Japonci naj bi kmalu zagnali dva reaktorja v nuklearki Oi. Foto: EPA
Japonci naj bi kmalu zagnali dva reaktorja v nuklearki Oi. Foto: EPA

Skupina nasprotnikov jedrske energije z Nobelovim nagrajencem za književnost Kenzaburom Oejem na čelu je japonski vladi izročila peticijo s pozivom, naj se odpove jedrski energiji. Podpis je prispevalo 7,5 milijona prebivalcev.

V peticiji je zahteva, da vlada korenito spremeni svojo jedrsko politiko. Med drugim peticija nasprotuje ponovnemu zagonu dveh trenutno nedelujočih reaktorjev v nuklearki Oi ob obali Japonskega morja.

Po lanski jedrski katastrofi v Fukušimi je japonska vlada postopoma ustavila vseh 50 jedrskih reaktorjev. Podjetja, ki jih upravljajo, so jih nameravala znova zagnati po končanih vzdrževalnih in popravljalnih delih, vendar sta bila nasprotovanje in strah javnosti prevelika.

Še posebej sta sporna reaktorja v Oiju, ki sta najbližje ponovnemu zagonu, a dokončne odločitve o tem še ni, saj ne tamkajšnje oblasti ne vlada v Tokiu nočejo prevzeti odgovornosti.

Japonski premier Jošihiko Noda, ki zagovarja vztrajanje pri jedrski energiji, je sicer tamkajšnje oblasti že večkrat, nazadnje pred tednom dni, pozval k ponovnem zagonu reaktorjev. Zdaj naj bi sam še ta konec tedna odredil ponoven zagon reaktorjev - prvi po nesreči v Fukušimi.