Izbor Svet
Tema zaradi izpadov električne energije je stalnica življenja številnih Venezuelcev. Foto: Reuters
Prazne police venezuelskih trgovin. Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro vztraja, da je država talka gospodarske vojne, za katero krivi opozicijske voditelje in ZDA. Foto: Reuters
Ni luči, piše na vhodnih vratih trgovine. Foto: Reuters
Protesti proti nenehnim izpadom električne energije. Foto: Reuters
"Do kdaj?" Foto: Reuters

Dodaj v

Žalosten vsakdan Venezuelcev: prazne police, nenehni izpadi elektrike, hiperinflacija ...

Država je že štiri leta v primežu hude gospodarske krize
2. avgust 2018 ob 06:33
Caracas - MMC RTV SLO, Reuters

Maracaibo, prestolnica največje venezuelske zvezne države Zulia in srce do pred nekaj leti cvetoče venezuelske naftne industrije, je bil nekoč znan po divjih celonočnih zabavah, na katerih so njeni bogataši razkazovali svoje premoženje. Danes je to mesto duhov, od marca dalje vsak dan več ur zavito v temo zaradi izpadov elektrike.

"Nikoli si nisem mislila, da bom to doživljala," s solzami v očeh pravi 36-letna Cindy Morales, delavka v pekarni. "Nimam hrane, nimam elektrike, nimam denarja." Številni prebivalci Maracaiba, drugega največjega mesta s 3,7 milijona prebivalci, zaradi izpadov elektrike in posledično nedelovanja hladilnikov kupujejo le še hrano, ki jo zaužijejo v istem dnevu, drugi noči zaradi vročine v stanovanjih zaradi nedelovanja klimatskih naprav preživljajo na prostem.

Po zlomu cen nafte leta 2014 se je Venezuela znašla v nezavidljivem položaju, prebivalci se spopadajo s hudo gospodarsko krizo in hiperinflacijo, zaradi katerih je državo zapustilo že več kot milijon državljanov. Minimalna plača v Venezueli je trenutno enaka približno znesku enega ameriškega dolarja. Večina prebivalcev si ne more privoščiti ne osnovnih živil ne zdravniške oskrbe.

Zvezna država Zulia, ki je bila središče venezuelske naftne industrije, desetletja znane po cvetočem naftnem gospodarstvu, je doživela trd padec na tla, od marca dalje se njeni prebivalci spopadajo z rednimi izpadi elektrike, ki včasih trajajo tudi po 24 ur. V preteklosti so se imeli prebivalci Zulie za "venezuelske Teksašane," ki so se ponosno ločevali od drugih prebivalcev Venezuele. Tamkajšnji naftni delavci so pogosto razkazovali venomer nova vozila in z zasebnimi letali obiskovali igralnice na otoku Curacao. Danes je podoba zvezne države popolnoma drugačna, kot v večini drugih delov države so police trgovin prazne, zaradi nenehnih izpadov elektrike imajo številna podjetja krajše delavnike, kar še dodatno slabi že tako obubožano gospodarstvo.

Vzrok za električne mrke ni v pomanjkanju nafte, te je na pretek, toda šest elektrarn, ki so v lasti države, ima težave zaradi pomanjkanja vzdrževanja in rezervnih delov, zaradi česar elektrarne delujejo le s petino zmogljivosti, je potrdil Angel Navas, predsednik nacionalne federacije električarjev.

Minister za energijo Luis Motta je na začetku meseca dejal, da bodo izpadi elektrike v Zulii stalnica, dokler oblasti ne bodo oblikovale stabilizacijskega načrta. Več podrobnosti o načrtu ni želel izdati, kot poroča Reuters, pa se ministrstvo za informiranje na poziv po komentarju Mottovih besed ni odzvalo. Tudi vlada zvezne države Zulia ni odgovorila na novinarska vprašanja.

Čeprav so razmere v venezuelski prestolnici boljše, pa tudi Caracas ni ušel električnemu mrku: v torek je energetski minister na Twitterju zapisal, da je brez elektrike za nekaj ur ostalo 80 odstotkov gospodinjstev v prestolnici.

56-letna upokojenka Judith Palmar iz Maracaiba je enega od popoldnevov pretekli teden, ko je imela elektriko, nemudoma izkoristila za kuhanje. Ko zmanjka elektrike, svojo hromo mater na vozičku odpelje ven, saj v hiši postane neznosno vroče. V enem od izpadov električne energije se je pokvarila klimatska naprava v Judithinem stanovanju, toda popravila si dejansko ne more privoščiti. Njena pokojnina je zaradi inflacije komaj 1,5 dolarja. Po junijskih izračunih kongresa je bila letna inflacija kar 46.000-odstotna.

