maio
Di Maio se je odrekel premierskemu položaju. Foto: EPA

V ponedeljek sta zmagovalca parlamentarnih volitev, Luigi Di Maio iz Gibanja petih zvezd in Matteo Salvini iz Lige, predsedniku države Sergiu Mattarelli za mandatarja predlagala doslej neznanega profesorja prava in političnega novinca Conteja.

Italijanski predsednik mora sicer potrditi tako kandidata za premierja kot njegovo ekipo, preden lahko o njih glasuje tudi parlament.

Di Maio in Salvini sta po parlamentarnih volitvah v začetku marca oba nameravala prevzeti premierski položaj, vendar sta morala na koncu predlagati tretjega človeka, če sta hotela sestaviti vlado in se izogniti predčasnim volitvam.

Medtem so se že pojavila vprašanja o priloženem življenjepisu, v katerem je navedenih več tujih univerz, na katerih naj bi študiral Conte, med njimi je tudi New York University.

New York Times navaja tiskovno predstavnico omenjene univerze, ki je povedala, da se človek s tem imenom in priimkom ne pojavlja na njihovih seznamih študentov ali predavateljev. Je pa mogoče, da je obiskoval katerega od nekajdnevnih seminarjev, za katere pa nimajo seznamov z udeleženci.

Iz Gibanja petih zvezd so v izjavi za javnost pojasnili, da Conte nikjer ne trdi, da je bil vpisan na univerzo ali da je od nje pridobil izobrazbo.

"Conte je kot vsak raziskovalec odšel na študij v tujino, da bi poglobil znanje in izboljšal svoje znanje angleščine," je sporočila stranka in tako domače kot tuje medije okrcala, da so se spravili na Conteja zaradi kvalifikacij, za katere sam ni nikoli trdil, da jih ima.

Bo Conte le marioneta?
Italijanski mediji, ki se sklicujejo na vire blizu predsednika, so danes pisali, da Mattarella dvomi o Contejevi avtonomiji, saj naj bi Di Maia in Salvinija postala ministra v njegovi vladni ekipi.

A Mattarella naj se ne bi posvetoval in odločal samo o njem, temveč tudi o vladnem programu, ki sta ga vodstvi strank oblikovali minuli teden, člani pa potrdili pretekli konec tedna.

Ta sicer v nasprotju s prej v medijih objavljenimi različicami ne vključuje izstopa iz evrskega območja, predvideva pa opustitev strogih varčevalnih ukrepov in vključuje številne omejitve glede priseljevanja in okrepitev varnosti.

Odmik od varčevanja in dragi finančni ukrepi, med drugim nižanje davkov, ter evroskeptični ton nove vlade so tako v marsikaterih krogih poskrbeli za nemir, med drugim tudi na finančnih trgih.