Obstali šinkansen. Foto: Reuters
Obstali šinkansen. Foto: Reuters

Na vlaku je bilo malo pred poldnevom po tamkajšnjem času tisoč ljudi, moški pa se je ubil v prvem vagonu.

Potniki so alarm sprožili nedaleč od Odavare, lokalne TV-postaje pa so predvajale posnetke v dim ovitega vlaka. Oblasti so ekspresni vlak, ki doseže do 320 kilometrov na uro, izpraznile, ob tem pa so ustavile tudi ves železniški promet na ekspresni progi Tokio-Osaka.

Dogodek na Japonskem, ki se ponaša z izjemno varnim železniškim sistemom, že odmeva, navsezadnje prav šinkansen velja za najvarnejši vlak na svetu. V vseh 50 letih delovanja namreč (do zdaj) niso imeli niti ene smrtne žrtve.

Samomori pogosti
Ima pa Japonska po drugi strani visoko stopnjo samomorov, še posebej med mlajšimi moškimi, kot ugotavlja BBC. Lani so bili Japonci ponovno prav na vrhu držav z najvišjo stopnjo samomorov, ki ostajajo vodilni vzrok smrti pri moških, starih od 20 do 44 let.

Samozažigi niso pogosti, niso pa tudi neobičajni, še posebej iz protesta - ravno lani je tako neki moški umrl potem, ko se je zažgal v parku v središču Tokia. Pokojni je protestiral proti vladnim načrtom, da razveljavi japonsko predvojno pacifistično ustavo.