Podjetja skrajšujejo delavnike
Motnje v dobavi električne energije vplivajo tudi na podjetja v Zulii, kjer so včasih proizvedli 70 odstotkov mleka in mesa v državi, toda zaradi pomanjkanja elektrike ni mogoče zagotoviti ustrezne hrambe mleka in mesa, zato se je proizvodnja skoraj prepolovila, kažejo podatki venezuelske zveze kmetov. Tudi delež naftne proizvodnje omenjene zvezne države v celotni proizvodnji države se je v zadnjih 10 letih zmanjšal z 38 odstotkov na 25, kažejo podatki državnega podjetja PDVSA. Maracaibo je kot mesto duhov, pravi vodja lokalne gospodarske organizacije Fergus Walshe, ki pojasnjuje, da so številna podjetja zaradi pomanjkanja elektrike skrajšala delovni čas. "Predtem je posel tu cvetel," je še dejal Walshe. Tudi manjša podjetja so se znašla v veliki zagati. 80 odstotkov od 1.000 podjetij, ki delujejo na obrobju Maraciba, čuti posledice električnih mrkov, kažejo podatki druge gospodarske organizacije v Zulii.

Za vsak nakup potreben cel šop bankovcev
Fernandez je lastnik trgovine z rezervnimi deli, v kateri so cene zaradi nedelovanja bralnikov bančnih kartic za 50 odstotkov znižane. Bančne kartice so bolj kot ne nujne, kajti zaradi inflacije je za nakup najmanjše osnovne potrebščine potreben cel šop bankovcev. Poslovanje z gotovino je skorajda nemogoče. "Da bi ostal nad gladino, moram improvizirati. Avto povežem s trgovino, da poskrbim za delovanje bralnikov," je za Reuters povedal na svojem domu, zaradi vnovičnega mrka osvetljenem zgolj s svečami.

Pred dnevi je Rodrigo Cabeza, venezuelski finančni minister v času predsedovanja Huga Chaveza, dejal, da predsednik Nicolas Maduro ne želi priznati, da ima država težave s hiperinflacijo in se s tem vprašanjem ne namerava spopasti. Mednarodni denarni sklad predvideva, da bo inflacija do konca leta milijonodstotna. Venezuela nima nobenega profesionalnega vodenja ekonomske politike, je še dejal Cabeza. Venezuelska vlada je podatke o inflaciji nehala objavljati pred tremi leti. Maduro je pred tednom dni napovedal, da bodo valuti odvzeli pet ničel, in ne treh, kot so načrtovali sprva. Kot je v televizijskem nagovoru dejal Maduro, se bo denarna konverzija začela z 20. avgustom, novi bankovci pa bodo šli v obtok prihodnji mesec.

Vlada ves čas vztraja, da je žrtev ekonomske vojne, ki jo proti njej vodijo opozicijski voditelji s pomočjo Washingtona, ki je lani proti Madurovi administraciji uvedel sankcije.

