Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V desetih dneh medsebojnega obstreljevanja je umrlo 220 Palestincev in en Izraelec. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tragičnih zgodb, v katerih palestinske družine v napadih izgubijo več članov družine hkrati, je iz dneva v dan več. Foto: EPA
Palestinski fotograf agencije AFP je takole bežal iz svojega gorečega avtomobila, na katerega so izraelski vojaki vrgli solzivec. Foto: EPA

Peturno humanitarno premirje med Izraelom in Hamasom, s katerim so ljudem omogočili, da so si kupili zaloge hrane in obiskali zdravnika, se je klavrno končalo že po treh urah.

Še več. Britanski BBC, ki je prvi objavil novico o premirju, je zdaj objavil izjavo izraelskega zunanjega ministra Avigdorja Liebermana, ki je zanikal, da bi bil tak dogovor sploh kdaj sklenjen.

Zavod Nur in Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija v petek, 18. julija, ob 18. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani organizirata proteste proti napadom na Gazo, s čimer bodo izrazili podporo Palestincem. "Izrael že vrsto let ostaja nekaznovan za svoje vojne zločine in vsakodnevno kršenje mednarodnega prava. Nujno je, da Evropska unija, s tem pa tudi Slovenija, pozove izraelske oblasti k ustavitvi nadaljnjega nasilja in uporabi vsa politična sredstva – tudi politični in ekonomski pritisk –, da konča z nadaljnjim prelivanjem krvi," so zapisali v sporočilu za javnosti.

Za začasno humanitarno ustavitev napadov na Gazo je obe strani zaprosil posebni koordinator ZN-a za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Robert Serry, in sicer po tem, ko so Izraelci v zračnem napadu ubili štiri otroke, ki so se igrali na plaži v Gazi. Za krvavi napad se je danes opravičil izraelski predsednik Šimon Peres. Za britanski BBC je dejal, da uboj dečkov ni bil nameren, zatrdil pa je, da izraelske sile ne bi izvedle napada, če bi vedele za navzočnost otrok na tem območju.

Tržnica odprta prvič v dveh tednih
Izraelska vojska naj bi sporočila, da bo prenehala napadati Gazo med 10. in 15. uro po krajevnem času in tako dovolila prebivalcem, da si na tržnici, ki so jo odprli prvič v dveh tednih, nakupijo zaloge hrane in obiščejo zdravnika. Hamasov tiskovni predstavnik Abu Zuhri je pozneje potrdil, da bodo tudi Hamasovi pripadniki v tem času prenehali izstreljevati rakete.

V desetih dneh medsebojnega obstreljevanja je umrlo 220 Palestincev in en Izraelec.

Nespoštovanje dogovora
A že tik pred začetkom prekinitve ognja je izraelska vojska v napadu na hišo na jugu Gaze ubila tri ljudi, nato pa so v manj kot treh urah po začetku premirja v mestu Aškalon na jugu Izraela začele tuliti sirene, saj so iz Gaze izstrelili tri granate. Na napad je Izrael odgovoril z izstrelitvijo novih granat na južni del Gaze, pri čemer je bil ranjen en vojak.

To je druga ustavitev ognja od začetka izraelske ofenzive na območju Gaze, ki traja deset dni. Torkovo premirje, ki ga je predlagal Egipt, je trajalo le nekaj ur. Hamas je egiptovsko pobudo zavrnil, češ da ni bil vključen v pogovore o ustavitvi ognja.

Izrael tri Jude obtožil umora palestinskega najstnika
Izraelsko tožilstvo je vložilo obtožnico proti trem Judom zaradi ugrabitve in umora palestinskega najstnika, ki so ga na začetku meseca zažgali, je sporočilo izraelsko pravosodno ministrstvo. Umor 16-letnega najstnika naj bi bilo maščevanje za ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov.

Identitete obtoženih ministrstvo ni razkrilo, znano je le, da je eden izmed njih 29-letni moški iz kraja Adam na Zahodnem bregu. Druga dva obtoženca sta stara 16 let, eden je iz Jeruzalema, drugi pa iz Beit Šemeša. Vsi so iz iste družine. 2. julija naj bi v vzhodnem Jeruzalemu ugrabili palestinskega najstnika in ga živega zažgali.

Vsi trije so obtoženi tudi poskusa ugrabitve še enega Palestinca, starega sedem let, v četrti Beit Hanina v vzhodnem Jeruzalemu. Poleg tega jim očitajo še zažige več avtomobilov v lasti Palestincev.

Umor palestinskega najstnika je sledil ugrabitvi in poboju treh izraelskih najstnikov na Zahodnem bregu prejšnji mesec. Umor je sprožil nasilne proteste v vzhodnem Jeruzalemu, ki so se razširili po arabskih mestih Izraela. Vse skupaj je vodilo v nov oborožen konflikt med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Izrael je 8. julija začel ofenzivo proti Gazi, v kateri je bilo ubitih najmanj 230 Palestincev. V napadih Hamasa na Izrael je umrl en Izraelec.