Izraelske oblasti katarski televiziji očitajo hujskanje in podpiranje terorizma. Foto: Reuters
Izraelske oblasti katarski televiziji očitajo hujskanje in podpiranje terorizma. Foto: Reuters
Prostori Al Džazire v Jeruzalemu
Izrael gre v prepovedi Al Džazire po poteh arabskih držav, ki so pretrgale diplomatske stike s Katarjem. Foto: EPA

Poleg tega bo Izrael odstranil Al Džaziro s seznama ponudbe tamkajšnjih kabelskih in satelitskih ponudnikov televizijskih vsebin, poroča Reuters. Kot je dejal minister Kara, Al Džazira "podpira terorizem", kabelski ponudniki pa naj bi se že strinjali s tem, da ne oddajajo Al Džazirinih programov v arabskem in angleškem jeziku.

Za zaprtje redakcije v Jeruzalemu pa bo potrebna nova zakonodaja, je še pojasnil minister, ki je ukrepe proti Al Džaziri napovedal na tiskovni konferenci, ki se je omenjena televizija ni smela udeležiti. Kot je dejal izraelski minister, njihova odločitev temelji na odločitvi arabskih držav, ki so zaprle urade televizije in prepovedale njeno delovanje, poroča Al Džazira. To sta storili Savdska Arabija in Jordanija. Združeni arabski emirati so blokirali signal Al Džazire, Egipt pa je Al Džaziro prepovedal že pred leti.

Kot poroča BBC, je izraelski premier Benjamin Netanjahu Al Džaziro pred kratkim obtožil hujskanja zoper Izrael. Al Džazira je po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) kot nevarno obsodila odločitev Izraela, "države, ki trdi, da je edina demokratična država na Bližnjem vzhodu". Njen neimenovani predstavnik je za francosko tiskovno agencijo AFP napovedal, da se bodo proti prepovedi borili s pravnimi sredstvi.

Izrael po poteh nasprotnikov Katarja
Al Džazira se je sicer znašla na udaru številnih vlad v regiji. V okviru blokade Katarja nekatere arabske države, med katerimi je glavna Savdska Arabija, zahtevajo, da Katar zapre Al Džaziro. Tudi te države Katarju očitajo podpiranje terorizma. Savdska Arabija je sicer regionalni zaveznik Izraela.

Direktor mreže za etično novinarstvo s sedežem v Londonu Aidan White je izraelsko odločitev označil za "neposredni napad" na medijsko svobodo. "Napad na Al Džaziro je pravzaprav napad na celotno kritično, neodvisno novinarstvo," je dejal White.