V Kolumbiji milijon Venezuelcev
Po navedbah nekaterih medijev je v zadnjih dveh letih samo v Kolumbijo pobegnilo več kot milijon prebivalcev, polovica od njih je tam nezakonito. Kot je Guardian poročal maja, je po navedbah Rdečega križa takrat vsak dan mejo s Kolumbijo prečkalo okoli 37.000 Venezuelcev. Kolumbijska vlada je pred nekaj meseci začela uvajati register, da bi ugotovila natančno število Venezuelcev v državi. Kot je zatrdila, želi z registrom pridobiti informacije, s pomočjo katerih bodo lahko ocenili, kakšne so potrebe glede šolanja, medicinske oskrbe in drugih storitev, in jih ne bodo uporabili za izvajanje deportacij. Okoli 320.000 Venezuelcev v Kolumbiji ima vizume, podaljšane vizume ali turistične vizume z rokom 180 dni. Vlada računa, da je v državi še okoli 500.000 Venezuelcev, ki nimajo urejenega statusa, okoli 230.000 pa jih je v Kolumbiji, ker skozi njo potujejo naprej v druge države. Okoli 80 odstotkov Venezuelcev, ki so se registrirali, je dejalo, da bi želeli ostati v Kolumbiji, številni med njimi pa so dejali, da bi se radi vrnili v domovino, če se bodo razmere v njej izboljšale.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
krumpek
# 02.08.2018 ob 07:07
Venezuela nima težav zato, ker bi bila socialistična, temveč zato, ker je še vedno preveč kapitalistična.« - Miha Kordiš, Finance, 7.1.2015
Bivši uporabnik
# 02.08.2018 ob 07:00
Socializem ni nic drugega kot bogatenje ozkega dela ljudi (navadno partije) pod pretvezo skupnega. Kapitalizem ti vsaj v faco pove kdo si, da karte na mizo in da tisti procent moznosti da si lahko kar koli hoces biti.
Bolek
# 02.08.2018 ob 07:17
Žalostno, da se to dogaja v državi, ki ima največje rezerve nafte na svetu,
Ljudje bi lahko tam živeli kot ve raju, če bi bila politika ustrezna.
Skippy
# 02.08.2018 ob 06:56
Lahko ukradeš tehnologijo (oz. jo nacionaliziraš), samo znanja pač ne moreš. Kar družboslovcem kar ni jasno. Tudi jim kar ni jasno, zakaj ljudje toliko bežijo iz teh socialističnih rajev, v katere hočejo vse prisiliti.
theone
# 02.08.2018 ob 07:06
Levicarji bodo rekli da je za tako stanje krivo premalo socializma in prevec demokracije in izvedli potrebno represijo da se bolj utrdijo oblast in da partija osebno privatizira vse kar je "javnega, drzavnega, nacionalnega"
Billi
# 02.08.2018 ob 07:42
Sociana država mora vedno temeljiti na kapitalizmu.. (tako kot v Skandinaviji)
Čisti socializem pa vedno vodi v revščino.
sumtb
# 02.08.2018 ob 08:06
Daš skrajni levici upravljati Saharo, pa bo v nekaj letih zmanjkalo peska.
ata
# 02.08.2018 ob 08:03
Norveška: sedi na zalogah nafte, se ne igra s socializmom -> iz revne evropske države postane ene najbogatejših držav
Venezuela: sedi na največjih svetovnih zalogah nafte; zamenja tisto kar deluje s tistim, kar zveni dobro: revščina, umiranje od lakote, bolnišnice brez zdravil...

Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje. Socializem ne deluje.
Kvantni mehanik
# 02.08.2018 ob 07:29
@Mirlo

Dokaz, kako uspešno deluje CIA!


Vsi so krivi, kajne, razen venezuelske politične vrhuške, pa čeprav slednja nemoteno vlada z isto agendo in s popolno oblastjo že skoraj 20 let. Simptomatično.
Kvantni mehanik
# 02.08.2018 ob 07:31
@Homer

Glej moj prejšnji komentar: vsi so krivi, razen venezuelske politične vrhuške...

Kako je nekaterim vse jasno press.
alberta
# 02.08.2018 ob 08:06
...prazne police, nenehni izpadi elektrike, hiperinflacija ...

Mi smo to že vse doživljali v nekdanji državi!
yoda
# 02.08.2018 ob 07:58
Izvoz nafte je bila Ahilova tetiva venezuelske družbe. Še dobro da so se znebili te šibke točke.
rdečinavijač
# 02.08.2018 ob 07:08
Se sreca da smo v evropski uniji in se nam kaj takega ne more zgoditi. Ce bi ze kdo poskusal bi ga politicni veljaki iz EU z dekreti ustavili.
Elgoog
# 02.08.2018 ob 08:04
Zqnimivo kako zagovorniki kominizma hitro najdejo krivca za vse v zda.
pohorjezeleno
# 02.08.2018 ob 08:15
Čisti socializem kot sistem ne more preživeti, še nikjer ni, kaj tukaj ni jasno? Zakaj si nekateri tako močno želite nazaj ta sistem? Socializem je utopija, ker ima problem v osnovi: ljudje nismo in nikoli ne bomo enaki! Socializem sili delovne in sposobne ljudi, da se odselijo iz države oz. da se nehajo truditi delati. Socializem tolče po gospodarstvu, ki narodu daje kruh in napredek, izvoz omenja kot rak rano in podobne nebuloze. Seveda pa se vedno išče zunanji in notranji sovražnik. Venezuela je sama sebe zaprla pred zunanjim kapitalom, sedaj pa je kje je. In Mesecov program je zelo podoben tem scenariju, izstop iz nata, eu, nehati izvažati, se zapreti na naših bogih 20km2, podržaviti čim več velikih firm... Čudno mi je edino, da bi rad imel tukaj migrante, to mi ne gre v račun.
Skippy
# 02.08.2018 ob 07:56
Napišite raje kaj o danskih ali švedskih socialističnih izkušnjah

Ti še kar ne ločiš med socialo in socializmom. In potem za vzor daš države, ki so redno med top5 najbolj neoliberalnih na svetu.
navigator007
# 02.08.2018 ob 08:04
"Rešitev obstaja, a potrebno je uvesti železno disciplino."
Še en ljubitelj Stalina.
ivod
# 02.08.2018 ob 07:16
... "... Venezuelski predsednik Nicolas Maduro vztraja,
da je država talka gospodarske vojne, za katero krivi opozicijske voditelje in ZDA ... "
To, kar pravi, drži ... samo ni pa opravičilo za popolno nesposobnost vladanja ...
penzl
# 02.08.2018 ob 08:11
@generacija56: ti pa res nimaš treh čistih. Ravno Kitajska je uvedla najbolj kruto in surovo obliko kapitalizma, edino kar je tam še komunističnega je enostrankarski sistem s partijo za volanom.

