Izraelski vojaki med nočnim vpadom v vas Arura, severno od mesta Ramala na obleganem Zahodnem bregu, kjer iščejo pogrešane izraelske najstnike. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Izraelski vojaki med nočnim vpadom v vas Arura, severno od mesta Ramala na obleganem Zahodnem bregu, kjer iščejo pogrešane izraelske najstnike. Foto: MMC RTV SLO/EPA

36-letnega Ahmada Said Suod Khalida so izraelske varnostne sile ustrelile in ubile v palestinskem begunskem taborišču Ein Bet-Alma v Nablu, medtem ko je bil namenjen v mošejo na molitev. Po pripovedovanju očividcev so izraelski vojaki Khalidu ukazali, naj se vrne domov. Ker tega ni storil, so vanj izstrelili sedem nabojev in ga ubili.

Izraelska vojska je v uradnem sporočilu zapisala, da se je moški vojakom "grozeče približeval". Po opozorilu, naj se jim ne približuje, so najprej izstrelili opozorilne strele v zrak, "nato pa so streljali proti osumljencu ... Preiskava je pokazala, da je bil moški duševno neuravnovešen. Dogodek še vedno preiskujemo," so še zapisali po poročanju palestinske novičarske agencije Ma'an.

To je že tretji Palestinec, ki je umrl v spopadu z izraelskimi varnostnimi silami, medtem ko te iščejo pogrešane izraelske študente. V tem času so aretirali več Palestincev, piše britanski BBC.

Iskanje najstnikov se nadaljuje
Izraelska vlada je za izginotje najstnikov, dveh 16-letnikov in 19-letnika, obtožila palestinsko gibanje Hamas. "Hamasovi ugrabitelji so prišli z ozemlja pod nadzorom palestinskih oblasti in se vrnili na ozemlje pod nadzorom palestinskih oblasti," je palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Hamas kakršno koli vpletenost v izginotje zanika, izraelske obtožbe pa je označil za neumnost.

Razdejanje v Ramali
Drugi incident pa se je zgodil v poslovni zgradbi v Ramali, kjer so izraelski ostrostrelci ubili Mahmuda Ismaila Atalaha (30). Izraelske varnostne sile so vdrle v več sosesk v Ramali, kjer so za seboj pustile pravo razdejanje, ko so vdrle v hiše in trgovine, zaradi česar so med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami izbruhnili spopadi.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je podprl izraelska prizadevanja, da najdejo tri izraelske najstnike, ki so pogrešani od 12. julija. Usklajena akcija palestinske policije in napadov izraelskih varnostnih sil pa je razburila marsikaterega Palestinca.