Prizorišče napada v Alepu pred mesecem dni. Od marca leta 2011 je konflikt v Siriji zahteval okoli 70.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Prizorišče napada v Alepu pred mesecem dni. Od marca leta 2011 je konflikt v Siriji zahteval okoli 70.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Alep
V Alepu se bije boj za vsako sosesko. Foto: EPA

Sirski državni mediji so poročali, da so uporniki v pokrajini Alep v napadu uporabili kemično orožje in ubili 15 ljudi, med njimi večinoma civiliste. Uporniki so zanikali te trditve in sami vlado obtožili, da je uporabila kemične strupe, ki so jih namestili na raketo dolgega dosega.

"Uporniki niso za tem napadom," je sporočil visoki tiskovni predstavnik uporniškega visokega vojaškega sveta v Alepu Kasim Sadedine in pojasnil, da so se poročila o odgovornosti upornikov pojavila, potem ko so vladne sile po njegovih besedah uporabile izstrelek scud s kemičnim orožjem.

V raketnem napadu v bližini največjega sirskega mesta Alep na severu države naj bi bilo ubitih 26 ljudi, med njimi 16 sirskih vojakov, je sporočil opozicijski Sirski observatorij za človekove pravice. Deset ljudi naj bi pozneje umrlo v bolnišnici, vendar ne morejo potrditi, ali gre za vojake ali civiliste.

Vodja Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) s sedežem na Dunaju Ahmet Uzumcu je po poročilih o uporabi kemičnega orožja v Siriji sporočil, da sam nima neodvisnih potrditev teh poročil. "Seveda so seznanjeni s poročili in pozorno spremljamo razmere," je dejal.

Oglasila se je tudi Rusija in za napad s kemičnim orožjem obtožila sirske upornike, kar je po njenem mnenju izredno skrb vzbujajoče in nevarno.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi podatka, da orožje za množično uničevanje pada v roke upornikov, kar še poslabšuje razmere v Siriji in grozi s konfrontacijo na novi ravni," je sporočila tesna zaveznica Damaska.

Vse je strah kemičnega orožja
Sirski minister za informiranje Omran Al Zoabi je zatrdil, da njihove oborožene sile zaradi moralnih, humanitarnih in političnih razlogov ne bi nikoli uporabile mednarodno prepovedanega orožja, kar so že večkrat zagotovili v preteklosti.

Al Zoabi je še dejal, da Turčija in Katar, ki podpirata sirske upornike, nosita zakonito, moralno in politično odgovornost za napad v Alepu. Turčija se je takoj odzvala na obtožbe sirskega ministra za informiranje in jih označila za nesmiselne.

Sirski režim ima eno največjih zalog kemičnega orožja na svetu, zato je mednarodna skupnost večkrat izrazila skrb, da bi režim predsednika Bašarja Al Asada uporabil to smrtonosno orožje v boju proti upornikom.

Po drugi strani vlada zaskrbljenost tudi nad možnostjo, da bi se kakšna v kopici uporniških skupin, med njimi tudi skrajnih islamskih skupin, dokopala do kemičnega orožja.