Kako pa misliš, da so doživeli tak gospodarski razcvet (ki, mimogrede, izkorišča ljudi veliko bolj kot v Evropi recimo)? Ker so neštete zahodne firme tja preselile proizvodnjo za male denarje. In ker se požvižgajo na intelektualno lastnino, so lahko vse to kopirali in začeli masovno proizvajat svoje izdelke, vse skupaj pa potem izvažajo nazaj na zahod.

To so te značilne blodnje, ko vam je večji zgled Kitajska kot pa dejansko normalne kapitalistične države.
Skippy
# 02.08.2018 ob 07:59
Mene pa najbolj skrbi za slovensko bebavo rajo, ki bevska ene in iste priučene parole in je tako zanikrna in nesposobna, da bi vsaj pogledala recimo na wiki in se podučila, da se je kriza začela že bistveno prej v 80-setih,

Za nedelujoč socializem so vedno krivi drugi ...
DamijanD
# 02.08.2018 ob 07:27
Zanimivo, da ni v članku omenjeno, da so (ne vem če še, ker se je tudi BTC malo zlomil) prebivalci masovno začeli varčevati v bitcoinih zaradi ogromne inflacije lokalne valute.
gospod iskreni
# 02.08.2018 ob 07:53
ZAkaj novinarji naše radikalce ne povprašate o Venezueli
Bolek
# 02.08.2018 ob 09:15
Tole je pa ena tedenska propaganda proti Levici. Videno ze nekaj dni nazaj podoben clanek. Cudno da prav v casu sestavljanja koalicije. Poden od nacionalnega medija
+++++
Jaz tu ne vidim nobene propagande proti Levici. Opisano je samo dejansko stanje v Venezueli, brez komentarja os političnem sistemu.

Da sta pa Tomićeva in Kordiš potovala na stroške Madura, z njegovim letalom v Venezuelo je pa dejstvo in ne izmišljotina. Nihče ju ni silil, da gresta tja.
The Matrix
# 02.08.2018 ob 08:56
Poglejmo kaj si o lepotem demokratičnega socializma v Venezueli misli naša karizmatična Tomićka!!

V imenu ekosocialistov Slovenije, Združene levice in svojem lastnem imenu izražam svoje globoko spoštovanje in podporo venezuelskemu ljudstvu in njihovi nesmrtni revoluciji.
''...Mi, ki smo živeli v Jugoslaviji, ki je bila vzor socializma in neuvrščenosti, dobro vemo kako je, kadar izgubiš svojo neodvisnost in suverenost, kako je kadar zamenjaš bratstvo in enotnost za lažno demokracijo, kako je kadar zamenjaš socialno državo za nekaj materialnih dobrin In kako je kadar zamenjaš socializem z brezdušnim kapitalizmom, ki mu ni mar ne ljudi in ne planeta…”
Zato smo v naših mislih in naših scrih z nami. Vztrajajte na začrtani poti, kajti vi ste naša luč.


Link

Za naše karizmatične levičarje je Venezuela luč, ki ji je potrebno slediti :) :) :)
ata
# 02.08.2018 ob 08:43
@božo1:
Prosim, da za Dansko navedete še:
- delež države v gospodarstvu
- število zdravstvenih zavarovalnic in njihovo last
- delež zasebnih izvajalcev v javnem zdravstvu
- delež zasebnih izvajalcev v javnem šolstvu
- opišite sistem easy hire - easy fire...

