Številni Izraelci napadu na Iran nasprotujejo. Foto: EPA
Številni Izraelci napadu na Iran nasprotujejo. Foto: EPA

Netanjahu je na seji vlade dejal, da Iran ne vidi mednarodne odločnosti pri ustavitvi njegovih jedrskih dejavnosti. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je pretekli teden v poročilu opozorila, da je Iran podvojil število centrifug za bogatenje urana v obratu Fordo in da resno ovira delo inšpektorjev agencije v vojaškem kompleksu v Parčinu, za katerega sumijo, da ga Iran uporablja za jedrske preizkuse.

Izrael je v preteklosti že zagrozil, da bo napadel Iran, če bo razvidno, da mednarodne sankcije in diplomatska prizadevanja ne bodo uspela ustaviti jedrskega programa. Iran pa vztrajno zatrjuje, da ima njegov jedrski program izključno miroljubno naravo.

ZDA z manj vojaki
Medtem so ZDA sporočile, da bodo na skupne vojaške vaje z Izraelom poslale manj vojakov, kot so sprva predvidevale. A so zanikale domneve, da je zmanjšanje znak naraščajočih napetosti med administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame in Netanjahujem zaradi izraelskih groženj o zračnem napadu na Iran.

Iz ameriške vojske so sporočili, da je bila odločitev za zmanjšanje števila vojakov na vajah povezana s proračunskimi omejitvami in so poudarili, da bodo oktobra kljub temu potekale največje skupne vojaške vaje ZDA in Izraela do zdaj. Na vojaških vajah bodo simulirali raketni napad na Izrael, ki bi ga hipotetično izvedle Iran, Sirija ali druge sovražne države.

Vaj neposredno na ozemlju Izraela se bo udeležilo več kot 1.000 ameriških vojakov. Veliko več pa jih bo sodelovalo posredno v tujini. Po prvotnih načrtih naj bi na vajah znotraj Izraela sodelovalo približno 5.000 ameriških vojakov.