V Izraelu redno izvajajo vaje za primer napada s kemičnim orožjem. Foto: EPA
V Izraelu redno izvajajo vaje za primer napada s kemičnim orožjem. Foto: EPA
Damask
Damask je bil ta teden priča silovitim spopadom. Foto: EPA

"Vojski sem naročil, naj poveča obveščevalno dejavnost in se pripravi, da bomo lahko izpeljali operacijo," je povedal izraelski obrambni minister Ehud Barack za televizijo Channel 10.

Pojasnil je, da spremljajo morebiten prenos naprednih oborožitvenih sistemov, predvsem protiletalskih raket in težkega orožja, a tudi možnost tihotapljenja kemičnega orožja iz Sirije v Libanon.

Hezbolah, ki ga finančno in vojaško podpirata Sirija in Iran, se je poleti leta 2006 zapletel v enomesečno vojno z Izraelom, na katerega je izstrelil več tisoč raket kratkega dosega in tudi nekaj raket daljšega dosega, ki so zadele osrednji del judovske države. Od takrat je na meji med Izraelom in Libanonom večinoma mirno.

Iz ZDA so sporočili, da skrbno nadzorujejo skladišča kemičnega orožja v Siriji in se o tem aktivno posvetujejo z njenimi sosedami.

"Menimo, da zaloge sirskega kemičnega orožja ostajajo pod nadzorom vlade," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Tommy Vietor in dodal, da so zelo zaskrbljeni glede kemičnega orožja ob stopnjevanju napadov vladnih sil na prebivalce.

Jordanski kralj Abdulah II. se po drugi strani boji, da bi se do sirskega kemičnega orožja dokopala teroristična mreža Al Kaida v primeru vsesplošne vojne, kar bi bil po njegovem mnenju najbolj črn scenarij.

"Iz brezna ni vrnitve," je bil jasen voditelj južne sirske sosede. Iz nekaterih delov Sirije že nekaj časa poročajo o prisotnosti in delovanju pripadnikov Al Kaide.

Alep v primežu nasilja, v Damasku napet mir
Iz Sirije sicer že drugi dan zapored poročajo o silovitih spopadih iz drugega največjega mesta Alep na severu države. Lokalni aktivisti so povedali, da prebivalci mesta množično bežijo iz mesta v strahu pred morebitnim bombardiranjem in ofenzivo vladnih sil.

To je do zdaj najhujše nasilje v Alepu. Komercialnemu središču Sirije je bilo namreč v več kot 16 mesecih spopadov do zdaj v veliki meri prihranjeno nasilje.

V Damasku, ki je bil v zadnjih dneh priča najsilovitejšim spopadom, poročajo o relativno mirni soboti. Potem ko so uporniki v torek razglasili začetek ofenzive za osvoboditev Damaska, so vladne sile v četrtek sprožile silovito protiofenzivo s ciljem pred muslimanskim svetim mesecem ramazanom mesto očistiti teroristov.

Sirska opozicija poroča, da so vladne sile v noči s petka na soboto obstreljevale nekatere predele na obrobju Damaska. Uspelo jim je zavzeti uporniško predmestje Šaba, eksplozije pa so pretresle četrt Al Midan na jugu Damaska, nadzor nad katero so vladne sile sicer prevzele že v petek.

Al Asadove sile so v soboto obstreljevale tudi območje Huš Arab prav tako na obrobju prestolnice. V središču mesta pa za zdaj vlada napet mir.