Praktično vsi(!) splošni zdravniki na Danskem so zasebniki.
Yanez
# 02.08.2018 ob 15:10
Joker # 02.08.2018 ob 14:56
V veliki zmoti si, če misliš kako izvira večina danes uspešnih podjetij iz Juge:
DELAMARIS je nastal že leta 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil zemljišče ob skalah cerkve Sv. Petra ter v bližini Vascottovih term zgradil prvo tovarno za predelavo in konzerviranje rib. Z delom je pričela 20. januarja 1881.
GORENJE je nastalo iz delavnic Špehove kovačije, ki se je po nacionalizaciji leta 1950 preimenovala v Okrajno kovinsko podjetje Gorenje, kasneje pa samo v Gorenje.
KRKA ima korenine že daljnega leta 1570, ko je Novo mesto dobilo deželno lekarno, ki je izdelovala zdravila. Tako je delovala do leta 1950, ko je bila podržavljena in preimenovana v Mestno lekarno Novo mesto, laboratorijski del se je štiri leta kasneje preimenoval v Farmacevtski laboratorij Krka. Krka danes skoraj več ne izdeluje inovativnih zdravil, pač pa je to generična tovarna.
PEKO je ustanovil Peter Kozina leta 1910 Peter Kozina (Peko je sestavljeno iz prvih zlogov njegovega imena), ko je registriral družbo Peter Kozina & Ko.
TAM (Tovarna avtomobilov Maribor) so začeli graditi Nemci leta 1941, po vojni je bil Tam nacionaliziran. Dokumentov za obdobje od 1945 do 1950 ni. Neuradno so jih uničili komunisti, saj niso želeli, da bi kdorkoli kdajkoli izvedel, da so načrte in znanje ukradli Nemcem.
ZAVAROVALNICA TRIGLAV je nastala leta 1900 kot Vzajemna zavarovalnica iz Ljubljane. Socialisti so jo nacionalizirali in spremenili ime v Zavarovalni zavod Slovenije FLRJ, v Triglav (Zavarovalni zavod Triglav) se je preimenovala leta 1976.
Tudi znana ALPINA je nastala iz zadruge čevljarskih delavnic, ki so se povezale v tridesetih letih 20. stoletja. Po drugi svetovni vojni je bila zadruga nacionalizirana, preimenovana v Tovarna športnih čevljev, ime Alpina je dobila leta 1951.
ŽELEZARNA JESENICE (danes del SIJ) je bila ustanovljena leta 1869 kot Kranjska industrijska družba (KID). Drugače je bilo železarstvo že v srednjem veku, v drugi polovici 18. stoletja je nekdanje Bucellenijevo imetje kupil Valentin Ruard, ki je začel širiti in obnavljati rudna polja od Fenta do Kočne. Veliko rudnih polj v Karavankah je pripadalo tudi veletrgovcu Zoisu, lastniku fužin v Bohinju, Radovni in na Javorniku. Zois je bil prvi bogataš in najmočnejši fužinar na Kranjskem. Podobno je z ŽELEZARNO RAVNE, ki je začela delovati 1807, ko so manjše obrate kupili in združili grofje Thurni, in ŽELEZARNO NA PREVALJAH, ki je bila najbolj napredna železarna v 19. stoletju.
SAVSKE ELEKTRARNE so bile ustanovljene leta 1914, ko zgradijo prvo hidroelektrarno HE Završnica. Po drugi svetovni vojni so vse elektrarne nacionalizirane in prenesene na podjetje Gorenjske elektrarne s sedežem v Kranju. HE FALA je nastala 1913.
Tudi turistični kraji, za katere socialisti trdijo, da so to postali šele po drugi svetovni vojni, kjer so letovali delavci, so postali zdravilišča ali turistična središča mnogo prej. PORTOROŽ je tako že leta 1897 je postal klimatsko zdravilišče, BLED je bil znan že v 17. stoletju, turistično središče je postal leta 1855, ko je švicarski hidropat Arnold Rikli ustanovil Naravni zdravilni zavod, TERME ČATEŽ so poznali že v 18. stoletju, kot zdravilišče delujejo od 1924.
PIVOVARNA LAŠKO je nastala 1825, ko je medičar in lectar Franz Geyer v nekdanjem Valvazorjevem špitalu uredil obrtno pivovarno, katere poslopje stoji še danes, PIVOVARNA UNION pa 1864.
RADENSKA je nastala iz polnilnice, ki jo je 1869 postavil Karl Henn, potem ko je 1833 v Radencih odkril termalne vrelce.
POMURKA MESNA INDUSTRIJA (1922 kot Tovarna mesnih izdelkov), ŠUMI (1876), KOLINSKA (1908 kot Kolinska tovarna kavnih primesi), MLINOTEST (1804, najprej pod imenom Flucov mlin, potem pod imenom Jochmannov mlin, komunisti ga nacionalizirajo in preimenujejo v Mlinsko podjetje Ajdovščina).
Za mesto Kranj so socialisti razlagali, da se je industrializiral šele po drugi svetovni vojni, ko je postal močno tekstilno središče. Seveda ne drži. Podjetnik Franjo Sirc je med obema vojnama sodeloval pri ustanavljanju več tekstilnih tovarn v Kranju: Jugočeška (1923), Intex (1926), Jugobrun (1928) in Tekstilna tovarna Stražišče pri Kranju (1929). Po vojni so bile te tovarne nacionalizirane in večinoma preimenovane: IBI, INTEKS, AQUASAVA, ZVEZDA, TEKSTILINDUS.
Podobno je bilo s tekstilno industrijo v Mariboru. Tako je znana MTT nastala z nacionalizacijo petih predvojno znanih tekstilnih tovarn: MA-VA, Josip Hutter in drug, Jugotekstil, Jugosvila in Roteks.
Tudi tekstilna tovarno v Litiji izvira izpred druge svetovne vojne ali POLZELA, ki jo je leta 1926 ustanovil Čeh Albert Reiser.
Povedano drugače: Titova Jugoslavija ni ustanovila (skoraj) nobenega tekstilnega podjetja, vsa, ki so bila nacionalizirana in preimenovana, so obstajala že pred drugo svetovno vojno.
Skippy
# 02.08.2018 ob 09:29
Upravljanje podjetji ljudem Venezuele in ne tujim korporacijam.

