Izbor Svet
Ena izmed ameriških zveznih držav, kjer so večje zaloge kobalta, je Aljaska. Foto: AP
Dobrih 60 odstotkov svetovne zaloge kobalta nakopljejo v Demokratični republiki Kongo. Foto: AP
Rudnik kobalta v DR Kongo. Ta afriška država je problematična zaradi spornih metod, ki jih uporablja pri rudarjenju, kot je izkoriščanje otroške delovne sile. Foto: Reuters
       Kobalt je stranski produkt rudarjenja bakra in niklja, njegova količina v vsaki toni rude pa je zelo majhna. Zaloge kobalta so tako odvisne od intenzivnosti pridobivanja bakra in niklja.       
Kanadsko podjetje First Cobalt je letos kupilo rudnik v Idahu, za katerega upa, da ga bo usposobilo v treh letih. Foto: First Cobalt
Kobalt je stranski produkt rudarjenja bakra in niklja. Foto: Reuters
       Čeprav bo povečana proizvodnja najverjetneje zadostila povpraševanja v naslednjih nekaj letih, pa analitiki že za leto 2022 napovedujejo pomanjkanje kobalta.       
Kobalt je ključna surovina za izdelavo litij-ionskih baterij in akumulatorjev, ki jih uporabljajo v industriji električnih vozil. Foto: Reuters

Dodaj v

Nova zlata mrzlica na zahodu ZDA: zlato zamenjal kobalt

Rudnina se uporablja za baterije in akumulatorje
8. avgust 2018 ob 06:47
Washington - MMC RTV SLO, STA

Svoj čas je rudosledce na ameriški zahod mamilo zlato - a danes je kobalt tista kovina, ki je sprožila novo mrzlico.

V ZDA že desetletja niso rudarili kobalta v kakšnem večjem obsegu. A peščica rudarskih družb je zdaj v iskanju te srebrnkasto-modrikaste rude zasedla nahajališča v Idahu, Montani in na Aljaski.

Zanimanje za kobalt, ključno surovino za litij-ionske baterije in akumulatorje, zadnja leta zaradi vse večjega povpraševanja po električnih vozilih vztrajno narašča.

V preteklosti so bile zaloge kobalta odvisne od trgov za baker in nikelj, dragocenejši kovini, ki ju običajno kopljejo skupaj s kobaltom. A z naraščanjem cene kobalta, katerega letna poraba se dviga z 10-odstotno stopnjo, ta rudnina ne velja več zgolj za stranski produkt, razlaga za BBC George Heppel, analitik londonske raziskovalne družbe CRU Group. Po podatkih CRU-ja je zdaj na lovu za zalogami kobalta okoli 300 družb z vsega sveta.

Rudarski velikani, kot je švicarski Glencore, krepijo proizvodnjo tudi v DR Kongo, kjer nakopljejo večino svetovne zaloge kobalta.

V ZDA so kobalt prvič po 40 letih začeli omejeno rudariti leta 2014. Kanadsko podjetje First Cobalt je pomladi letos kupilo rudnik v Idahu, za katerega računajo, da bo začel obratovati v treh letih.

Njihov glavni cilj ne bo baker ali kaka druga kovina, ampak prav kobalt, je povedal direktor podjetja Trent Mell. "Rudarji nikdar nismo šli dejansko iskati kobalta. A kobalta je po svetu veliko in kot rudarji zaostajamo."

Ukradli za 10 milijonov dolarjev kobalta


Da je zanimanje za kobalt na vrhuncu, kaže tudi novica, da so julija iz skladišča Vollers v Rotterdamu na Nizozemskem ukradli okoli 112 ton kobalta, vrednega okoli 10 milijonov dolarjev.


Strmo naraščanje porabe kobalta

Po podatkih CRU-ja bo poraba kobalta letos presegla 122.000 ton - za primerjavo: še leta 2011 je bila ta številka 75.000 ton. Rekordno visoke ravni so letos dosegle tudi cene kobalta – za tono te kovine je bilo treba februarja na londonski borzi odšteti 82.000 dolarjev, kar je največ od uvrstitve kobalta na borzo. Cena je trikrat višja kot v istem obdobju leta 2016.

