Svet
V nezakonitih naselbinah živi že okoli pol milijona izraelskih naseljencev, Izrael pa ima na zasedenih ozemljih tudi velik gospodarski interes. Foto: EPA
Izrael na palestinskih ozemljih prideluje številne pridelke, tudi vino. Foto: EPA
Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem sta prepredena z izraelskimi naselbinami in vojaškimi nadzornimi točkami, ki Palestincem onemogočajo normalno življenje. Foto: EPA

Dodaj v

Izrael in ZDA želijo preprečiti objavo seznama podjetij, ki delujejo v naselbinah

Za Palestince je seznam "pomembem korak"
28. november 2017 ob 13:08
Ženeva - MMC RTV SLO

ZN naj bi čez nekaj tednov končal seznam podjetij, ki delujejo v izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu, Izrael in ZDA pa si močno prizadevajo preprečiti njegovo objavo.

Izrael kritik ZN-a običajno ne jemlje resno, tokrat pa se boji, da bi imel omenjeni seznam zelo slabe posledice, saj naj bi odgnal podjetja na zasedenih ozemljih, druga pa odvrnil od vlaganja. Mednarodni vlagatelji bi se prav tako lahko znebili delnic v izraelskih podjetjih. Kot poroča Associated Press (AP), naj bi se na "črnem seznamu" znašlo več deset večjih izraelskih podjetij, pa tudi tujih multinacionalk.

"Naredili bomo vse, kar lahko, da zagotovimo, da ta seznam ne bo objavljen," je za AP dejal izraelski veleposlanik pri ZN-u Danny Danon.

Svet ZN-a za človekove pravice je marca 2016 odredil vzpostavitev baze podatkov o tovrstnih podjetjih, Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Zeida Raada Al Huseina pa je pozval, naj "preišče učinke izraelskih naselbin za Palestince". Izraelske naselbine na palestinskih ozemljih, na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, so po mednarodnem pravu nezakonite oziroma predstavljajo po definiciji Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) vojni zločin. Takšnega mnenja je tudi celotna mednarodna skupnost, Izrael pa tega ne priznava in navaja verski in strateški pomen naselbin, od katerih imajo nekatere po več deset tisoč prebivalcev.

Izraelski predstavniki pravijo, da je okoli 100 podjetij, ki delujejo na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, prejelo opozorilna pisma, da se bodo znašla na seznamu. Ob tem je bilo opozorjenih tudi okoli 50 mednarodnih, večinoma ameriških in evropskih podjetij. Med podjetji, ki sicer niso javno imenovana, naj bi bile izraelske banke, trgovske verige, restavracije, avtobusni prevozniki in varnostna podjetja, pa tudi velika tuja podjetja, ki ponujajo opremo ali storitve za gradnjo ali vzdrževanje naselbin.

Human Rights Watch je ugotovil, da Izrael letno izvozi za več kot 600 milijonov dolarjev industrijskih proizvodov, narejenih v naselbinah, vključno s tistimi na zasedeni sirski Golanski planoti.

Edino podjetje, ki je potrdilo, da je prejelo takšno opozorilo, je Bezek, izraelski nacionalni telefonski operater. Predsednica uprave Stella Handler je na Facebooku objavila pismo komisarja ZN-a za človekove pravice, v katerem ta podjetje obtožuje, da uporablja zemljo na Zahodnem bregu za infrastrukturo in da naselbinam zagotavlja telefonske in medmrežne storitve. Ob tem ima poslovalnice tako na Zahodnem bregu kot v Vzhodnem Jeruzalemu, torej na palestinskih ozemljih, ki jih je Izrael vojaško zasedel leta 1967.

Predsednica uprave je svet ZN-a za človekove pravice obtožila pristranskosti, "ki je tako skrajna, da je Svet izgubil ves pomen v svetu". Gre za "protiizraelsko propagando", je še dejala. Nekaj ur pozneje je svoj zapis na družbenem omrežju umaknila, saj je vlada podjetja pozvala, naj se o tej zadevi ne izrekajo.

Izrael ZN dolgo obtožuje pristranskosti. AP piše, da je okoli četrtina resolucij omenjenega sveta o posamezni državi namenjena Izraelu, kar je skoraj trikrat več kot za Sirijo, ki je na drugem mestu po številu takšnih resolucij. Izrael in tudi nevladne skupine se pritožujejo, da so članice sveta tudi države, ki hudo kršijo človekove pravice, med njimi pa izpostavljajo Savdsko Arabijo, Venezuelo, Kongo in Kubo.

Nekateri zahodni diplomati pravijo, da bi seznam podjetij, ki delujejo na zasedenih ozemljih, lahko predstavljal nevaren precedens s tem, ko bi zameglil mejo med podjetništvom in vprašanjem človekovih pravic.