Znanje s črpanjem nafte ima par podjetij na svetu. A ti misliš, da če zapleniš črpališča in rafinerije, da kar naenkrat znaš s tem delati? A si ti kdaj bil v službi?
The Matrix
# 02.08.2018 ob 09:03
@Joker
Daš desnici upravljat Saharo, pa bo pesek postal zasebna last in večina prebivalstva si ga ne bo več mogla privoščiti

Jp, ker kapitalizem je res znan po temu, da generira dobrine, ki si jih ne more nihče privoščiti. Nekako ima večina folka avto, hišo, hladilnik, TV, pametni telefon, hodi na počitnice, trgovine so polne, ampak hej, če piše v Mladini, da nimamo vsi Ferrarija je ziher nekaj narobe :)
copcop
# 02.08.2018 ob 09:16
@ataaufbiks

Biti tam je eno, razumeti problem pa drugo. Da, Venezuela je po evropskem modelu poizkusila zajeti v pokojninski model vse ljudi in gradila blokovska naselja, a ji ni uspelo. Ne zaradi kapitala, Američanov ali tretjih izmišljotin, ki nagajajo, kot pravite, temveč zaradi preproste ekonomije - porabili so več, kot so zaslužili.

Dokler je bila cena nafte visoka, so projekte še nekako ohranjali pri življenju, ko je cena padla, so padli tudi projekti. Neizbežno.

Evropski pokojninski model deluje, ker zaposleni vplačujejo vanj. Kako na Venezuelci vplačujejo, če nimajo zaposlitve ali prejemajo plačo, ki jo požre hiperinflacija? Blokovska naselja je potrebno odplačati in vzdževati. Kako naj Venezuelci odplačajo, če nimajo zaposlitve in kako naj vzdržujejo, če zaslužijo komaj za hrano? Zato so po 20 letih socialističnega poizkusa zopet tam, kjer so bili. Zaradi razpada sistema verjetno še globlje.
penzl
# 02.08.2018 ob 08:28
@generacija56 no skratka, ti pač opravičuješ partijsko korupcijo s tem, da so pač edina dovoljena stranka in so zato menda "najbolj sposobni". Naivnost na nivoju petletnega otroka, če misliš, da so v kitajski komunistični partiji sami poštenjaki, ki delajo izključno za dobro ljudi.

S tako bolanimi nasprotniki demokracije, ki zagovarjajo streljanje ljudi za pot v domnevno boljše življenje, pa res nima smisla razpravljat.
Seneca
# 02.08.2018 ob 12:51
seveda socializem lahko deluje,za razliko od Venezuele si poglej Norveško,kako se pravilno zliva denar od dobička z prodajo energentov,vse gre v državne sklade za razvoj,to je pravi socializem!socializem ki je spojen z podjetništvom!

Na Norveškem imajo kar lepo kapitalizem, ko pa bom zasledil naziv Socialistična kraljevina Norveška me boš pa prepričal!

