Obama je srečanje z Netanjahujem ob njegovem obisku na začetku marca odpovedal, saj so bile kmalu zatem v Izraelu parlamentarne volitve in bi to pomenilo kršitev diplomatskega protokola. Foto: EPA
Obama je srečanje z Netanjahujem ob njegovem obisku na začetku marca odpovedal, saj so bile kmalu zatem v Izraelu parlamentarne volitve in bi to pomenilo kršitev diplomatskega protokola. Foto: EPA

Po poročanju ameriškega časopisa Wall Street Journal je Izrael vohunil z namenom, da bi se najbolje pripravil za nasprotovanje jedrskemu dogovoru, v skladu s katerim naj bi Iran omejil svoje jedrske dejavnosti, ki po mnenju Izraela in nekaterih zahodnih držav vodijo v razvoj jedrske bombe, v zameno za odpravo sankcij, ki so močno prizadele iransko gospodarstvo.

Wall Street Journal navaja, da naj bi Izrael poleg prisluškovanja pridobival podatke tudi prek zaupnih brifingov ZDA, informantov in diplomatskih stikov v Evropi.

Bolj kot samo vohunjenje naj bi ZDA razjezilo, da je Izrael pridobljene informacije delil z ameriškimi kongresniki in tako skušal spodkopati podporo jedrskemu dogovoru. Številni republikanci v ameriškem kongresu namreč nasprotujejo sklenitvi dogovora z Iranom.

"Ena stvar je, če ZDA in Izrael vohunita drug za drugim, druga stvar pa je, če Izrael ukrade ameriške zaupne podatke in jih potem posreduje ameriškim kongresnikom, da bi spodkopal ameriško diplomacijo," je časopis navedel citat neimenovanega visokega predstavnika ZDA.

"Ne vohunimo za ZDA"
Na začetku tega meseca je na povabilo republikanskega predsednika predstavniškega doma Johna Boehnerja ameriške kongresnike nagovoril izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je pozival k zavrnitvi sklenitve dogovora, saj bo ta po njegovem mnenju Iranu še naprej omogočal izdelavo jedrske bombe, do katere naj bi se dokopal že zelo kmalu.

Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman je poročanje Wall Street Journala označil za neresnično. "Novica ni resnična. Izrael ima varnostne interese, ki jih mora braniti. Imamo svojo lastno obveščevalno službo. A ne vohunimo za ZDA. Dovolj sodelujočih je v teh pogajanjih, vključno z Iranom," je zatrdil.

Po njegovih besedah Izrael pridobiva svoje obveščevalne podatke iz drugih virov, ne od ZDA. Navodila so že desetletja jasna: "Ne vohunite za ZDA, neposredno ali posredno."