Po navedbah specializirane družbe za prodajo kobalta Darton Commodities povpraševanje po tej kovini še ni doseglo vrha. "Trg bo po pričakovanjih povečeval povpraševanje, dokler se napovedi izjemne rasti prodaje električnih vozil ne bodo okoli leta 2020 ustalile okrog realnih pričakovanj," so zapisali v svojem letnem poročilu.

"Dinamika trga je okrepila naše zaupanje," pravi Fiona Grant Leydier iz eCobalta, ki je oživil njihove 25 let stare načrte za svoj rudnik kobalta v Idahu. Podjetje zdaj pričakuje, da bodo kopati začeli konec prihodnjega leta. "Temelji za trg kobalta so tako močni kot še nikdar poprej," je za BBC povedal Grant Leydier. "Opažamo veliko zanimanja vlagateljev, potencialnih partnerjev in uslužbencev."

Potem ko s pomočjo eksploziva pridobijo kobaltno rudo, jo prečistijo in spremenijo v kovino, zlitine ali kemične koncentrate, ki se uporabljajo v izdelkih, kot so letalski motorji, droni, baterije in akumulatorji.

Sporne metode v DR Kongo
Več kot 60 odstotkov svetovnega kobalta nakopljejo v Kongu, Kitajska pa je največja proizvajalka prečiščenega kobalta. A s povečanim povpraševanjem po kobaltu so se v ZDA okrepili tudi strahovi glede ameriške odvisnosti od uvoza. Februarja so ZDA dodale kobalt na seznam 35 mineralov, označenih kot ključne za gospodarstvo. Podjetja, dejavna v ZDA, upajo, da jim bo njihov status "made in America" ("Izdelano v ZDA") pomagal pospešiti vladno odobritev njihovih načrtov in tako njihove izdelke ločiti od uvoženih.

Navedbe o korupciji in otroški delovni sili v rudnikih v Kongu so ustvarile dodaten pritisk na kupce, da najdejo nove vire zalog. Država je tudi napovedala, da bo davek na kobalt povečala za petkrat, kar trge navdaja z dodatno negotovostjo.

"Le nekaj nahajališč je, kjer lahko dobite etično nakopani kobalt, in mi želimo biti eno od njih. Mislim, da bi to za nas pomenilo prednost," pravi Michael Hollomon, direktor družbe Missouri Cobalt. Podjetje namerava še ta mesec začeti kopati kobalt v starem rudniku svinca v Misuriju. Predvidevajo, da je v rudniku za 15.000 ton kobalta, kar bi bilo največje tovrstno nahajališče v Severni Ameriki.

Višje cene za etično rudarjenje?
Kljub visokoletečim ambicijam pa realno stanje, kje so po svetu večje zaloge visokokakovostnega kobalta, pomeni, da bodo ZDA vedno morale določeno količino te rude uvažati. Kljub spornim metodam analitiki pričakujejo, da se bo Kongov delež svetovne proizvodnje kobalta povečal, glavni igralec na trgu prečiščenega kobalta naj bi ostala tudi Kitajska.

Čeprav ameriška podjetja ostajajo le manjši igralec na trgu kobalta, pa bi lahko za svoje proizvode postavili visoko ceno, meni Caspar Rawles, analitik pri Benchmark Mineral Intelligence. "Vsako podjetje v dobavni verigi si želi zmanjšati svoje geopolitično tveganje, zato mislim, da je vsak projekt zunaj Konga v tem smislu v močnem položaju," pravi.

Izzivi sicer ostajajo nezanemarljivi, saj že sama vzpostavitev rudnika stane več 100 milijonov dolarjev. Dodatno negotovost predstavlja spremenljiva cena kobalta, zaradi vse višje cene te rudnine pa podjetja iščejo načine, kako bi zmanjšale odvisnost od kobalta.

