Palestinka v svoji uničeni hiši. Foto: Reuters
Palestinka v svoji uničeni hiši. Foto: Reuters
Gaza
Še v ponedeljek zvečer so izraelske sile napadale območje Gaze. Foto: Reuters
Izrael se je umaknil iz Gaze

Ob tem so sporočili, da je bil glavni cilj izraelske ofenzive na Gazo - uničenje vseh podzemnih predorov - dosežen.
Tridnevno premirje, ki so ga izbojevali v ponedeljek zvečer na mirovnih pogajanjih v Kairu, je začelo veljati ob 8. uri po lokalnem času in za zdaj drži.

Pogajanja v Kairu se bodo v prihodnjih dneh nadaljevala, palestinska delegacija, v kateri so tudi predstavniki gibanja Hamas, je v egiptovsko prestolnico že prispela, izraelske predstavnike pa pričakujejo kmalu.

Pred začetkom premirja silovito obstreljevanje obeh strani
Tik pred začetkom veljave premirja je bilo sicer še mogoče slišati silovito obstreljevanje z obeh strani. Na jugu Izraela je bilo slišati sirene, saj so pripadniki gibanja Hamas iz Gaze izstrelili vrsto raket. Nekaj minut pred začetkom premirja pa je Izrael sprožil zračni napad na mesto Gaza ter na južni in osrednji del Gaze.

Natančnih številk še ni
Medtem je znana tudi finančna škoda štiri tedne trajajočega konflikta - ta znaša najmanj od štiri do šest milijard dolarjev škode, je sporočil namestnik palestinskega finančnega ministra Tajsir Amro. Ob tem je za september napovedal srečanje držav donatoric za Gazo.

Amro je povedal, da omenjene številke ne upoštevajo neposredne škode za gospodarstvo v Gazi, tako da bi lahko vsota še narasla. Natančno škodo bodo lahko izračunali, ko se bo v prenaseljeno palestinsko enklavo vrnil mir.

Mrtvih že več kot 1.800 Palestincev
V spopadih na območju Gaze je v mesecu dni umrlo že več kot 1.800 Palestincev in 67 Izraelcev. Glavni cilj izraelske ofenzive je bil uničenje palestinskega raketnega arzenala in predorov, ki vodijo na izraelsko ozemlje, Izrael pa je med ofenzivo po uradnih podatkih napadel 4.800 tarč v Gazi, uničil 32 podzemnih predorov in 3.000 raket.

Hamas je iz Gaze proti Izraelu izstrelil 3.300 raket.

V Gazi, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev, je bilo v izraelski ofenzivi uničenih več sto hiš, pred tednom dni pa je po izraelskem bombardiranju prenehala delovati edina elektrarna na območju. Enklava je poleg tega že od leta 2006 pod izraelsko blokado, pesti jo kronično pomanjkanje vode, že ves čas pa ima tudi težave z električno oskrbo.

Izrael se je umaknil iz Gaze