Dim nad industrijskim območjem Karni na vzhodu Gaze, ki so ga bombardirali Izraelci. Foto: EPA
Dim nad industrijskim območjem Karni na vzhodu Gaze, ki so ga bombardirali Izraelci. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju (na fotografiji) v telefonskem pogovoru potrdil pravico do samoobrambe pred raketnimi napadi Hamasa in drugih terorističnih organizacij ter ostro obsodil omenjene napade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izrael obstreljuje Gazo vse od torka, število žrtev, med katerimi sta kar dve tretjini civilistov, je vedno več, zaradi česar se je odzvala mednarodna skupnost, ki Izrael poziva h končanju nasilja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Izrael nadaljuje vojaško operacijo

"Članice Varnostnega sveta so strani pozvale k umiritvi stanja, vzpostavitvi miru in upoštevanju premirja iz novembra 2012," je 15 držav članic zapisalo v izjavi.

Izraelsko obstreljevanje Gaze poteka že peti dan, število smrtnih žrtev na palestinski strani se je povečalo na 133. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je še pred izjavo Varnostnega sveta dejal, da Izrael ne bo upošteval svaril mednarodne skupnosti o ustavitvi vojaške operacije v Gazi. Po navedbah izraelske vojske je Izrael ponoči bombardiral okoli 60 ciljev, od začetka letalske ofenzive v torek pa skupno že več kot tisoč. Hamas naj bi na Izrael izstrelil 40 raket, ki niso terjale žrtev.

V središču Gaze je bila v napadih do tal porušena mošeja, v kateri naj bilo po izraelskih navedbah skrite zaloge orožja. V dozdajšnjih napadih na izredno gosto poseljeno območje Gaze, v kateri živita dva milijona Palestincev, je bilo poškodovanih še osem drugih mošej in porušenih 537 hiš, kažejo podatki organizacije za človekove pravice Al Mezan s sedežem v Gazi.

Tretjina žrtev civilistov
Palestinsko gibanje Hamas je medtem sporočilo, da je med 125 žrtvami izraelskih napadov na gosto naseljenem območju Gaze dve tretjini civilistov. Več kot 920 ljudi je bilo v napadih ranjenih.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je že izrazila zaskrbljenost zaradi številnih žrtev med civilisti. Po navedbah ZN-a je število civilnih žrtev tako veliko zato, ker Izrael bombardira stanovanjske hiše.

Izrael napadov ne bo ustavil
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je bilo v tokratni ofenzivi že več napadov kot v osemdnevni ofenzivi na to območje leta 2012. Pri tem se je pohvalil, da je imel "izredno dober, pozitiven" telefonski pogovor z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in nemško kanclerko Angelo Merkel. Dodal je, da Izrael ne bo prenehal napadati, dokler napadov ne bodo ustavili tudi palestinski skrajneži. Poudaril je, da se Izrael ne bo uklonil pritisku mednarodne skupnosti.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je v petek povedal, da bodo prihodnji teden ob mejo z območjem Gaze razporedili še eno ali dve brigadi. Izrael je od začetka ofenzive na Gazo vpoklical okoli 20.000 rezervistov.

Abas poziva k prekinitvi ognja
Palestinski predsednik Mahmud Abas se je zavzel za politično rešitev bližnjevzhodnega konflikta. Kot je dejal v pogovoru za libanonsko televizijo Al Majadin, se mu ne zdi pomembno, kdo je začel konflikt, temveč je v tej vojni njegova glavna naloga zaščita ljudi. Sprti strani je pozval, naj končajo nasilje in se vrnejo k prekinitvi ognja, za katero so se dogovorili leta 2012. Izraelu pa je očital, da je z gradnjo naselbin spodkopal mirovne pogovore.

Izredni sestanek Arabske lige
Zaradi zaostrovanja konflikta med Izraelom in Palestinci se bodo na zahtevo Kuvajta zunanji ministri Arabske lige v ponedeljek sešli na izrednem sestanku.

Od torka, ko je Izrael začel zračne napade na območje Gaze, arabske države še niso oblikovale skupnega odgovora na konflikt.

Izrael nadaljuje vojaško operacijo