Odločitev Varnostnega sveta o sprejetju resolucije je Izrael dvignila na noge. Foto: BoBo
Odločitev Varnostnega sveta o sprejetju resolucije je Izrael dvignila na noge. Foto: BoBo

kaznovalne ukrepe: v znak protesta ne bo izplačal okoli šestih milijonov dolarjev članarine v organizaciji.

"Ta vsota predstavlja delež proračuna ZN-a, namenjen protiizraelskim telesom. Za Izrael je nesmiselno, da financira tovrstne entitete," je na Twitterju zapisal veleposlanik Izraela pri ZN-u Danny Danon. Izrael sicer letno za delovanje Združenih narodov nameni okoli 40 milijonov dolarjev.

Med protiizraelskimi telesi so Izraelci izpostavili ZN-ovo agencijo za palestinske begunce (UNRWA), divizijo za palestinske pravice, odbor, ki preiskuje izraelske prakse, ki vplivajo na človekove pravice Palestincev, in več t. i. posebnih informativnih programov o palestinskem vprašanju. "ZN mora končati to absurdno realnost, v kateri podpira telesa, katerih edini namen je širiti sovražnost in protiizraelsko propagando," je še dejal Danon.

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric je v odzivu na potezo Tel Aviva dejal zgolj, da o tem niso bili obveščeni.

Ob tem so v izraelski misiji pri ZN-u še dejali, da je to prvi v nizu korakov v odzivu na sprejetje za Izrael nesprejemljive resolucije, poroča Guardian.