Perutninska industrija bi lahko doživela hud udarec. Foto: Reuters
Perutninska industrija bi lahko doživela hud udarec. Foto: Reuters
Jajca
V več državah so odstranili jajca s polic trgovin. Foto: Reuters
Tudi nemški organi o okuženih jajcih

Britanska agencija za prehransko varnost je po poročanju BBC-ja sporočila, da je tveganje za javnost zelo majhno. Agencija sicer "prednostno preiskuje" zadevo, a omenjena jajca naj ne bi bila več na policah trgovin. Tako ni nobene potrebe, da se prebivalci Velike Britanije izogibajo uživanju jajc, sporoča pristojna agencija.

V Veliko Britanijo je prišlo med marcem in junijem letos okoli 21.000 jajc z nizozemskih farm. Gre za le delček od 1,8 milijarde jajc, ki jih Velika Britanija uvozi vsako leto.

Do razkritja je prišlo po tem, ko je prejšnji teden trgovska veriga Aldi s polic svojih trgovin v Nemčiji umaknila vsa jajca. Testi so namreč pokazali, da so jajca vsebovala fipronil, kemikalijo, ki lahko škoduje ledvicam, jetrom in ščitnici.

Belgijske oblasti so medtem priznale, da so že junija vedeli, da so jajca z nizozemskih farm morda kontaminirana s fipronilom. Gre za insekticid, ki se pogosto uporablja v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci.

Odstranili jajca s polic
Trgovine v Belgiji, na Nizozemskem in v Nemčiji so kot previdnostni ukrep odstranile jajca s polic, to pa so storili tudi v Švici in na Švedskem. Na Nizozemskem je bilo v zadnjih dneh zaradi preiskav začasno zaprtih okoli 180 perutninskih farm.

Morda bodo morali kmetje na Nizozemskem izločiti na milijone piščancev, da bi izkoreninili sledi insekticida v proizvodnji, opozarja nizozemska kmetijska organizacija LTO. 300.000 piščancev so že izločili.

Tudi nemški organi o okuženih jajcih