Japonska je med drugo svetovno vojno zasužnjila do 200.000 žensk. Med njimi so bile številne Korejke, ki zahtevajo odškodnine in opravičilo. Foto: EPA
Japonska je med drugo svetovno vojno zasužnjila do 200.000 žensk. Med njimi so bile številne Korejke, ki zahtevajo odškodnine in opravičilo. Foto: EPA

Vprašanje t. i. "žensk za uteho" ostaja nerešeno tudi 70 let po koncu vojne in kvari odnose med državama. Dogovor o pospešitvi pogovorov je bil oznanjen po prvem uradnem srečanju japonskega premierja Šinza Abeja in njegove južnokorejske kolegice Park Geun Hje po treh letih, poroča BBC.

Ocenjuje se, da je Japonska med drugo svetovno vojno spolno zasužnjila do 200.000 žensk, veliko jih je bilo Korejk. Med njimi so bile tudi Kitajke, Filipinke in Tajke. Japonska se je v preteklosti že opravičila za "bolečino in trpljenje" žensk, Južna Koreja pa želi močnejše opravičilo in odškodnine za žrtve. V južni Koreji je še vedno živih nekaj žensk, ki so bile zasužnjene, prav one pa so več let vodile kampanjo za odškodnine in opravičilo in protestirale pred japonskim veleposlaništvom v Seulu.

Preteklost glavna ovira
Prav vprašanje "žensk za uteho" je glavna ovira za izboljšanje odnosov med državama, je dejala južnokorejska premierka Park. Njen svetovalec je po poročanju BBC-ja dejal, da je premierka poudarila, da mora biti stvar rešena hitro in na način, ki ga bo južnokorejsko ljudstvo lahko sprejelo.

Abe, ki je prišel na obisk v Seul, je dejal, da državi "ne bi smeli za sabo pustiti težav za prihodnje generacije". Nihče izmed obeh voditeljev sicer ni predstavil podrobnosti pogajanj.