Izraelske sile naj bi napadle konvoj, ki je iz Sirije v Libanon peljal orožje, a sirska stran to zanika. Foto: EPA
Izraelske sile naj bi napadle konvoj, ki je iz Sirije v Libanon peljal orožje, a sirska stran to zanika. Foto: EPA
Izrael napadel v Siriji

"Izraelska bojna letala so vdrla v naš zračni prostor in napadla znanstveni center v Džamraji v pokrajini Damask," so v sporočilu za javnost zapisali pri sirski vojski in ob tem dodali, da so napad izvedli, potem ko so se sirski uporniki več mesecev neuspešno trudili zavzeti objekte v Džamraji. V Siriji so napad označili kot "agresivno dejanje".

Libanonske varnostne sile, zahodni diplomati in sirski uporniki poročajo, da naj bi izraelska letala napadla sirski konvoj, ki je v Libanon domnevno prevažal orožje, toda sirska vojska je to zanikala.

Objekt v Džamraji, ki leži približno 14 kilometrov od meje z Libanonom, je sirska vojska označila kot znanstveni raziskovalni center, namenjen izboljšanju zmožnosti za odpor in vojaško samoobrambo. Objekt je bil uničen, v napadu sta bila ubita dva človeka, pet je bilo ranjenih.

Izrael ščiti Libanon
Izrael že dalj časa opozarja na nevarnosti, da bi sirski kemični arzenal pristal v rokah libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, sicer zaveznika režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ali v rokah kakšne druge militantne skupine. Če bi se to zgodili, bi Izrael napadel Sirijo, so zagotovili, saj je Libanon izraelski zaveznik.

Rusija ogorčena nad napadom
Zaskrbljenost zaradi napada je že izrazila Rusija, sicer zaveznica Sirije, ki je dejala, da bi lahko vsak tak napad prispeval k nesprejemljivemu vojaškemu vmešavanju v že tako nestabilni državi. "Če bo novica o napadu potrjena, potem imamo opravka z neizzvanim napadom na tarče na teritoriju suverene države, kar pomeni kršitev Ustanovne listine Združenih narodov in ni sprejemljivo, ne glede na motive, ki bi lahko opravičevali napad," so zapisali pri ruskem ministrstvu za zunanje zadeve.

Napad je obsodilo tudi libanonsko gibanje Hezbolah, kjer so ocenili, da je napad "razkrinkal resnične korenine krvavega konflikta v Siriji, je razkrinkal, kaj se zadnji dve leti dogaja v Siriji, ter zločinske cilje uničenja te države in oslabitve njene vojske".

Tudi Arabska liga je napad obsodila in ga označila kot "ostudno agresijo in očitno kršitev" sirske suverenosti. Vodja Arabske lige Nabil al Arabi je ob tem opozoril, da je molk mednarodne skupnosti ob podobnih napadih Izraela v Siriji v preteklosti judovsko državo opogumil k novi agresiji.

Kriza v Siriji bo ena glavnih tem na srečanju zunanjih ministrov Evropske unije v Bruslju.

Izrael napadel v Siriji