El Al sporoča, da potnic niso silili v zamenjavo sedeža. Foto: Reuters
El Al sporoča, da potnic niso silili v zamenjavo sedeža. Foto: Reuters
Ultraortodoksni Jud
Številni ultraortodoksni Judje ne želijo sedeti ob ženskah, saj se izogibajo dotikanja žensk, ki niso njihove žene. Foto: EPA

Sodišče je razsojalo v primeru več kot 80-letne Renee Rabinowitz, ki je zahtevala odškodnino od El Ala, ker so jo prosili, naj se presede. Po mnenju sodišča takšne prošnje kršijo protidiskriminacijsko zakonodajo. Prevoznik je sporočil, da potnic nikoli niso silili v spremembo sedežev, poroča BBC.

Renee Rabinowitz, ki je preživela holokavst, je leta 2015 letela iz Newarka v ZDA v Tel Aviv, na letalu pa jo je stevard prosil, naj se presede. Kot je dejala, se je počutila "ponižano". Številni ultraortodoksni Judje ne želijo sedeti ob ženskah, saj se izogibajo dotikanja žensk, ki niso njihove žene, s čimer naj bi se varovali pred zunajzakonsko privlačnostjo.

Izraelski časnik Jerusalem Post je poročal, da so takšne prošnje po zamenjavi sedežev povzročale težave in zamude poletov, saj se nekateri moški niso želeli usesti na svoj sedež pred poletom.

"Zelo velika zmaga"
Organizacija za državljanske pravice Izraelski verski akcijski center, ki je pred sodiščem zastopal Renee Rabinowitz, je sporočil, da gre za "zelo veliko zmago" v "dolgo trajajoči bitki proti spolni segregaciji v javnem prostoru".

Sodišče je El Alu odredilo, da mora svojemu osebju pojasniti, da so takšne prošnje nezakonite, Renee Rabinowitz pa je dodelilo odškodnino v višini 6.500 šekelov (1.640 evrov). Tožnica je dejala, da je vesela, da je sodnica razumela, da ne gre za denar, saj je dodelila zelo skromno odškodnino, ampak za potrebo po spremembi politike El Ala. Prevoznik je na sodišču vztrajal, da nasprotuje vsakršni obliki diskriminacije potnikov.