Jad Vašem naj bi z grafiti popisali pravoverni judovski skrajneži. Foto: EPA
Jad Vašem naj bi z grafiti popisali pravoverni judovski skrajneži. Foto: EPA

V notranjosti muzeja v bližini skulpture, ki ponazarja upor v varšavskem getu, je bilo mogoče prebrati sedem večjih grafitov. "Hvala ti, Hitler, za tvoj čudovit holokavst, ki si ga uredil za nas. Samo zaradi tebe smo dobili državo v Združenih narodih," se glasi eden izmed grafitov.

Z grafiti je popisana tudi bližina spominskega vagona za živino, v kakršnih so na milijone Judov iz vse Evrope prevažali v nacistična koncentracijska taborišča.

Neznani grafitarji so med drugim zapisali: "Sionistično vodstvo si je želelo holokavst", "Če Hitler ne bi obstajal, bi si ga sionisti izmislili" in "Vojna sionističnega režima ni vojna judovskega naroda".

Judovski skrajneži prvi osumljenci
Direktor muzeja Avner Šalev je prepričan, da za vandalizmom nedvomno stojijo pravoverni judovski skrajneži. Istega mnenja je tudi policija, ki je sporočila, da preiskovalci domnevajo, da so bili vandali "pripadniki skrajne ultraverske skupnosti".

Izraelski minister za izobraževanje Gideon Sar je vandalizem obsodil in izrazil prepričanje, da bo policija prijela storilce.

Več pravovernih judovskih skupin ne verjame v obstoj judovske države brez prihoda Mesije. Med najbolj znanimi takimi skupinami je Neturej Karta, katere več članov živi v jeruzalemski pravoverni četrti Mea Šearim.

Jad Vašem je osrednji muzej v Izraelu, ki je bil ustanovljen leta 1953 na jeruzalemskem griču in je namenjen spominu na poboj šestih milijonov Judov med drugo svetovno vojno. Muzej pogosto obiščejo tuji voditelji na obisku v Izraelu in v Dvorani spomina položijo venec.