Kako zmanjšati odvisnost od kobalta?
Gerbrand Ceder
s Kalifornijske univerze v Berkeleyju tako opravlja raziskavo, kako bi ustvaril stabilne akumulatorje, ki ne potrebujejo večjih količin kobalta. Toda kot sam pravi, bo potrebnih še najmanj od pet do deset let, da bi tovrstno tehnologijo lahko uporabljali v večjem obsegu. In do takrat bo kobalt prišel še kako prav.

Lani je bilo okoli 72 odstotkov kobalta še vedno porabljenega za proizvodnjo elektronskih naprav, kot so računalniki, a glede na to, da je prodaja električnih avtomobilov lani zrasla za 51 odstotkov, bo v prihodnje vse večji delež kobalta porabljen za akumulatorje zanje.

Avtomobilski velikani, kot je Tesla, o potrebah po kobaltu molčijo, neimenovani viri pa pravijo, da Volkswagen še ne ve, kako bo pridobil potrebno količino. Rudarski velikan Glencore je konec lanskega leta napovedal, da namerava do leta 2020 letno pridobiti 63.000 ton kobalta, torej 36.000 ton več kot lani.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 07:13
Džeko kolk si ti Jack.

Čudim se, da te ne pohopsa kakšna globalna energetska korporacija za svetovalca. Raje po celem iščejo redke kovine, kot da uporabijo tvojo enostavno rešitev. Norci.
generacija56
# 08.08.2018 ob 08:07
Nimrod

Velik hudič, ZDA je že pojedel ta medij.
Ta medij piše uravnotežene novice samo še o "velikem hudiču"...
Če bi namreč pisali o rudnikih v Rusiji, bi pisali o vsem slabem, pa še Navalnega bi vključili.
Ta medij je trobilo NATO.
Ni treba razpredati.
Poglej si izbor in vsebino novic.
A če nimaš informacij iz alternative, tako nima smisla.
Ko boš vedel, kaj se po svetu dogaja vsak dan, a o čem pišejo tukaj, ti bo jasno.
Nikec3
# 08.08.2018 ob 07:49
No pa smo tam še več uničene narave za kao čisto energijo. princip gorilnih celic pa nikogar ne zanima, ker potem ni dobička...

Ne piši bedarij, če nimaš pojma. Gorivne celice imajo slabši izkoristek kot kombinacija baterija + elektromotor.
džeko
# 08.08.2018 ob 07:06
No pa smo tam še več uničene narave za kao čisto energijo. princip gorilnih celic pa nikogar ne zanima, ker potem ni dobička...
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 07:58
Generacija56

