Svet
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 10 glasov Ocenite to novico!
Cesar Akihito
Cesar Akihito je star 83 let in ima težave z zdravjem. Nasledil ga bo 57-letni Naruhito. Foto: Reuters
Akihito
Ženska na Japonskem ne more zasesti prestola. Foto: EPA

Dodaj v

Japonska korak bližje k možnosti odstopa cesarja

Cesar naj bi odstopil naslednje leto
19. maj 2017 ob 08:20
Tokio - MMC RTV SLO, Reuters

Japonska vlada je sprejela predlog zakona, ki omogoča cesarju Akihitu, da odstopi, kar bi bil prvi tak primer na Japonskem v dveh stoletjih. 83-letni Akihito ima namreč zdravstvene težave.

Akihito, ki je imel srčno operacijo, zdravil pa se je tudi za rakom na prostati, je v eni od redkih izjav v javnosti lani dejal, da se boji, da bo zaradi starosti težko izpolnjeval svoje naloge, poroča Reuters. Nasledil ga bo prestolonaslednik 57-letni Naruhito.

Vlada bo predlog zakona poslala v parlament, ki naj bi ga sprejel še pred koncem trenutnega zasedanja, ki se bo končalo naslednji mesec.

Načrti za abdikacijo sicer še niso potrjeni, mediji pa poročajo, da naj bi se zgodila v drugi polovici leta 2018, ko bo Akihito na prestolu že skoraj 30 let. Glede na trenutno zakonodajo abdikacija ni mogoča, zadnji japonski cesar je odstopil leta 1817.

Ženske ne morejo zasesti prestola
Spremembe zakonodaje pa bi se nanašale le na Akihita in ne bi omogočale odstopa prihodnjim cesarjem. Prav tako predlog ne omenja možnosti, da bi prestol zasedla ženska ali da bi ženska lahko ostala del cesarske družine tudi po poroki, poročajo japonski mediji. Politične stranke naj bi sicer razpravljale ločeno rešitev tega vprašanja.

Oba ukrepa sta bila predlagana kot način reševanja pomanjkanja moških naslednikov in vse manj ljudi "kraljevskega" rodu. Vprašanje je spet prišlo v ospredje ta teden, ko se je razvedelo, da se bo Akihitova najstarejša vnukinja poročila z "običajnim" državljanom, zaradi česar bo takšna morala postati tudi sama.

Na seznamu prestolonaslednikov so samo štirje ljudje, Akihitova sinova srednje starosti, njegov brat, ki je starejši od 80 let, in Hisahito, 10-letni sin Akihitovega mlajšega sina. Prestolonaslednik Naruhito ima najstniško hčer, ki pa prestola ne more naslediti.

Leta 2005, ko je bilo vse manj upanja za moškega naslednika, je takratni premier Džuničiro Koizumi želel spremeniti zakon iz leta 1947, ki omejuje prestolonasledstvo na cesarjeve moške potomce. Namera je bila nato ustavljena, ko se je naslednje leto rodil Hisahito.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
EnGlažek
# 19.05.2017 ob 10:27
A lahko daš še bolj butast primer? Cerar japonski cesar? Očitno nič ne veš o Japoncih . Japonci so časten narod in največ dajo na tradicijo.
raknac navi
# 19.05.2017 ob 13:43
Ja seveda casten narod! In tradicija! Ki jo z lahkoto spremenimo z novim zakonom. Se ne rodi moski. In se malo bojimo, kaj bo z nami. Pa sprejmemo zakon, da nima veze ce se rodi moski ali zenska. In smo lepo lahko mirni.. a sploh razumes kaj je moj point? Se mi zdi da ne..
raknac navi
# 19.05.2017 ob 08:50
Ha ha ha. Smesno to prilagajanje zakonov trenutni potrebi. In to na kaksnem podrocju. Hipoteticno je torej mozno, da sprejmejo zakon, da predsednik slovenske vlade direktno postane se japonski cesar...
Ja saj je tak zakon!!!
In potem je tudi sprenevedanje okrog migrantske politike povsem normalno..
Kazalo