Izraelski zunanji minister je znan po svojem podpiranju nezakonitih judovskih naselbin na palestinskih ozemljih in agresivni retoriki. Foto: EPA
Izraelski zunanji minister je znan po svojem podpiranju nezakonitih judovskih naselbin na palestinskih ozemljih in agresivni retoriki. Foto: EPA
Izrael je Gazo obkrožil z zidom in jo skoraj v celoti zaprl. Foto: EPA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zagrozil z razširitvijo vojaške akcije v Gazi po petkovih in sobotnih napadih Gaze, ki so na jugi Izraela povzročii požar. Izraelski znanji minister je celo pozval k razmisleku o ponovni zasedbi Gaze.

Palestinski napad, ki sicer ni povzročil žrtev, le gmotno škodo, pa naj bi bil odgovor na izraelsko petkovo obstreljevanje Gaze, v katerem sta umrla dva človeka, še dva pa sta bila ranjena, poroča maannews.net.

V današnjem izraelskem napadu je bila zadeta tovarna v Rafahu na jugu Gaze. Napadena so bila vojaška oporišča ob Rafahu in ob mestu Gaza. Ni poročil o ranjenih. Izraelska vojska je sporočila, da so bili napadi povračilni ukrep zaradi sobotnega raketiranja iz Gaze in 25 raket, ki so zadele Izrael v zadnjih dveh tednih.

Število raket, izstreljenih iz Gaze, se je sicer močno povečalo, odkar je začel Izrael po izginotju treh izraelskih najstnikov izvajati obsežne aretacije po Zahodnem bregu, akcijo, v kateri je bilo aretiranih že skoraj 600, ubitih pa sedem Palestincev. Odgovornost za nedavne raketne napade je prevzela palestinska organizacija Ljudski uporniški odbori oziroma njeno vojaško krilo Brigade Al Naserja Salah Al Dina. Napadi so "povračilo za izraelske zločine proti našemu palestinskemu ljudstvu na Zahodnem bregu in v Gazi ter vztrajnim kršitvam pravic zapornikov", so zapisali v sporočilu za javnost.

Izrael je Gazo obstreljeval z letali in tanki, izraelski vojaki pa so v soboto zvečer streljali na skupino Palestincev na jugu Gaze in ranili dva človeka.

Lieberman: Razmisliti moramo o zasedbi Gaze
Zaradi najnovejšega izbruha nasilja ob meji z Gazo bi moral Izrael razmisliti o ponovni okupaciji Gaze, pa je dejal izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman, poroča b92.net. "Moramo se odločiti, ali izberemo alternativo, ki vključuje popolno osvojitev Gaze. Videli smo, da omejena vojaška operacija le spodbudi Hamas, tako da je alternativa jasna," je danes dejal Lieberman.

Izrael je Gazo okupiral leta 1967. Pod vodstvo Ariela Šarona je leta 2005 iz tega dela Palestine sicer umaknil svojo vojsko in nezakonite judovske naseljence, a ohranil popolni nadzor nad mejo, zračnim prostorom in teritorialnimi vodami Gaze, zaradi česar številni opozarjajo, da se okupacija z vidika mednarodnega prava pred devetimi leti ni končala. Leta 2007 je Izrael uvedel še zaporo Gaze zaradi zmage Hamasa na volitvah leto prej. V zapori sicer sodeluje tudi Egipt, ki si z Gazo na njenem jugu deli kratko mejo.

Izraelske sile pogosto streljajo na kmete in druge civiliste v Gazi, če se približajo tako imenovanemu zaščitnemu območju, ki, kot je odločil Izrael, sega od 500 do 1.500 metrov v območje Gaze. Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (UNOCHA) izpostavlja, da spada 17 odstotkov celotnega ozemlja Gaze (ta meri 360 kvadratnih kilometrov) v t. i. izraelsko zaščitno območje, vanj pa spada in je zaradi tega neuporabnih kar 35 odstotkov vse obdelovalne zemlje v Gazi.