Izrael naj ne bi imel velikega vpliva na delo sveta, piše AP, a ga pri njegovem nasprotovanju močno podpirajo ZDA. Administracija predsednika Donalda Trumpa je tako oktobra ZDA umaknila iz Unesca, Agencije ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo, ki ji v Washingtonu očitajo protiizraelskost.

Nedavno je tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert dejala, da "imajo takšne vrste črnih seznamov za kontraproduktivne". Izraelski veleposlanik pri ZN-u Danon je medtem dejal, da gre za šikaniranje judovskih podjetij in tistih, ki poslujejo z judovsko državo, kot se Izrael označuje. Po njegovih besedah bo svet ZN-a postal "največji zagovornik BDS-ja na svetu". BDS je sicer gibanje za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu zaradi nespoštovanja mednarodnega prava in zatiranja palestinskih pravic.

Visok palestinski predstavnik Nabil Šat na drugi strani seznam označuje za "pomemben korak" od retoričnih obsodb do praktičnih dejanj proti naselbinam. Izrazil je upanje, da bodo zaradi njega podjetja prenehala poslovati z naselbinami in da bodo proti tistim, ki bodo s tem nadaljevala, uvedene sankcije.

Ker izvirna resolucija, ki poziva k seznamu, pravi le, da naj komisar svetu "posreduje podatke v obliki poročila". Več diplomatov v ZN-u, ki poznajo dogajanje, pravijo, da si Izrael z zavezniki zato prizadeva, da svet izpusti seznam in predstavi le splošno poročilo, ki ne izpostavlja konkretnih imen. Pritisk Izraela naj bi že kazal učinke. Objava poročila je bilo tako že dvakrat preložena, drugič na začetek naslednjega leta.

Leta 2014 je 17 članic EU-ja, tudi Slovenija, svoje državljane opozorilo, da pomeni poslovanje z izraelskimi naselbinami na palestinskih ozemljih tveganje, tako finančno kot tveganje za ugled.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 28.11.2017 ob 13:38
In to celo povsem brez sramu priznajo.

Čuden narod so tile židje.
prizemljen
# 28.11.2017 ob 14:09
timoti

Saj orav zato je članek odličen, ker je "le" skupek dejstev. To je prva naloga vsakega novinarja: predstaviti dejstva, na podlagi katerih si bralec ustvari mnenje.
frozen pingvin 2
# 28.11.2017 ob 14:07
Naj se zamislijo, zakaj prihaja do (kakor oni temu pravijo) proti izraelske propagande.
moj komentar
# 28.11.2017 ob 15:41
Čuden narod so tile židje.

Niso čudni, ampak so napumpani z ideologijo, da so nedotakljivi, da jim nihče nič ne more, da je vse zlo, ki ga počnejo drugim narodom pravično in celo pravilno.
moj komentar
# 28.11.2017 ob 15:39
Opomniš na fašistoidnost Izraela in ti komentar lepo izbrišejo.
timoti
# 28.11.2017 ob 13:39
Pohvale za članek.
Sicer samo skupek dejstev, ki pa se lahkotno bere med vrsticami. 5*
Binder Dandet
# 28.11.2017 ob 15:54
S tem nasprotovanjem zgolj potrjujejo, da počnejo sporne stvari.
izo
# 28.11.2017 ob 18:07
In kaj imajo ZDA s tem?

amm, vse?
GeorgeB
# 28.11.2017 ob 17:15
@Amur

Splošno je znano, da so ZDA sionistični aparat za dosego ciljev židovske klike.
ZDA vodi peščica židov, ki imajo absolutni politični in gospodarski vpliv v državi.
Butale.press
# 28.11.2017 ob 18:35
Mi smo v primerjavi z njimi navadne šleve.se samo umikamo,jokcamo,prepuščamo svoja ozemlja,morje- "prijateljem" ...Oni so iz drugega testa-je razumjivo če se pozanimaš za vso zgodovino tam.

Če bi ti poznal zgodovinska dejstva, ne bi takih bedarij tipkal hehe... Kaj naj ti povem, če se ti sploh sanja ne, da se ti ne sanja....
Izrael sploh nima ozemlja, vsaj legalnega ne, sedaj pa na delo in malo zgodovine....
Amur
# 28.11.2017 ob 18:18
izo,saj vem.Če poslušaš Nikki v ZN kadar je debata kj okol Izraela ne veš ali je ona izraelska ali ameriška predstavnica...
timoti
# 28.11.2017 ob 14:20
Zakaj pa ste ga tako hitro zakopali ??
Butale.press
# 28.11.2017 ob 17:48
Seznam podjetij, ki delujejo v NELEGALNIH NASELBINAH, če smo natančni...
moj komentar
# 28.11.2017 ob 15:37
Opa, čisto korekten članek mi je admin izbrisal.
A vas res tako boli resnica?
HOR
# 28.11.2017 ob 13:57
Igrajmo se "zemljo krast"...
izo
# 28.11.2017 ob 18:47
Razumem izraelce.Mi smo v primerjavi z njimi navadne šleve.se samo umikamo,jokcamo,prepuščamo svoja ozemlja,morje- "prijateljem" ...Oni so iz drugega testa-je razumjivo če se pozanimaš za vso zgodovino tam.

