Zaradi številnih trupel so bližnje mrtvašnice polne. Foto: EPA
Zaradi številnih trupel so bližnje mrtvašnice polne. Foto: EPA

Konec maja so v rudniškem jašku 150 metrov globoko v opuščenem rudniku Concha v mestu Taxco v zvezni državi Guerrero odkrili 20 trupel, med njimi tudi truplo direktorja bližnjega zapora. Iz pisarne generalnega tožilca so zdaj sporočili, da so do sobote iz rudnika potegnili že 55 trupel, med katerimi so nekatera že zelo razpadla, druga pa so bila stara le nekaj ur.

Ker morajo preiskovalci preiskati še deset rovov, bi lahko število trupel še naraslo, pregledali pa bodo tudi druge rudnike v okolici. Policisti so se morali v jašek spustiti z zaščitnimi maskami, saj je bil smrad razpadajočih trupel neznosen. Na nekaterih truplih so opazili tetovaže, kar po besedah policistov kaže na pripadnost kriminalnim tolpam.

Nasilju ni videti konca
Gurrero je ena izmed mehiških zveznih držav, ki so se v zadnjih letih znašle v primežu nasilja mamilarskih tolp. V medsebojnih obračunih in obračunih s pripadniki varnostnih sil je bilo od leta 2006 v Mehiki ubitih več kot 22.000 ljudi, čeprav je mehiški predsednik Felipe Calderon napovedal odločen boj proti kriminalnim združbam in na najbolj nevarna območja poslal celo vojake.