Kolikor vem so prav vse socialistične države nacionalizirale zasebna podjetja, zemljo in gozdove, vključno z Venezuelo in Jugoslavijo, na Norveškem tega nisem zasledil!
abcabc
# 02.08.2018 ob 10:23
Lepo, da je RTV dobila dovoljenje za objavo te novice. Škoda, da za komentar razmer v Venezueli niste šli vprašati slovenskih skrajnih levičarjev.
mataj-finance
# 02.08.2018 ob 08:53
Možni razlagi:
- socializem je neučinkovit
- ekonomska vojna s strani ZDA je učinkovita
Yanez
# 02.08.2018 ob 14:39
Tudi v Jugi je večina mislila (nekateri še danes), da je komunistični sistem z oblastniki vred optimalno izpeljal polstoletni razvoj države. Pa danes vemo, da niti približno ni bilo tako. Ob vstopu v povojno obdobje z Avstrijo nismo bili daleč narazen po razvoju, ob izstopu iz Juge pa svetlobna leta. Ob podobnih naravnih danostih, podobni mentaliteti ljudi (prej smo pol tisočletja bili v isti državi Avstriji), pa takšne razlike. Torej je lahko vzrok razlike le v sistemu in vodilnih oblastnikih, ki pa nikoli niso prevzeli krivde za dejansko nazadovanje države v primerjavi s primerljivimi.
Enako je v Venezueli, kjer je komunizem uspešno dotolkel eno najperspektivnejših držav, ki leži na nafti in jo pripeljal preko roba revščine. Res da vozniku avtobusa uspešno nagajajo Yenkiji, kar pa ne sme biti izgovor. Našim jugonostalgikom in skrejnim levičarjem pa še vedno ne potegne, kje je bistvo problema in zakaj se je komunizem sesul po celem svetu. Uspeva lahko le tako dolgo, dokler ne zmanjka tujih kreditov...
Seneca
# 02.08.2018 ob 14:21
Trdiš, da je bilo v Jugi vse posledica kreditov. Pa mi sedaj razloži, kako je lahko bil takrat državljan zadolžen za 1000USD, danes pa za 20X toliko in v bistvu nimamo nič kaj več kot prej.

Da je šlo SFRJ nekaj časa relativno dobro ni posledica lastnega dela oz uspešnega gospodarjenja temveč zaradi zaplenjenega premoženja, povojnih reparacij, cca 100 milijard ameriške pomoči zaradi upora Stalinu in v 70-tih še zahodnih kreditov. Ko se ta pomoč končala zaradi nekonkurenčnega gospodarstva nismo mogli plačevati niti tistih "skromnih" 20 mld USD kredita in sledila je hiperinflacija, boni, redukcije elektrike, prazne trgovinske police itd. Še nekaj, če nam je bilo tako dobro, zakaj se je potem izselilo na "začasno" delo v tujino skoraj 2 mio Jugoslovanov oz. 200.000 Slovencev?
Mimobeznik
# 02.08.2018 ob 10:59
Podobno se zgodi v vsaki državi po socialističnih revolucijah, razpad sistema, ko vodilne položaje zasedejo partijci, inteligenca pa pobegne čez mejo.
Seesaw
# 02.08.2018 ob 08:56
Ne moremo primerjati kapitalizma na Haitiju, v Salvadorju ali Bangladešu in kapitalizma na Švedskem, v Švici ali Novi Zelandiji. Kakor ne moremo primerjati socialističnega sistema, ki je bil v Jugoslaviji ali tistega, ki vlada v Severni Koreji.

Lahko pa rečemo, da je v vseh socialističnih državah vladala revščina in beda. Za kapitalistične države pa to ne moremo trditi.
The Matrix
# 02.08.2018 ob 08:52
Ko daš črpanje nafte v roke demokratičnim socialistom. Nekaj časa še gre, potem pa vemo kaj sledi. No vsaj nekateri, našim ljubiteljem demokratičnega socializma ni pač nič jasno :)

tomtom
# 02.08.2018 ob 10:23
Dejte mi levičarji povedat, kako je lahko CIA kriva za Venezuelsko hiperinflacijo? A mogoče CIA kontrolira Madurovo Venezuelsko centralno banko, da tiska preveč denarja?
pohorjezeleno
# 02.08.2018 ob 09:24
Drugi problem venezuele oz. celotne latinske amerike pa je mentaliteta naroda. Po večini so manj delovni kot severnjaki.
In še enkrat, socializem podpirajo lenuhi! V začetku socializem živi zelo dobro, ker poberejo denar delovnemu narodu, potem delovni narod neha delat, denarja zmanjka in pride do propada.
cairns
# 02.08.2018 ob 09:10
Žalosten vsakdan Venezuelcev: prazne police, nenehni izpadi elektrike, hiperinflacija ...

Predstavnik Levice je predsedniku Maduru osebno čestital za zmago na volitvah.

Socializem je res ena lepa reč, a ima katastrofalne posledice če je v rokah nesposobnih ljudi.

Zaradi tega sem zadovoljen da Levice ni v sedanji koaliciji.
ak
# 02.08.2018 ob 09:00
Za Madura se mi ne zdi, da bi živel v pomanjkanju...
Jon Sneg
# 02.08.2018 ob 08:47
Podpišem to, kar govori ataaubiks. Ne moremo primerjati kapitalizma na Haitiju, v Salvadorju ali Bangladešu in kapitalizma na Švedskem, v Švici ali Novi Zelandiji. Kakor ne moremo primerjati socialističnega sistema, ki je bil v Jugoslaviji ali tistega, ki vlada v Severni Koreji. Tisoče drugih faktorjev je potrebno še upoštevati od klimatskih, geografskih, kulturoloških, mentalitete, geopolitične situacije, preteklih izkušenj,....
1970b
# 02.08.2018 ob 07:29
Ni nemogoče, da se z zgledom Venezuele in Severne Koreje "disciplinira" nas, ki živimo v kapitalizmu, da nekritično sprejmemo vse kar nam oblastniki servirajo.

