Arafat je umrl star 75 let. Foto: EPA
Arafat je umrl star 75 let. Foto: EPA

Dov Weissglass je za izraelski vojaški radio povedal, da je Izrael nekdanjemu palestinskemu voditelju dovolil oditi na zdravljenje v Francijo, s čimer so se hoteli izogniti obtožbam, da so ovirali njegovo okrevanje.

Nekdanji vodja kabineta izraelskega premierja je pojasnil, da Izrael ni imel nikakršnega interesa škodovati Arafatu ob koncu njegove politične kariere.

Arafat je 11. novembra leta 2004 umrl v vojaški bolnišnici blizu Pariza, kamor so ga zaradi črevesne bolezni pripeljali iz Ramale na Zahodnem bregu, vendar pa francoski zdravniki niso nikoli pojasnili, kaj je bil vzrok njegove smrti. Številni Palestinci so bili in so še prepričani, da so ga zastrupili Izraelci.

Da bi pojasnili njegovo smrt, je francosko tožilstvo v torek odprlo preiskavo o njegovi smrti. Arafatova vdova Suha in hči Zahva sta konec julija na sodišču v pariškem predmestju Nanterre proti neznanim osebam vložili civilno tožbo zaradi umora.

Za vložitev tožbe sta se žena in hči odločili mesec dni po tem, ko so iz švicarskega laboratorija sporočili, da so na Arafatovih spodnjih oblačilih odkrili sledi radioaktivnega polonija.

Iz laboratorija so sicer pojasnili, da izsledki niso zadostni, da bi dokazali zastrupitev. Za natančnejšo analizo bi bilo namreč potrebno dodatno testiranje Arafatovih kosti, za kar pa bi bilo treba izkopati njegove posmrtne ostanke iz groba v Ramali. Arafatova vdova je že odobrila izkop.