Mustafa Amine Badredine je bil drugi najpomembnejši poveljnik Hezbolaha. Foto: Reuters
Mustafa Amine Badredine je bil drugi najpomembnejši poveljnik Hezbolaha. Foto: Reuters

Skupina trdi, da je bil Mustafa Amin Badredine (55), sicer svak prav tako ubitega poveljnika Hezbolaha Imada Mughnijaha, ubit v torek.

Po poročanju libanonske televizije Al Majadin se je napad zgodil v bližini letališča v Damasku, kjer se Hezbolah, ki ga podpira Iran, bojuje na strani vladnih sil predsednika Bašarja Al Asada. V napadu je bilo ranjenih več ljudi.

"Pomemben vodja džihadistov"
Njegova smrt je velik udarec za skupino, saj je Badredine "sodeloval v večini operacij islamskega upora od leta 1982," je sporočil Hezbolah in dodal, da je bil "veliki vodja džihadistov".

Al Džazira ob tem piše, da je tega drugega najpomembnejšega moža v libanonski teroristični organizaciji posebno sodišče Združenih narodov (ZN) za Libanon v njegovi odsotnosti (skupaj s še štirimi osebami) obtožilo umora libanonskega premierja Rafika Al Haririja leta 2005, prav tako pa je bil od leta 2015 na črni listi oseb, ki so bile pod sankcijami ZDA.

V Kuvajtu je bil obsojen na smrtno kazen zaradi bombnih napadov leta 1983, a je iz zapora pobegnil leta 1990, ko je Irak pod vodstvom Sadama Huseina izvedel napad na Kuvajt. Badredine je bil svak prav tako ubitega poveljnika Hezbolaha Imada Mughnijaha.

Izraelska vojska v skladu s svojo doktrino ne komentira napada.