Podobno, kot PONOS gospodarsko krizo, ti komaj čakaš vojno s katero bodo tvoje napovedi dokazane in takrat bo veliki hudič ZDA končno pokazal svoj pravi obraz in ti boš srečen.
123pepe321
# 08.08.2018 ob 07:57
"Se pravi bo Kongo postal zelo bogata država"
Se pravi, da bodo zahodne takoimenovane demokracije Kongo uničile.
generacija56
# 08.08.2018 ob 09:19
Zanimivo je, kako se ta medij razpiše o količini minerala, katerega vso eventualno proizvodnjo čez tri leta spraviš v eno ladijsko skladišče...
A je še 20 mineralov, večinoma še bolj pomembnih, ki jih ZDA nimajo.
Medtem pa, ko amiji samo ropotajo z orožjem in sankcijami, je Xi ravkar končal turnejo po Afriki, kjer je z milijardami podprl projekte, ki bodo Kitajski zagotovile prevlado na svetovnem trgu...
O TEM TA MEDIJ NE PIŠE!!!
Nek, nek zakoten rudnik v ZDA je bolj pomemben...
Prav tako so se končale vojaške vaje NATO v Gruziji.
Rdeči črti, ki je Rusija ne bo dovolila prestopiti.
O tem, ta medij ne piše. A situacija ima večji potencijal, kot Koreja in Iran skupaj.
Da je svet zadolžen za 247.000 milijard dolarjev, od tega ZDA 10%, ta medij ne piše.
Da je vsa situacija tik pred pokom, ta medij ne piše.
Lepo je brati o samokolnici kobalta.....
vranek
# 08.08.2018 ob 09:15
Skipy, Venezuela je revna, ker je nacionalizirala naftno jndustrijo in je vse od sociakisticno navitih ljudi. Naftne firme so zaceli voditi ljudje tipa Mesec in Violeta. Finance pa voditi Kordis in Trcek.
Zato. In firma res veckno vlozi v modernizacijo, sirjenje, razvoj novih produktov, kesa kot takega se odnasa zelo malo, zato lastnistvo firm ni pomembno.
JoeM
# 08.08.2018 ob 07:20
Ja, vsi se bomo morali enkrat zavedat da čiste energije ni!
Čista energija je edino da ne porabljaš energije, kar pa ni mogoče.
Krtomir
# 08.08.2018 ob 08:56
Zanimivo, da Kongo ni med najbogatejšimi državami na svetu. Verjetno Belgijci nimajo nič pri tem...
Kotnik90
# 08.08.2018 ob 08:26
Sepravi Todd Hoffman bo najbrž kmalu začel z oddajo Cobalt Rush. Komej čakam.
aparat-čik
# 08.08.2018 ob 09:01
Kongo pa je itak v popolnem primežu zahodnih firm. Zato suženjsko iskoriščanje ni sporno, kot tudi ne pobijanje sindikalistov, učiteljev in oboroženo zatiranje uporov delavcev. Zelo grdo in nečloveško pa bi bilo, če bi isto delali kakšni kitajci, na primer.
Skippy
# 08.08.2018 ob 08:23
Vsi ti, ki pišete, kako glavnina dobička zaradi tujega lastnika odide ven iz države, niste nikoli očitno zares delali v resni firmi. Pravzaprav le zelo mali delež prihodkov zapusti državo.

Če bi vaše trditve držale, bi bila Venezuela danes naftno bogata država, tako pa so njihova naftna podjetja bolj ali manj propadla.
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 08:02
Drugače si pa miroljuben.
cairns
# 08.08.2018 ob 13:52
JoeM
Ja, vsi se bomo morali enkrat zavedat da čiste energije ni!

Je. Sonce, veter, voda.
cairns
# 08.08.2018 ob 13:50
Dobrih 60 odstotkov svetovne zaloge kobalta nakopljejo v Demokratični republiki Kongo.

Ampak ne na način kot ga kaže slika. Tako domorodci kopljejo diamante.
Do Brasil
# 08.08.2018 ob 10:26
Vsa beda kongoskega rudarjenja v dokumentarnem filmu Congo, My Precious. The Curse of the coltan mines in Congo

Krtomir
# 08.08.2018 ob 09:01
aparat-čik

Also noben se še ni vprašal kam z odpadnimi baterijami... Še ene pet let in bodo ugotovili, da mogoče niso tako zelo ekološke.

Nedvomno je veliko boljša alternativa vodik. Drži, da je izguba pri hidrolizi ene 6-7% slabša od izkoristka pri baterijah ampak je zadeva bolj centralizirana in posledično verjetno bolj ekološka.
Springbok
# 08.08.2018 ob 08:40
Litij, tudi litij, ne le kobalt.
generacija56
# 08.08.2018 ob 10:48
kingeston

Da, ko gledaš iz svoje šibične škatlice, svet izgleda zelo majhen.
A ZDA in EU skupaj predstavljajo le 10% tega sveta..
Pa še v EU niso vsi navdušeni nad tem, kar prodajajo ZDA.......
Sploh pa, vedno bolj so samoizolirani...
O opranosti bi?
paraBellum
# 08.08.2018 ob 10:01
džeko

# 08.08.2018 ob 07:06
Prijavi neprimerno vsebino No pa smo tam še več uničene narave za kao čisto energijo. princip gorilnih celic pa nikogar ne zanima, ker potem ni dobička...


