Študenti naj bi med drugim branili legitimnost Izraela. Foto: Reuters
Študenti naj bi med drugim branili legitimnost Izraela. Foto: Reuters
Projekt nadzira urad premierja Netanjahuja. Foto: EPA

Študenti, ki bodo stali za omenjenimi izjavami, na spletu ne bodo smeli razkriti, da jih sponzorira izraelska vlada, je razbrati iz korespondence o načrtu, ki jo je razkril časnik Haaretz.
Urad premierja Benjamina Netanjahuja, ki bo program nadziral, je novico potrdil in ob tem zapisal, da je njihov cilj "okrepiti izraelsko diplomacijo in jo prilagoditi potrebam informacijskega konzumiranja".

Zamisel zahteva malce truda, tako, da vloga države pri tem ne bi tako izstopala, je v pismu uradu za vladne projekte napisal Daniel Seaman, zadolžen za načrtovanje projekta. Študente naj bi bilo za to treba angažirati in jih spodbuditi za sodelovanje.

Mešani odzivi
Načrt predvideva organizacijo študentov na vsaki univerzi v posebne enote, pri čemer bi glavni koordinator prejel polno štipendijo, trije koordinatorji za jezik, grafiko in raziskave manjše štipendije, študenti "aktivisti" pa bi prejeli "minimalno štipendijo".

Iz Netanjahujeve pisarne so sporočili, da so glavne teme, ki bi jih enote naslavljale, povezane s političnimi in varnostnimi vprašanji, branjenje pred pozivi za bojkot Izraela in branjenje pred dvomi o legitimnosti Izraela. Študentje bi izpostavljali demokratične vrednote Izraela, svobodo veroizpovedi in pluralizem.

A Alon Liel, umirjeni nekdanji generalni direktor izraelskega zunanjega ministrstva, načrt kritizira, češ da je "precej gnusen". "Študente bi morali učiti, da mislijo svobodno. Ko kupiš um študenta, postane ta marioneta izraelske državne štipendije," je bil oster. "Štipendijo lahko podeljuješ za opravljanje socialnih del ali poučevanje, ne pa za širjenje propagande o kontroverznih zadevah."