Edina preventiva pred okužbo trenutno je, da se ljudje na območjih, kjer živijo tigrasti komarji, izogibajo stoječim vodam. Foto: AP
Edina preventiva pred okužbo trenutno je, da se ljudje na območjih, kjer živijo tigrasti komarji, izogibajo stoječim vodam. Foto: AP
Mikrocefalija
Otroci, rojeni z mikrocefalijo, dobijo poškodbe možganov. Foto: AP
V Latinski Ameriki je izbruhnil virus zika

Najbolj skrb vzbujajoče so razmere v Braziliji, kjer so od oktobra lani opazili že 3.893 primerov mikrocefalije, pri kateri je obseg glave otroka glede na spol, višino, raso in gestacijsko starost v primerjavi z njegovim telesom nesorazmerno manjši, njihovi možgani pa se ne razvijajo pravilno. Okužene nosečnice pogosto splavijo, nekateri otroci pa umrejo kmalu po rojstvu. Zdravljenje te prirojene deformacije ni mogoče ne v prenatalnem obdobju ne po porodu.

V Kolumbiji omenjajo 700.000 okužb
Virus Zika se prenaša s pikom tigrastega komarja, ki prenaša tudi tropski bolezni denga in čikungunja. V Braziliji je bil omenjeni virus vzrok za pet smrti dojenčkov, še 44 primerov pa proučujejo. Brazilski zdravstveni minister je zato napovedal, da bodo za čim hitrejši razvoj zdravila, ki bi preprečil okužbo z virusom, namenili dodatna sredstva. Trenutno je edini način za boj proti virusu ta, da se ljudje izogibajo stoječim vodam, v kateri se komarji razmnožujejo.

Veliko povečanje števila okužb so opazili tudi v drugih južnoameriških in srednjeameriških državah. V Kolumbiji so tako prešteli že 13.500 primerov okužb, a kolumbijski minister za zdravje je posvaril, da bi lahko to število naraslo do 700.000, o prvem primeru okužbe z virusom pri nosečnici pa poročajo tudi iz Bolivije.

Američani odsvetujejo nosečnicam potovanja na jug
Zaradi teh razmer je ameriški urad za nadzor in preprečevanje bolezni prejšnji petek izdal opozorilo, da nosečnicam odsvetuje potovanje v Brazilijo, Kolumbijo, Salvador, Francosko Gvajano, Gvatemalo, Haiti, Honduras, Marinik, Mehiko, Panamo, Paragvaj, Surinam, Venezuelo in Portoriko, torej v vse tiste države, iz katerih so poročali o pojavu virusa.

V Latinski Ameriki je izbruhnil virus zika