Problem vodikovih celic je predvsem, da je za njih potreben vodik, ki pa ga ne znamo učinkovito proizvajati. Zato ima sistem z vodikovimi celicami izkoristek cca 22%, sistem z baterijami pa 73%.

vir: link
fantom
# 08.08.2018 ob 08:28
@džeko: Gorivne celice rabijo pa platino, ki je še veliko dražja in katere zaloge so še precej bolj omejene kot pri kobaltu. Da ne govorimo o tem, da za gorivne celice moramo postaviti še vso infrastrukturo (vodikove črpalke, tovarne za elektrolizo, ki bi požrle OGROMNE količine elektrike, dosti večje kot če gre vse na elektriko, ker elektroliza ima izjemno slab izkoristek), medtem, ko za električne avtomobile že imamo vso infrastrukturo, ki ima bolj ali manj celo dovolj rezerve, da bi jih celo zmogla prenesti, če bi vsi ponoči filali, oz. tako da bi bilo omrežje čim bolj enakomerno obremenjeno).
SKEpsiS
# 08.08.2018 ob 12:35
Še hujše uničevanje narave v imenu ekologije.
Chopin
# 08.08.2018 ob 09:59
Toliko bolj pomembnejsih drzav in obmocij na svetu za Kobalt. Pise oziroma prevaja pa se notranji gospodarski pogled ene drzave, ki na podrocju pridelave kobalta in baterij niti ni pomembna.

Pogresam vec poglobljenih novic iz Konga recimo. Z vkljucenimi lokalnimi analitiki in intervjuji z lokalnim prebivalstvom. Ampak podobnih clankov iz tretjega sveta nikoli ni :/.

Ter seveda precej precej vec azurnega porocanja o anarhiji in mnozicnih krivic zaradi boja za surovine na V Konga.
mb128
# 08.08.2018 ob 08:25
Jep američani kot američani. Tipično za njih! Zlato, raki, tuna in sedaj kobalt. Delaš par mescev živiš celo leto in prav vsi upajo da bodo obogateli. Videno po tv.
Nha Trang
# 08.08.2018 ob 17:49
Ko bodo naredili baterije, ki bodo za kaj uporabne.
d_a_r_k_o
# 08.08.2018 ob 11:31
uporaba v orodjarstvu
generacija56
# 08.08.2018 ob 09:47
sas
Zelo verjetno.
Novice, ki so pomembne za ta medij, pridejo na prvo stran.
Kot tale rudnik.
Manj pomembne moraš iskati.
Včasih le preletim, da vidim, kaj je tisti dan pomembno.
Da je novica dosegla 40 komentarjev pove veliko.

Meni je recimo bolj pomembno od tega rudnika, da je včeraj Španski lovec pomotoma izstrelil raketo zrak-zrak v ESTONIJI...
Če bi raketa odletela na Rusko stran, bi Rusi letalo sestrelili...
Potem bi brali danes popolnoma drugačne novice...
aparat-čik
# 08.08.2018 ob 08:57
bo treba kakšen asteroid prevrtat za surovine. Pa še bolj ekološko je...

električnih avtomobili bodo ostali margina še kakšnih 50 let, če ne več. Nič bat. Surovin za izdelavo vseh baterij zanje enostavno ni.
kingeston
# 08.08.2018 ob 08:46
kobalt bo zgrmel dol isto kot uran pred leti.

nič bat
smradulja
# 08.08.2018 ob 08:27
Ne piši bedarij, če nimaš pojma. Gorivne celice imajo slabši izkoristek kot kombinacija baterija + elektromotor.

kaj ma to veze če se pelješ na vodo
MZ
# 08.08.2018 ob 08:08
@AM: Ne bo....ker zaloge izkoriščajo tuja podjetja in bo tako glavnina dobička odšla iz države. Saj tudi Arabci od nafte nimajo toliko, kot bi lahko imeli, ker je pač zraven preveč igralcev in posrednikov.
Partizany
# 08.08.2018 ob 07:46
@generacija56: Kitajska nima narodnih bogatstev, ne ZDA. Ne vem zakaj bereš logicno.com, ker je čisti proruski shill. Laž za lažjo.
GORA2
# 09.08.2018 ob 20:50
Ta nova mrzlica,ki jo omenjate bi bila bolj povezana z novimi nuklearnimi orožji,ki jih razvijajo ZDA,kot pa s proizvodnjo baterij.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Cobalt_bomb


A cobalt bomb is a type of "salted bomb": a nuclear weapon designed to produce enhanced amounts of radioactive fallout, intended to contaminate a large area with radioactive material. The concept of a cobalt bomb was originally described in a radio program by physicist Leó Szilárd on February 26, 1950.

