Brezup zaradi pomanjkanja hrane in vode vlada tudi na uničenih ruralnih območjih, kjer ob dostavi pomoči s helikopterji prebivalci v vaseh prosijo, da jih odpeljejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Brezup zaradi pomanjkanja hrane in vode vlada tudi na uničenih ruralnih območjih, kjer ob dostavi pomoči s helikopterji prebivalci v vaseh prosijo, da jih odpeljejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bhajraj
Idejni vodja projekta in producent, ki si je zamislil zgodbo, da bi se dekleta iz Mugula udeležila nogometnega prvenstva Bimal Singh Bist (levo) ter režiser in snemalec Bhojraj Bhat. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nepal
Po podatkih Unicefa je potres prizadel milijon otrok. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nujna humanitarna pomoč vendarle začenja prihajati v odročne kraje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kaotične razmere v glavnem mestu Nepala
Potres v Nepalu prizadel osem milijonov ljudi

"Bilo je zelo zelo strašljivo ... kot da bi nas zazibalo z ene strani države na drugo ... nepredstavljivo," nam je pojasnil Bimal Singh Bist, s katerim smo se sicer pogovarjali pred dobrim mesecem, ko je z režiserjem Bhojrajem Bhatom v Sloveniji predstavljal dokumentarni film o deklicah, ki so z zmago na nogometnem prvenstvu v Nepalu premaknile meje nemogočega.

Bimal je dejal, da je Katmandu zapustilo okoli 400.000 prebivalcev, ki so si poiskali varno zatočišče zunaj prestolnice ali pa so se vrnili v svoj domači kraj. "Ljudje, ki so morali zapustiti svoje domove, živijo v šotorih ob cesti ali pa pod milim nebom. Lahko bi rekel, da vlada ni kos takšnim položajem." Dodal je, da je bilo po sobotnem smrtonosnem potresu z močjo 7,9 več kot sto popotresnih sunkov z močjo 4,5.

"Pod zrušenimi hišami so še vedno trupla, zato bi se lahko razvile različne epidemije in nalezljive bolezni. Včeraj sem bil na mestu, kjer je porušeni stolp Dharahara, vse je smrdelo po razpadajočih truplih ... Vlada je pozvala ljudi, naj si nadenejo maske." Bimal je še povedal, da se je tudi sam pridružil reševalnim ekipam. Z njimi se bo odpravil na območje Gorkha, v katerem je bilo porušenih med 80 in 90 hiš.


Med 62 Slovenci ni ranjenih
Nepal je priljubljen pohodniški in alpinistični cilj Slovencev, ki jih je bilo med potresom v himalajski državi 62, a po podatkih Ministrstva za zunanje zadeve RS po močnem potresu med njimi ni poškodovanih, prav tako v državi ni organiziranih alpinističnih odprav PZS.
Zbiranju pomoči za prizadete v nedavnem potresu v Nepalu so se tako pridružili tudi v Planinski zvezi Slovenije. PZS tako v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Generalnim konzulatom Nepala v Sloveniji k finančni pomoči poziva slovenske planince, izvedla pa bo tudi več drugih dejavnosti za pomoč Nepalu.


"Jedli nismo od potresa"

Število žrtev potresa je medtem preseglo število 5.000, potres je prizadel kar četrtino od 26 milijonov prebivalcev Nepala. Ljudje nujno potrebujejo hrano in vodo. "Jedli nismo vse od potresa," je za BBC dejal Sita Gurung iz Gorkhe, ki je ostal brez doma. "Vse se je spremenilo, ničesar več nimamo."

Reševalci rešili 14 ljudi
Združeni narodi so poročali, da je reševalcem izpod ruševin v Katmanduju uspelo rešiti 14 ljudi. Med njimi je bil tudi 28-letni Riši Khanal, ki je bil kar 80 ur ujet pod ruševinami bloka, obdan s tremi trupli. V Nepalu poteka prvi dan tridnevnega žalovanja.

Jeza in razočaranje med Nepalci nad lastno vlado narašča, saj se je ta odzvala prepočasi in jim ni zagotovila ustrezne mobilizacije. Premier Sušil Koirala je sicer v torek zatrdil, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da dostavi pomoč.

Po plazu 250 pogrešanih
V Nepalu pogrešajo okoli 250 ljudi, ki naj bi jih danes zasul snežni plaz na območju, kjer poteka priljubljena pohodniška pot. Nesreča se je zgodila v Ghodatabeli, blizu žarišča sobotnega katastrofalnega potresa. Sicer pa je vodja Nepalske planinske zveze, šerpa Ang Tsgering, je dejal, da so vse alpiniste z območja Everesta že pripeljali na varno. "Regija Everesta je zdaj prazna. Od nobene odprave nimamo nobene prošnje več za reševanje," je še dejal. Dodal je, da so 180 ljudi, ki so obtičali v baznih taborih I in II, v zadnjih dveh dneh rešili s pomočjo helikopterjev.


Ljudje bežijo na varno

Po poročanju BBC-ja so pristojne oblasti prebivalcem Katmanduja zagotovile brezplačne šolske avtobuse, ki jih odvažajo iz porušenega mesta, v upanju, da bodo odšli, tako kot je povedal tudi Bimal, v svoje domače kraje. Po vsem Nepalu je potres prizadel osem milijonov ljudi, več kot 10.000 je ranjenih.

Nepalska policija se je danes v prestolnici Katmandu spopadla z jeznimi preživelimi sobotnega katastrofalnega potresa. V želji, da bi mesto zapustili, se je več tisoč ljudi danes še pred zoro zbralo pred glavno avtobusno postajo, potem ko je vlada obljubila prihod več sto avtobusov, s katerimi bi se lahko brezplačno odpeljali. Ker avtobusov ni bilo, se je večalo nezadovoljstvo in jeza zbranih, tako da je prišlo do prerivanja s policijskimi kordoni, ki so jih namestili, da bi ohranili mir blizu parlamenta.

Humanitarna pomoč v odročne kraje
Sicer pa naj bi nujna humanitarna pomoč vendarle začenjala prihajati v odročne kraje, ki so zaradi uničene infrastrukture in izpada električne energije odrezani od sveta. Poleg tega pa reševalcem delo otežuje še slabo vreme, plazovi, popotresni sunki. Sobotni potres je bil tako močan, da se je po podatkih seizmologov, Katmandu prestavil za tri metre.

Kako lahko pomagam?
Otroci predstavljajo kar 40 odstotkov prebivalcev Nepala, ki so v kriznih razmerah tudi najranljivejši. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč. Unicef Slovenija zato zbira prepotrebna sredstva. Posamezniki lahko prispevajo pomoč prek spletne strani ali z nakazilom na:
- Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana;
Račun: SI56 0201 3025 9875 526
Koda namena: CHAR
Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!
BIC banke prejemnika: LJBASI2X
Sklic: SI00 41888

Posamezniki lahko prispevajo tudi s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF ali UNICEF5 na 1919 in darujejo 1 ali 5 evrov za nujno pomoč otrokom v Nepalu.


- Slovenska Karitas,

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana;

Račun: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Potres Nepal
Sklic: SI00 880
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Prispevek v znesku 5 EUR je mogoče posredovati tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.


Humanitarno društvo ADRA Slovenija
Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

Račun: SI 56 6100 0000 7360 804
Koda namena: CHAR
Namen plačila: NEPAL
BIC banke prejemnika: HDELSI22
Sklic: ni reference

Kaotične razmere v glavnem mestu Nepala
Potres v Nepalu prizadel osem milijonov ljudi