Visoki predstavnik sudanskih oblasti je zatrdil, da bodo Ishaginovo kmalu izpustili. Foto: EPA
Visoki predstavnik sudanskih oblasti je zatrdil, da bodo Ishaginovo kmalu izpustili. Foto: EPA

Sudansko sodišče je v ponedeljek odredilo izpustitev Meriam Jehjo Ibrahim Ishag, ki so jo 15. maja obsodili na smrt po šeriatskem pravu, ki v Sudanu velja od leta 1983 in prepoveduje izstop iz islama.

Le 12 dni po obsodbi je Ishagova v zaporu nedaleč od sudanske prestolnice Kartum rodila hčer. Skupaj z njo je bil v zaporu tudi njen 20-mesečni sin.

Na sodbo se je usul plaz kritik z Zahoda. Voditelji EU-ja so zahtevali razveljavitev "nečloveške sodbe", ameriški državni sekretar John Kerry pa je Sudan pozval, naj odpravi zakone, ki muslimanom prepovedujejo izstop iz vere. Obramba Ishagove se je na sodbo pritožila, prizivno sodišče pa je pritožbi na koncu le ugodilo.

Ishagin oče je sicer musliman, a je nekaj let po njenem rojstvu zapustil družino, hči pa je bila vzgojena v krščanski veri, saj je bila njena mati pripadnica Etiopske pravoslavne cerkve.

Tik pred poroko leta 2011 z Danielom Wanijem se je izrekla za kristjanko. Leta 2013 jo je oblastem prijavila skupina moških, ki so trdili, da so njeni svojci.

Ishagovo je skupaj z možem in obema otrokoma na letališču aretiralo okoli 40 agentov. Visoki predstavnik zunanjega ministrstva je za BBC zatrdil, da jo bodo kmalu izpustili, kot razlog za aretacijo pa je navedel, da ni imela pravih dokumentov.

Čeprav je Sudanka, je uporabljala začasne južnosudanske dokumente z ameriškim vizumom. Njen mož je kristjan iz Južnega Sudana, ki ima tudi ameriško državljanstvo.