A cobalt bomb could be made by placing a quantity of ordinary cobalt metal (59Co) around a thermonuclear bomb. When the bomb explodes, the neutrons produced by the fusion reaction in the secondary stage of the thermonuclear bomb's explosion would transmute the cobalt to the radioactive cobalt-60 (60Co), which would be vaporized by the explosion. The cobalt would then condense and fall back to Earth with the dust and debris from the explosion, contaminating the ground.

The deposited cobalt-60 would have a half-life of 5.27 years, decaying into 60Ni and emitting two gamma rays with energies of 1.17 and 1.33 MeV, hence the overall nuclear equation of the reaction is:

59
27Co
+ n → 60
27Co
→ 60
28Ni
+ e− + gamma rays.

Nickel-60 is a stable isotope and undergoes no further decays after emitting the gamma rays.

The 5.27 year half life of the 60Co is long enough to allow it to settle out before significant decay has occurred, and to render it impractical to wait in shelters for it to decay, yet short enough that intense radiation is produced.[10] Many isotopes are more radioactive (gold-198, tantalum-182, zinc-65, sodium-24, and many more), but they would decay faster, possibly allowing some population to survive in shelters.

Fallout from cobalt bombs vs. other nuclear weapons

Fission products are more deadly than neutron-activated cobalt in the first few weeks following detonation. After one to six months, the fission products from even a large-yield thermonuclear weapon decay to levels tolerable by humans. The large-yield three-stage (fission–fusion–fission) thermonuclear weapon is thus automatically a weapon of radiological warfare, but its fallout decays much more rapidly than that of a cobalt bomb. A cobalt bomb's fallout on the other hand would render affected areas effectively stuck in this interim state for decades: habitable, but not safe for constant habitation.
mb128
# 08.08.2018 ob 21:26
No začelo se je! Rusija je deležna sankcij zaradi kazačoka, pardon novičoka s strani Zda!
Kobalt
# 08.08.2018 ob 15:21
MMC, laskate mi. Please sthap.

:))

kingeston je napisal(-a)

kobalt bo zgrmel dol isto kot uran pred leti.

nič bat

Motiš se. Jaz se samo še vzpenjam.
sas
# 08.08.2018 ob 09:29
Medtem pa, ko amiji samo ropotajo z orožjem in sankcijami, je Xi ravkar končal turnejo po Afriki, kjer je z milijardami podprl projekte, ki bodo Kitajski zagotovile prevlado na svetovnem trgu...
O TEM TA MEDIJ NE PIŠE!!!


Mogoče na logicno, srbija-danas ali sputniku niso omenili, da ta medij tudi o teh stvareh piše ... pa si zato spregledal ... ;)

http://www.rtvslo.si/svet/afrika/si-dzinping-v-afriki-postavlja-nove-mejnike-gospodarskega-sodelovanja/461510
aparat-čik
# 08.08.2018 ob 09:26
@generaciji56

Kitajska (pa tudi Rusija) dela vse, da do vojne ne pride. Lahko trgujejo, poslujejo, mir jim čisto ustreza. EU so hijene, ki gledajo na priložnost. ZDA si želijo vojne, niso pa še dovolj obupani, da bi jo sprožile.
aparat-čik
# 08.08.2018 ob 09:21
jup, če bi bili ne-uvrščeni uvrščeni pa bi dobili elektriko zastonj? nekateri še vedno živite v sanjskh svetovih.
tocco
# 08.08.2018 ob 09:19
Američani so z Rusi in Kitajci v zaostanku, kar se tiče tekme za surovine v podsaharski afriki. So tudi najavili, da bodo svoje terjali v trgovanju.
Hopi
# 08.08.2018 ob 08:45
Lahko bi naslovili tudi z:

