Izraelski vojaki na Golanski planoti opazujejo sirsko ozemlje prek meje. Foto: EPA
Izraelski vojaki na Golanski planoti opazujejo sirsko ozemlje prek meje. Foto: EPA
Damask
Izraelski napadi so zahtevali več žrtev. Foto: EPA

Izrael je v dveh ločenih napadih konec prejšnjega tedna bombardiral sirska vojaška skladišča v okolici Damaska, kjer so bile shranjene iranske rakete, ki naj bi bile namenjene gibanju Hezbolah v sosednjem Libanonu. V preteklosti je Izrael že večkrat zatrdil, da ne bo dovolil, da bi napredno orožje pristalo v rokah Hezbolaha, s katerim se je leta 2006 zapletel v enomesečno vojno, ki se je končala brez jasnega zmagovalca.

Po podatkih opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice so izraelski letalski napadi zahtevali življenja najmanj 42 vojakov, pogrešajo pa jih več deset. "Na teh lokacijah bi bilo običajno lahko približno 150 vojakov, vendar za zdaj ni jasno, ali so bili ob času napadov vsi tam," je dejal direktor observatorija Rami Abdel Raman.

Sirske oblasti so v nedeljo sporočile, da je Izrael napadel tri vojaške lokacije v bližini Damaska, medtem ko so diplomatski viri iz Libanona zatrdili, da so bile tarče napadov vojaško poslopje, skladišče orožja in enota protizračne obrambe.

Podatkov o žrtvah sirska vlada sicer ni razkrila, a je zunanje ministrstvo na Združene narode naslovilo pismo, v katerem so zapisali, da je "izraelska agresija zahtevala smrtne žrtve, ranjene in povzročila uničenje".

Sirski vojaški vir je za rusko televizijo Russia Today dejal, da je Izrael pri napadu uporabil bombe z osiromašenim uranom. Po besedah virov so se eksplozije občutile kot potres, sledil pa je zlat gobast ogenj, kar naj bi nakazovalo na vsebnost osiromašenega urana. Izraelski mediji so medtem poročali, da je osiromašeni uran stranski proizvod obogatenega urana za jedrske elektrarne in da je toksičen, a ne pretirano radioaktiven.

Izrael noče vojne
Izraelska vlada je sporočila, da ne pričakuje povračilnih ukrepov Sirije. "Ne želimo si poslabšanja trenutnih razmer. Ocenjujemo, da Sirci ne bodo izvedli protinapada, zdaj pa čakamo, da vidimo, kaj se bo zgodilo," je dejal neimenovani visok predstavnik izraelske vlade.

Sirija je nasprotno zatrdila, da se bo odzvala na napade, a bo to storila "ob pravem času" in ne nujno nemudoma. "Sirija se bo odzvala na izraelsko agresijo in bo izbrala pravi trenutek za to," je povedal neimenovani sirski politični uradnik.

Sirsko zunanje ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da izraelski napad dokazuje sodelovanje med Izraelom, terorističnimi skupinami in Fronto Al Nusra, kjer so zbrani pripadniki Al Kaide, ki se borijo proti režimu predsednika Asada.

V ponedeljek je skušal Izrael prepričati sirski režim, da ga nima namena oslabiti in se spustiti v vojno. Dolgoletni izraelski poslanec in zaupnik premierja Benjamina Netanjahuja Cahi Hanegbi je v pogovoru za izraelski vojaški radio dejal, da izraelska vlada noče stopnjevanja napetosti s Siriji, ampak hoče jasno sporočiti, da je morebitna aktivnost namenjena samo proti Hezbolahu in ne proti sirskemu režimu.

Izrael se noče postavljati na nikogaršnjo stran v dveletni državljanski vojni v Siriji, saj se boji podpore teroristom med uporniki, ki so do njega še bolj sovražno nastrojeni kot pa Asadov režim, ki je do zdaj ohranjal stabilen odnos z judovsko državo.

Izraelski časopis Yedioth Ahronoth je poročal, da naj bi Netanjahujeva vlada prek diplomatskih kanalov Asada obvestila, da se nima namena vmešavati v konflikt v Siriji.