Japonski premier napoveduje vlaganje v infrastrukturo, izobraževanje, zdravstvo v Afriki. Japonska sicer na tej celini vlaga precej manj kot Kitajska. Foto: Reuters
Japonski premier napoveduje vlaganje v infrastrukturo, izobraževanje, zdravstvo v Afriki. Japonska sicer na tej celini vlaga precej manj kot Kitajska. Foto: Reuters
Šinzo Abe v Afriki
Japonska nima veliko naravnih virov, zato želi izkoriščati afriške, ki jih je v izobilju. Foto: Reuters

Abe se v kenijskem glavnem mestu udeležuje šeste tokijske mednarodne konference o afriškem razvoju. Z naravnimi viri siromašna Japonska že dolgo želi izkoriščati številne naravne vire Afrike, še posebej odkar so zaradi jedrske nesreče v Fukušimi leta 2011 zaprli skoraj vse jedrske reaktorje in se je povečala japonska odvisnost od nafte in zemeljskega plina.

Vlaganje naj bi se začelo letos in bo trajalo tri leta, vključuje pa 10 milijard dolarjev javnih sredstev za infrastrukturne projekte, ki bi bili realizirani skozi sodelovanje z Afriško razvojno banko. Skupaj z vlaganji zasebnega sektorja bo skupni znesek po Abejevih pričakovanjih znašal 30 milijard dolarjev. "To je vlaganje, ki zaupa v afriško prihodnost, vlaganje, zaradi katerega bosta Japonska in Afrika rasli skupaj," je Abe dejal več kot 30 predsednikom držav in vlad iz vse Afrike.

Teh napovedanih 30 milijard se bo dodalo 32 milijardam, ki jih je Japonska obljubila Afriki za petletno obdobje na zadnjem srečanju omenjene mednarodne konference leta 2013. Kot je dejal Abe, je bilo do zdaj v različne projekte vloženih že 67 odstotkov obljubljenih sredstev.

Kitajska vlaga veliko več kot Japonska
Neposredna vlaganja Japonske v Afriki so leta 2015 znašala 1,24 milijarde dolarjev, kar je manj kot leto prej, ko je bilo vlaganj za 1,5 milijarde, sporoča Japonska organizacija za zunanje trgovanje. Japonska vlaga v infrastrukturo predvsem na področju cest, pristanišč letališč in elektrarn. Za primerjavo, Kitajska je samo aprila leta 2015 v z nafto bogati Ekvatorialni Gvineji vložila dve milijardi dolarjev.

Japonsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo del njihovih sredstev vložen v različne projekte, povezane z elektriko, z namenom povečanja proizvodnje za 2.200 megavatov po vsej celini. Denar bo namenjen tudi za usposabljanje 20.000 matematikov in učiteljev po Afriki, pa tudi 20.000 strokovnjakov na področju infekcijskih bolezni.

Čadski predsednik in predsedujoči Afriški uniji Idriss Deby je Tokio pozval, naj podpre tudi napore za zagotavljanje varnosti, ki jo ogroža tudi terorizem.