Otočje Senkaku/Duaoju je že pred dvema letoma postalo vzrok hudih trenj in poslabšanja odnosov med uradnim Pekingom in Tokiom. Foto: EPA
Otočje Senkaku/Duaoju je že pred dvema letoma postalo vzrok hudih trenj in poslabšanja odnosov med uradnim Pekingom in Tokiom. Foto: EPA

Arhipelag v Vzhodnokitajskem morju je zadnja leta postal jabolko spora med Japonsko in Kitajsko ter tudi Tajvanom. Vse tri države si lastijo pravico do otočja, ki pa ga dejansko nadzoruje Japonska in je upravno del prefekture Okinava.

Vlada želi preprečiti nakup populistu
Trojica izmed petih otokov je v lasti poslovneža Kuniokija Kurihare, ki jih oddaja v najem japonski vladi. Zdaj so japonski mediji razkrili, da je vlada Jošihika Node dosegla dogovor o nakupu omenjenih otokov, za katere naj bi odšteli dobrih 20 milijonov evrov.

Nakup spornih otokov načrtuje tudi populistični guverner Tokia Šintaro Išikara, ki je sprožil kampanjo zbiranja prostovoljnih prispevkov za nakup otokov. Vlada naj bi z nakupom preprečila stopnjevanje incidentov, ki se zadnje tedne kar vrstijo.

Nova serija incidentov
Na začetku avgusta je skupina aktivistov iz Hongkonga pristala na enem izmed otokov in razobesila kitajsko zastavo. Sledila je reakcija japonskih nacionalistov, katerih obisk je razjezil oblasti v Pekingu. Komunistični režim je dopustil, če ne celo organiziral, vrsto protijaponskih protestov v več kitajskih mestih, kjer so protestniki sežigali japonske zastave in celo uničevali avtomobile in tehnično opremo japonskih znamk, čeprav so bile večinoma proizvedene na Kitajskem.

Dvolično obnašanje Tokia
Uvodnik režimskega dnevnika, ki je v lasti komunistične partije, je obtožil Japonsko dvoličnosti glede otokov. "Težko bo izboljšati napete kitajsko-japonske odnose, če bo vlada Japonske še naprej prevzemala dvoličen pristop do izražanja dobre volje na eni strani in hkratnega dopuščanja, da skrajne desničarske sile ugrabljajo vlado in javno mnenje," je zapisano v uvodniku Ljudskega dnevnika, kar se običajno opredeljuje kot uradno stališče Kitajske.