Kot poročajo mediji, naj bi bilo v Italiji vse več samomorov, ki so povezani z gospodarsko krizo in posledično osebno stisko. Foto: EPA
Kot poročajo mediji, naj bi bilo v Italiji vse več samomorov, ki so povezani z gospodarsko krizo in posledično osebno stisko. Foto: EPA

Primer samozažiga 58-letnega zidarja iz Bologne se je zgodil v sredo, potem ko je moški dobil odločbo, ki ga bremeni utaje davka. Kot poročajo italijanski mediji, je pustil poslovilno sporočilo, v katerem davčnemu uradno sporoča, da je nedolžen.

Le dan za tem pa je podobno dejanje v Veroni storil prav tako zidar, ki državi ni plačal davka za zadnje štiri mesece. Oba moška sta v bolnišnični oskrbi.
Italija je pod vladavino nekdanjega premierja Silvia Berlusconija zakorakala v hudo gospodarsko krizo. In čeprav je država na zahtevo EU-ja zamenjala Berlusconija za Maria Montia, ki je izvedel boleče reforme, se država še zdaleč ni izkopala iz krize.

V njo je vkorakal leta 2007. Po podatkih Eurostata je javni dolg države leta 2010 presegel 60 odstotkov BDP-ja (116 odstotkov). Sicer pa je Italija v lanskem letu ustvarila 0,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,1 odstotne točke več od leta prej. Letos pa naj bi Italija zabeležila okoli 1,5-odstotni padec BDP-ja, k čemur bodo varčevalni ukrepi prispevali približno pol odstotne točke.

Monti ne bo več zategoval pasu, obljublja strukturne reforme
Statistiki za zadnje lansko četrtletje kažejo, da je izvoz ostal nespremenjen, uvoz pa se je zmanjšal za 2,5 odstotka. Investicije so se skrčile za 2,4 odstotka, domača potrošnja za 0,7 odstotka in za prav toliko potrošnja gospodinjstev.

Premier Mario Monti je obljubil, da država ne bo dodatno zategovala pasu, temveč se bo osredotočila na strukturne reforme - med njimi je tudi reforma trga dela.

Protikrizni ukrepi tehnične vlade so namreč mednarodne investitorje že močno pomirili. Pribitki na italijanske državne obveznice so se v primerjavi z referenčnimi nemškimi v zadnjih dneh znižali na okoli 300 bazičnih točk, kar je najmanj od avgusta lani in skoraj polovico manj od rekordnih ravni v začetku leta.

Najvišja stopnja brezposelnosti v zadnjih dvanajstih letih
Stopnja brezposelnosti je letos v Italiji presegla devet odstotkov, kar je največ od začetka tega tisočletja. Med mladimi je brez dela vsak tretji, s čimer se država uvršča med države Evropske unije z najvišjo stopnjo brezposelnosti med mladimi.