V potresu je bilo poškodovanih nekaj poslopij. Foto: EPA
V potresu je bilo poškodovanih nekaj poslopij. Foto: EPA
Pod Italijo se znova tresejo tla

Središče novega popotresnega sunka je bilo okoli 60 kilometrov vzhodno od Perugie, na globini 10 kilometrov, kažejo podatki evromediteranskega seizmološkega centra. Sunek je bil z magnitudo 5,9 skoraj tako močen kot tisti avgusta letos, ki je s tlemi zravnal kraj Amatrice (nekateri podatki govorijo o moči sunka celo do magnitude 6,4). Poročil o žrtvah ni, posnetki nekaterih medijev pa kažejo, da so nastale zunanje poškodbe stavb.
Po podatkih slovenske agencije za okolje so oba potresna sunka čutili posamezni prebivalci v Sloveniji, in sicer predvsem v višjih nadstropjih. Po njihovi oceni učinki potresa v Sloveniji niso presegli III. oz IV. stopnje po evropski potresni lestvici.
Poletni potres je bil uničujoč
Po poročanju rimskega dopisnika RTV Slovenija Janka Petrovca je bil epicenter prvega nocojšnjega potresnega sunka ob 19.11 v kraju Castelsantangelo sul Nera v bližini mesta Macerata v pokrajini Marke v srednji Italiji.

Sledilo je več šibkejših popotresnih sunkov. Potres so čutili tako v Rimu, kjer so mnogi zapustili domove in šli na ulico, kot na jadranski obali ter seveda na območju osrednjih Apeninov, kjer je rušilni potres 24. avgusta letos zahteval skoraj 300 žrtev. Epicenter je bil devet kilometrov pod površjem. Z območja potresa 24. avgusta poročajo o poškodovanih stavbah, ki so se zrušile v kraju Arquata del Tronto, ter o začasno prekinjenih mobilnih zvezah.

Z območja prvega epicentra za zdaj poročajo, da so ponekod ostali brez elektrike. Iz kraja Visso, ki je od epicentra oddaljen sedem kilometrov, javljajo, da so se na nekaterih stavbah odtrgali napušči s streh. Hrvaški portal Index poroča, da sta bili v Vissu poškodovani dve osebi, kako resno, pa še ni znano. Cesta Salárija, ena glavnih cest, ki iz Rima vodijo proti Jadranu, je začasno zaprta zaradi preverjanja, ali so nastale večje poškodbe.


Pod Italijo se znova tresejo tla