Med teorijami o vzrokih za Arafatovo smrt se omenja tudi aids. Foto: EPA
Med teorijami o vzrokih za Arafatovo smrt se omenja tudi aids. Foto: EPA
Ramala
Arafat je pokopan v Ramali na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Arafat naj bi bil zastrupljen s polonijem

Soproga dolgoletnega palestinskega voditelja je Arafatove osebne predmete posredovala arabski televiziji Al Džazira, ki jih je nato poslala v analizo na inštitut v Švici.

Analiza je na predmetih - med drugim na spodnjem perilu in zobni ščetki - odkrila neobičajno veliko polonija, zelo redkega in zelo radioaktivnega izotopa, ki je se v naravi pojavlja v zelo majhnih količinah.

Arafat je umrl leta 2004 v bolnišnici v Parizu, star 75 let. V pariško bolnišnico so ga prepeljali iz Ramale zaradi črevesne bolezni, ki sta ji sledili krvavitev in kap. Zdravniki niso nikoli ugotovili vzroka za krvavitev. Očitke, da so za "smrt" poskrbeli Izraelci, so ti takrat odločno zavrnili.

Izrael je zdaj vnovič zanikal namigovanja in vodja kabineta tedanjega premierja Ariela Šarona, Dov Wiesglass, je zatrdil, da nikoli niso razmišljali o umoru Arafata.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je pojasnil, da Arafat ni umrl v sumljivih okoliščinah, saj so ga v Franciji zdravili francoski zdravniki.

Družina mora dovoliti izkop posmrtnih ostankov
Po smrti Arafatova žena ni zahtevala obdukcije. Po njenih besedah ji to sploh "ni padlo na pamet". Vseeno tudi ni pojasnila, zakaj se je za analizo odločila šele toliko let po njegovi smrti.

Predmete, analizirane v Švici, je Arafat uporabljal tik pred smrtjo, odtlej pa so bili shranjeni v Parizu. Analizirali so tudi predmete, ki jih Arafat tedaj ni uporabljal.

Na inštitutu v Lozani so pojasnili, da lahko povišane ravni polonija pomenijo, da je bil Arafat zastrupljen, vendar tega nikakor ne dokazujejo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da so palestinske oblasti pripravljene sodelovati pri nadaljnjih analizah Arafatovih posmrtnih ostankov, če bo v to privolila njegova družina.

Polonij je v javnosti postal znan v primeru Aleksandra Litvinenka, nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe KGB in nasprotnika oblasti v Kremlju, ki je zaradi zastrupitve s polonijem umrl leta 2006 v Londonu.

Arafat naj bi bil zastrupljen s polonijem