Izraelski policisti so v center sprva vstopili v civilu, nato je prišla še oborožena okrepitev z izraelskimi vojaki. Foto: EPA
Izraelski policisti so v center sprva vstopili v civilu, nato je prišla še oborožena okrepitev z izraelskimi vojaki. Foto: EPA
večina ranjenih je dobila strele v predel glave in prsnega koša. Foto: EPA

Očividci so za palestinsko agencijo Ma’an dejali, da so izraelski policisti vstopili v center oblečeni v civiliste. Okoli pete ure zjutraj po krajevnem času so aretirali nedavno izpuščenega zapornika Jusefa Al Hatiba, ki je bil deset let zaprt v izraelskem zaporu.

Agencija AFP pa je poročala, da so v begunski center vstopil zato, da bi aretirali "sovražne teroristične aktiviste".
Aretaciji so se uprli begunci v centru, ki so začeli v policiste metati petrolejke in kamenje. Palestinska agencija Ma’an poroča, da so izraelski policisti proti množici začeli streljati. V tistem trenutku so v center prišle dodatne okrepitve oboroženih izraelskih vojakov.

Ranjenih je bilo najmanj 15 ljudi, šest jih je v kritičnem stanju. Ranjeni so dobili strelne rane v predel glave in prsnega koša.

"Življenje policistov je bilo ogroženo, zato so uporabili prisilna sredstva za razkropitev množice," je dejala predstojnica za odnose z javnostmi izraelske policije Luba Samri.

Po njenih besedah so bili v spopadu ranjeni trije policisti. Policija ni poročala o smrtnih žrtvah.

Kot rečeno, v izjavi za javnosti so dejali le to, da so proti množici približno1500 ljudi uporabili "metode za razpršitev množic".

Zločin proti Palestincem
Predstavnik palestinskega predsednika Nabil Abu Rudeine je obsodil Izrael, napad pa označil za "zločin proti Palestincem" in "jasno namero Izraela glede mirovnih pogajanj". Ob tem je pozval ZDA, da še naprej sodelujejo pri mirovnih pogajanjih, da ne bi ta znova propadla.