Izrael se ne namerava odpovedati gradnji naselbin na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Izrael se ne namerava odpovedati gradnji naselbin na Zahodnem bregu. Foto: EPA
V skupini aktivistov so bili med drugimi francoski, britanski, nemški in ameriški podporniki. Udeleženci bi morali v petih dneh obiskati Jeruzalem, begunska taborišča, Negev in vasi v Hebronu, ki jih je razdelitev območij močno prizadela. Foto: Reuters

Aktivisti so bili na poti v Betlehem na povabilo njegovega palestinskega guvernerja in tamkajšnjih civilnodružbenih organizacij na tretji vrh "Welcome to Palestine" ("Dobrodošli v Palestino"). S seboj so nosili zvezke in šolske potrebščine za palestinske učence, ki v teh dneh začenjajo novo šolsko leto. A okoli 100 aktivistom ni uspelo niti z avtobusa.

Življenje na obubožanem in prenaseljenem območju Gaze se bo še poslabšalo, če ne bo takoj ustreznih ukrepov, so v danes objavljenem poročilu opozorili Združeni narodi. Izrael je že leta 2006 uvedel blokado Gaze, ki jo je pozneje nekoliko omilil, a za območje še vedno veljajo ostre omejitve. Kot so zapisali pri ZN-u, se bo število prebivalcev Gaze z zdajšnjih 1,6 milijona do leta 2020 povečalo na 2,1 milijona, kar pomeni, da bo na kvadratnem kilometru živelo več kot 5.800 ljudi. Že zdaj infrastruktura na več področjih, na primer pri oskrbi z elektriko ali vodo, ne sledi potrebam naraščajočega prebivalstva.

"Pobrali so naše potne liste, par minut pozneje pa so nam jih vrnili z žigi 'Vstop zavrnjen'," razlaga Olivia Zemour, ena izmed organizatorjev obiska. "Vojaki nam niso dali nobene razlage, rekli so le, da je to to in da naj se vrnemo nazaj v Jordanijo."

Zemourjeva, ki sicer prihaja iz Pariza, je ob tem dodala, da so njej in kolegom na poti na palestinsko ozemlje lani dejali, naj ne prihajajo prek letališča Ben Gurion blizu Tel Aviva, temveč prek jordanskih mostov. Območje okoli mostu Allenby sicer nadzirajo Izraelci, ki novinarjem razlagajo, da je bilo območje razglašeno za "zaprto vojaško cono".
"Zatiralska okupacija"
"Nasilni naseljenci, tisti, ki požigajo oljke in mošeje, nenehno dobivajo okrepitve iz tujine. Za prijatelje naseljencev, jude in kristjane, so izraelske meje na stežaj odprte. Z letališča gredo naravnost do naselbin," pove Adam Keller, predstavnik izraelske mirovne organizacije Guš Šalom. "Ko skušajo Palestinci, ki živijo pod vladavino Izraela, povabiti goste na obisk, izraelska vlada naroči vojski in policiji, naj jim blokira vstop. Vlada ima moč in sposobnost ravnati na tak agresiven in arbitraren način. A s tem vlada izpostavlja in demonstrira celemu svetu, da je kljub nasprotnim trditvam območje pod zatiralsko okupacijo."

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer na nedavnem obisku naselbin na območju Betlehema še enkrat ponovil, da bodo naselbine za vedno ostale del Izraela. "Efrat in Guš Etzion sta integralna dela širšega Jeruzalema," je zatrdil. "Sta južna vrata Jeruzalema in bosta vedno del izraelske države. Efrat in Guš Etzion gradimo z navdušenjem, vero in odgovornostjo."

Lani je izraelska policija aretirala šest propalestinskih aktivistov (vsi so bili izraelski državljani) in pridržala več kot 100 drugih ljudi, ki so sodelovali pri protestu na letališču Ben Gurion. Izraelske oblasti so takrat zavrnile tudi vstop več kot 100 večinoma evropskih aktivistov, ki so bili na poti v Palestino.