»Nove vojne Divjega Zahoda na pohodu«

Orožarska Industrija Divjega Zahoda je v ponovnem zagonu
vsled Zahodne "Petagon/CIA/NATO" bojevniške mrzlice.
1q2w3e
# 08.08.2018 ob 08:18
dolgorocno je edina moznost ki jo imamo, to kar se pripravlja na ITER-ju. pa tudi to ima svoje cake. vse ostalo je prelaganje problemov. zato elektricni avto danes definitivno ni bolj eco kot je na notranje izgorevanje. ne dokler so metode pridobivanja elektrike taksne kot so.
Hopi
# 08.08.2018 ob 20:34
Vsi govorimo o alternativah: vetrna energija, sončna energija,
vodna energija.

Zanemarjamo pa energijo gravitacije-teže, obrnjeno na glavo.
To je vzgonska energija. Ki je na površini zemlje lahko enako
močna, kot gravitacijska-težnostna energija vode.

Le, da pri vzgonski elektrarni NE potrebuješ stalni dotok nove
vode!

Razen dotoka nove vode zaradi nadomestka izgube vsled
hlapenja vode ali puščanja vode ali zraka kakšnih ventilov,
puščanja vode ali zraka pri spojih cevi s komorami. Tu namreč
prihajajo v poštev izredni nadpritiski in izredni podpritiski vode,
zraka in vakuuma.

Pa mi kar recite, da sem jaz obrnjen na glavo. Mi je prav vseeno.
DOKAZANA dejstva mi govorijo povsem drugače.
Nimrod no.1
# 08.08.2018 ob 08:47
Generacija56

Rad bi te samo obvestil, da Neuvrščenih ni več.
Hopi
# 08.08.2018 ob 08:31
No. pa da vidimo, to, pravljično »neodvisnost« od sveta (Kitajska,
Rusija, Bl. Vzh in še ostali nepomembneži) iz obljubljene dežele.

Ha, Made in USA, so si rekli!

Poleg, pa so si zmožni ustvariti zgolj 10% strateškega "železja"
za "Made in USA Army"!

S fracking "Made in USA" nafto pa si samo, na najdražji način,
uničujejo okolje, kakor so si ga že uničili z zlatomrzličnimi
izkopavanji zlata. Da o mrzlični »poljeprivredi« sploh ne
govorimo!

Pozor, zlato je še vedno vsestransko učinkovito uporabno.
Od Elektronske VT (zlato ima še vedno najmanjše zahteve po
super prevodnosti) do VT Medicine.
AM
# 08.08.2018 ob 07:49
"Kobalt je ključna surovina za izdelavo litij-ionskih baterij in akumulatorjev, ki jih uporabljajo v industriji električnih vozil. "
"Dobrih 60 odstotkov svetovne zaloge kobalta nakopljejo v Demokratični republiki Kongo. "

Se pravi bo Kongo postal zelo bogata država, namesto zalivskih držav. Kako hitro se lahko karte premešajo.
kingeston
# 08.08.2018 ob 10:39
Xi ravkar končal turnejo po Afriki, kjer je z milijardami podprl projekte, ki bodo Kitajski zagotovile prevlado na svetovnem trgu...

aha, seveda. in komu bodo svoje blago prodajali če jih skensla zda in evropa? marsovcem? afričanom brez penija v žepu?

eni ste res oprani in brez kančka logike...
kingeston
# 08.08.2018 ob 09:03
Rad bi te samo obvestil, da Neuvrščenih ni več.

nekatere pač tako boli sedanjost da jim ni ostalo drugega kot preteklost...

neuvrščeni... združba najbolj nazadnjaških večinoma afriških držav ki še niso niti elektrike poznali, in jugoslavija se je po prsih tolkla kako je vodja le-teh...
carji :DDD
generacija56
# 08.08.2018 ob 07:16
Malo bolj obširno in poglobljeno:

https://www.logicno.com/politika/analiza-sad-nemaju-minerale-i-metale-svijet-je-na-rubu-novog-rata-za-resurse.html
Kazalo