ti poznaš zgodovino izraela?
Kekec99
# 28.11.2017 ob 17:28
Administracija predsednika Donalda Trumpa je tako oktobra ZDA umaknila iz Unesca,
-----------------------------------
Zaradi tega je ISIS uničeval spomenike ki so na seznamu Unesca?
odprtizvezek
# 28.11.2017 ob 14:35
Kaj se toliko bojijo, tudi ce se objavi seznam bodo ljudje se naprej kupovali pri Intelu, IBMu, gledali holivudske filme....
moj komentar
# 28.11.2017 ob 16:30
Tudi zahodna propaganda predstavlja Izraelce, kot nedotakljiv in večvreden narod, ki ga ne smeš niti pokritizirati, kaj šele obsoditi za kriminalna dejanja.
boro007
# 28.11.2017 ob 22:49
Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) vojni zločin.
Takšnega mnenja je tudi celotna mednarodna skupnost, Izrael pa tega ne priznava in navaja verski in strateški pomen naselbin


Skratka... "Ne priznavam ovaj sud"... Le da se v tem primeru ne bo zgodilo nič, in tudi spisek ne bo objavljen.

Izrael krši mednarodno pravo in je na koncu on žrtev, SA je na čelu človekovih pravic v ZN, tehnološko najnaprednejša država ne priznava podnebnih sprememb, v Jemnu je "državljanska" vojna, kjer delujejo najmanj štiri države.... V tem svetu je zdrav razum šel po gobe.
bleeeee
# 28.11.2017 ob 17:52
ZN naj bi čez nekaj tednov končal seznam podjetij, ki delujejo v izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu

Uf, bravo. Tudi edini možen način, da bi Izraelce "zapekla vest". Držimo pesti...
GeorgeB
# 28.11.2017 ob 20:12
@gepard

nisi dojel poante... Vse kar počnejo, počnejo na okupiranem ozemlju, ki ni bilo nikoli njihovo. ttorej, učbenik zgodovine v roko in ponovi vjo iz osnovne šole. poleg tega, lahko oni izvajajo vojaške akcije, če imajo podporo amerosionistov, ki jih zalagajo z orožjem in poleg tega še slabijo izraelske sovražnike.
izo
# 28.11.2017 ob 18:48
ups, se oproščam za podvajanje..
Glimseye
# 28.11.2017 ob 15:25
Bo wikileaks objavil.
smallbudget
# 28.11.2017 ob 17:37
Ja, ko vžge po denarnici ...
Bubi
# 28.11.2017 ob 15:41
>browsanje /pol/-a

odvratno
Gepard007
# 28.11.2017 ob 20:07
@izo: Ima kar prav. Ko so se osamosvojili jih je napadlo 5 držav pa so vseeno zmagali. Pa če boš izjavil, da so jim pomagali Američani boš pokazal, da ti ne poznaš njihove zgodovine.
janezi
# 28.11.2017 ob 18:32
imel sem priliko videti bolj natančno Egipt in izrael.Sta kot noč in dan.Razumem izraelce.Mi smo v primerjavi z njimi navadne šleve.se samo umikamo,jokcamo,prepuščamo svoja ozemlja,morje- "prijateljem" ...Oni so iz drugega testa-je razumjivo če se pozanimaš za vso zgodovino tam.
Amur
# 28.11.2017 ob 14:25
In kaj imajo ZDA s tem?
Flagellum Dei
# 28.11.2017 ob 16:32
"Niso čudni, ampak so napumpani z ideologijo, da so nedotakljivi, da jim nihče nič ne more, da je vse zlo, ki ga počnejo drugim narodom pravično in celo pravilno."

To kar si tu napisal bolj velja za Ruse, kot pa za Izraelce.
Flagellum Dei
# 28.11.2017 ob 16:33
"S tem nasprotovanjem zgolj potrjujejo, da počnejo sporne stvari."

Ne počnejo spornih stvari. Težava je v vseh teh antisemitskih kao pravičnikih, ki boto potem naredili vse, da se bo bojkotiralo ta podjetja in s tem povzročilo škodo.
Kazalo