Pripadniki Belih čelad si ogledujejo razdejanje v Dari. Foto: Reuters
Pripadniki Belih čelad si ogledujejo razdejanje v Dari. Foto: Reuters

Zaradi neposredne nevarnosti za njihova življenja so jih na prošnjo Zahoda izraelske sile čez zasedeno Golansko planoto prepeljale v sosednjo Jordanijo. Izrael sicer v sirsko vojno ni neposredno vpleten, državi sta v sporu že desetletja. Izraelska vojska je zato poudarila, da "kljub intervenciji Izrael ohranja politiko nevmešavanja v sirski konflikt".

Izraelski vojaški radio je poročal, da so pripadnike Belih čelad in njihove družinske člane na prošnjo ZDA in evropskih držav rešili pred napredujočimi enotami sirskega režima na jugu države. Jordansko zunanje ministrstvo pa je pojasnilo, da so evakuirane Sirce sprejeli "izključno iz človekoljubnih razlogov" ter da jih bodo napotili v Veliko Britanijo, Kanado in Nemčijo. Te države so že obljubile, da jih bodo sprejele.

Sprva se je poročalo, da je rešenih vseh okoli 800 prostovoljcev, vendar se je pozneje izkazalo, da se je uspelo do Golanske planote, kjer so reševanje prevzele izraelske sile, prebiti le 442 ljudem.

BBC-jev dopisnik Mark Lowen poroča, da je preostale prostovoljce zajelo napredovanje borcev t. i. Islamske države na predele jugozahodne Sirije. Ker je bilo izraelsko posredovanje enkratna operacija, "se bojijo za njihovo usodo".

Med rešenimi je okoli sto Belih čelad, preostali so njihovi družinski člani, še poroča BBC.

Neodvisni?
Bele čelade so ustanovili leta 2013, njihova naloga pa je prvi odziv in pomoč civilistom po bombnih napadih na območjih, ki so pod nadzorom sirskih upornikov. Trdijo, da niso pristranski in da ne podpirajo ne vladnih sil ne upornikov, a podporniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada in Rusija so prepričani, da Bele čelade pomagajo upornikom in da imajo povezave z džihadističnimi skupinami, piše BBC.

Bele čelade naj bi sestavljalo okoli 3.000 prostovoljcev, več kot 200 jih je bilo v bojih ubitih. Uradno se imenujejo Sirska civilna obramba. Bili so nominirani tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Evakuacija sirskih prostovoljcev
Evakuacija sirskih prostovoljcev