Izraelski lovci niso kršili sirskega zračnega prostora, ampak libanonskega. Foto: EPA
Izraelski lovci niso kršili sirskega zračnega prostora, ampak libanonskega. Foto: EPA
Damask
V dveh letih vojne v Siriji je bilo ubitih več kot 70.000 ljudi. Foto: EPA
Izrael potrdil napad v Siriji

Napad se je zgodil v petek, potem ko ga je na tajnem sestanku s člani varnostnega kabineta v četrtek zvečer odobril izraelski premier Benjamin Netanjahu, je povedal neimenovani predstavnik izraelskih oblasti.

Predtem so ameriški mediji poročali, da so izraelska vojaška letala izvedla napad v Siriji, vendar pri tem niso kršila sirskega zračnega prostora, ampak so napadla med preleti nad sosednjim Libanonom.

Libanonska vojska je sporočila, da so izraelska letala v petek nekaj ur letela v njihovem zračnem prostoru. Libanonski predsednik Michel Suleiman je obsodil izraelske prelete in Izrael obtožil kršitve mednarodnega prava.

Ameriška televizijska mreža CNN, ki se je sklicevala na dva neimenovana predstavnika ameriških oblasti, je poročala, da tarča napada najverjetneje ni bilo kemično orožje.

Izraelsko veleposlaništvo v Washingtonu je po objavi prvih poročil o napadu sporočilo le, da je Izrael odločen preprečiti, da bi sirski režim svoje kemično orožje predal teroristom, še posebej Hezbolahu v Libanonu. Leta 2006 sta se šiitsko libanonsko gibanje, ki ga podpira Iran, in Izrael zapletla v 34-dnevno vojno.

Sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Džafari je dejal, da v tem trenutku nima nobenih podatkov o napadu.

To ni prvi vojaški poseg v Siriji v zadnjih dveh letih državljanske vojne, saj so izraelska letala januarja bombardirala konvoj, ki naj bi prevažal visoko izpopolnjeno orožje za Hezbolah.

Ameriških vojakov ne bo v Sirijo
Ameriški predsednik Barack Obama je v petek znova zatrdil, da bi uporaba kemičnega orožja v Siriji "popolnoma spremenila igro", vendar pa dodal, da ZDA ne bodo hitele z odzivom. ZDA in Izrael so sicer zaznale uporabo živčnega bojnega strupa sarin med spopadi v Siriji, vendar naj bi šlo za uporabo v manjšem obsegu.

Obama je še dejal, da ne vidi možnosti za vpletanje ameriških vojakov v sirsko državljansko vojno, saj to ne bi bilo dobro ne za ZDA in ne za Sirijo.

Izrael potrdil napad v Siriji