Midori Macušima je odstopila zaradi domnevnega kršenja volilnega zakona, ker naj bi poskrbela za razdeljevanje pahljač volivcem v svojem volilnem okrožju. Foto: Reuters
Midori Macušima je odstopila zaradi domnevnega kršenja volilnega zakona, ker naj bi poskrbela za razdeljevanje pahljač volivcem v svojem volilnem okrožju. Foto: Reuters

Juko Obuči, 40-letna hči pokojnega premierja Keiza Obučija, za katero je veljalo, da bi nekoč lahko postala premierka, je odstopila sredi škandala o sporni porabi finančnih sredstev. Na položaju je bila šele od 3. septembra in je bila ena od petih žensk v preoblikovanem Abejevem kabinetu.

Odstopila je po obtožbah, da so politične skupine, ki jo podpirajo, zlorabile finančna sredstva. Iz skladov, povezanih z dvema političnima organizacijama, je neznano kam namreč izginilo 26,4 milijona jenov (192.000 evrov). Na tiskovni konferenci, na kateri je potrdila svoj odstop, je Obučijeva dejala, da "ostaja velik sum" glede izginulega denarja.

Nekaj ur za Obučijevo je odstopno izjavo premierju Abeju izročila tudi pravosodna ministrica Midori Macušima. Nanjo so letele kritike opozicije o domnevnem kršenju volilnega zakona, ker naj bi poskrbela za razdeljevanje pahljač volivcem v svojem volilnem okrožju.

Abe prevzema odgovornost za nastali položaj
"Ministrica za trgovino in industrijo Obuči in pravosodna ministrica Macušima sta odstopili," je potrdil Abe. "Jaz sem tisti, ki ju je imenoval. Kot premier prevzemam odgovornost za to in se globoko opravičujem za nastali položaj," je dejal premier in dodal, da bo še danes našel zamenjavi.

Odstop obeh ministric je velik udarec za novo Abejevo vlado, predvsem pa za njegova prizadevanja za večje število žensk na visokih položajih v konservativni japonski družbi.