Kampanja
Kampanja "Pripeljite nazaj naše deklice" kakšnega večjega uspeha ni obrodila. 200 deklet je še vedno pogrešanih. Foto: EPA

Nigerijsko vodstvo je dogovor o premirju naznanilo v petek, Boko Haram pa ga ni nikoli potrdil.

Dvom o resničnosti premirja je med drugim vzbudila sredina močna eksplozija na avtobusni postaji v mestu Azare na severu Nigerije. Po navedbah policije je bilo ubitih najmanj pet ljudi, 12 pa ranjenih. Po navedbah nekaterih prič naj bi bila bomba skrita v parkiranem avtomobilu in sprožena na daljavo, a policija tega ni potrdila.

Čeprav odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, je bila v preteklosti nigerijska zvezna država Bauchi, v kateri leži Azare, pogosta tarča Boko Harama.

Nejasna usoda 200 deklic
Obenem se vrstijo tudi poročila o novih ugrabitvah. Skrajneži naj bi konec tedna po poročanju BBC-ja v severovzhodni nigerijski zvezni državi Adamawa ugrabili več deset žensk in deklic, a ugrabitev lokalne oblasti še niso potrdile. Še vedno pa je nejasna usoda več kot 200 šolark, ki jih je skupina ugrabila sredi aprila in katerih izpustitev naj bi bila tudi predmet pogajanj z vlado. Za zdaj namreč ni znakov, da jih bodo izpustili, kot naj bi se vlada in Boko Haram dogovorila.

Nigerijski pogajalci naj bi pogovore s predstavniki Boko Harama nadaljevali prihodnji teden v sosednjem Čadu. A Boko Haram je močno razdrobljena skupina z nejasno vodstveno strukturo, zato poznavalci dvomijo, da imajo posamezniki, ki naj bi sodelovali v pogovorih z nigerijskim vodstvom, dejanski vpliv na uveljavljanje prekinitve ognja.