Kot neke vrste pekel v katerega bomo šli, če ne bomo ubogali.

Ironično je, da je bivša Sovjetska zveza ogromno pripomogla k zlati dobi srednjega razreda na zahodu po 2. svetovni vojni. Dokler je šlo Rusom dobro, so morali oblastniki v kapitalističnih državah ponuditi še več svojim državljanom. Zdaj, ko so ostala samo pogorišča in negativni zgledi, je odpustkov manj.

Komunizem je ekonomsko pogorel, a je vsaj začasno dvignil standard v kapitalističnih državah. Danes imajo nosilci kapitala preveliko moč.
Kapitan Kljuka
# 02.08.2018 ob 09:33
Bogi ljudje, da si leta 2018 brez osnovnih dobrin...
Seneca
# 02.08.2018 ob 09:17
@woodoo Isto kot pri Turku, desničarji so preričani, da so za takratnega predsednika povojni poboji drugorazredna tema. Nikdar ni tega izjavil, izjavil je pa, da so manipulacije okrog povojnih pobojev drugorazredna tema

Si lahko prosim ogledaš tole in v bodoče ne pišeš laži, ker narod naš dokaze hrani:

https://www.youtube.com/watch?v=MyH5tFw-3uE
ata
# 02.08.2018 ob 09:11
@woodoo: zakaj je Venezuela edina, ki trpi zaradi "padca cene nafte"?
Ali lahko poveš kdaj se je ta padec zgodil, kako de je gibala cena nafte v zadnjih 15 letih?

Ker nič ne vem, da bi Saudska Arabija, Norveška, Rusija itd. kaj posebej trpele.
Churchill W.
# 02.08.2018 ob 15:21
Še nekaj, če nam je bilo tako dobro, zakaj se je potem izselilo na "začasno" delo v tujino skoraj 2 mio Jugoslovanov oz. 200.000 Slovencev?

(Bom poskusil brez da bom še enkrat več izbrisan)
Še ena malenkost na katero nekateri tako radi pozabljajo - na "začasno delo" se ni hodilo tako da se je bežalo iz države. Odhod v zahodni kapitalistični svet je bil celo spodbujen s strani najvišjih v KPJ. Zakaj? Preprosto! Ti ekonomski migranti ki so bili po večini v takratni ZRN so v Jugo pošiljali prepotrebne devize - tako zelo cenjeno kapitalistično nemško marko. To pa je bila valuta, ki je vrhu KPJ - komunistom - "dišala". Ta valuta je poganjala Jugo, skupaj s krediti, ki jih je požirala hiperinflacija.
prijava
# 02.08.2018 ob 13:20
za stanje v Venezueli ni krivo čisto nič drugega kot venezuelska notranja politika. Dejansko je šofer avtobusa samo pokritje za korupcijo vojske. V Venezueli vse niti drži v rokah vojska. iVenezuelci niso lačni zato ker imerialistični zahod proti njim bije totalno vojno ampak zato ker je kmetijstvo uničeno, industrija je uničena. Ne proizvajajo popolnoma nič drugega kot težko nafto, ki se ne prodaja po opec cenah, če jo sploh kdo hoče kupit. Tako da vsem tukajšnjim salonskim socialistom svetujem, da kupijo karto do Caracasa (dokler bo sploh še kdo letel tja) in se o stanju prepričajo na lastne oči. Da bodo od letališča do hotela prišli živi, jim svetujem, da se oblečejo kot klošarji ker tam te ubijejo za ene malo lepše športne copate.
Balaš Junior
# 02.08.2018 ob 10:48
Najbolj stosno je ko folk ob razpadanju venezuele na dan privlece americane. Nafta je en najbolj globalnih produktov - tako kot zlato ali les ali aluminij ipd - vsi to rabijo, komurkoli lahko prodas.

Venezuelska oblast zadnjih nekaj let najbolj sodeluje s Kitajsko, pa se malo z rusijo. Kitajci jim posodijo dolarje (ki jih imajo neomejeno), venezuelci pa jim za obresti dostavljajo nafto. Nakar oblast s temi dolarji predvsem krepi vojsko :-)

Ampak teli indijanci se reees ne znajo it. In kitajci to izkoriscajo stokrat bolj, kot bi americani.
Kazalo