Na Golanski planoti je znova napeto. Foto: EPA
Na Golanski planoti je znova napeto. Foto: EPA
Izraelska vojska
Izraelska vojska je v najvišji stopnji pripravljenosti. Foto: EPA

Izraelska vojska je zadnje dni v najvišji stopnji pripravljenosti, po incidentu, ko so Sirci na Golanski planoti, ki je pod izraelskim nadzorom, zažgali njihovo vozilo. Državi sta sicer uradno še v vojni, sile Združenih narodov (UNDOF) pa že vrsto let nadzorujejo t. i. tamponsko cono med državama.

Izraelske obrambne sile so ZN opozorile, da ne bodo tolerirale nikakršnega nasilja iz Sirije, nanj pa "bodo odgovorile z vso resnostjo". Sirski topovski izstrelek sicer ni nikogar ranil ali povzročil materialne škode, a so izraelski vojaki kljub temu proti Siriji izstrelili opozorilne strele.

Medtem so se pripadniki sirske opozicije sešli v Katarju in se dogovorili za oblikovanje nove koalicije, ki se bo skušala zoperstaviti predsedniku Bašarju Al Asadu.

Kraj nesrečnega imena
Skalnata Golanska planota, ki leži na jugozahodu Sirije, je izredno politično in strateško pomembna. Izrael jo je iz sirskih rok prevzel med šestdnevno vojno leta 1967, leta 1973 pa preprečil Damasku, da bi znova prevzel nadzor nad njo. Državi sta leta 1974 podpisali premirje, od takrat so na meji, ki je veljala ob premirju, tudi mirovne sile Združenih narodov. Izrael je nato leta 1981 enostransko planoto priključil svojemu ozemlju, a te poteze mednarodna skupnost ni priznala.

Golanska planota je velika 1.150 kvadratnih kilometrov, na njej živi 20.000 sirskih druzov in prav toliko izraelskih Judov.