V neprehodni gneči, ki je sledila prerivanju v Mini, je po poročanju savdskih oblasti umrlo 769 ljudi. Foto: Reuters
V neprehodni gneči, ki je sledila prerivanju v Mini, je po poročanju savdskih oblasti umrlo 769 ljudi. Foto: Reuters

Kot je poročal BBC, je predstavnik nigerijske vlade povedal, da so po tragediji na romanju v mrtvašnice v mestu Džida v 14 tovornjakih pripeljali več kot 1.000 ljudi. O enakem številu mrtvih so poročali tudi predstavniki indijske, pakistanske in indonezijske vlade. Indijski zunanji minister Sušma Svaraj je povedal, da naj bi savdske oblasti objavile fotografije 1.090 romarjev, ki so umrli.

Savdske oblasti so sporočile, da so diplomatskim predstavništvom res posredovale fotografije več kot 1.100 žrtev letošnjega romanja, da bi tako lažje identificirali svoje državljane, a so ob tem zatrdile, da naj bi šlo za celotno romanje, in ne le tragični dogodek v Meki. Savdske oblasti tako še vedno trdijo, da je v gneči umrlo 769 ljudi, 109 ljudi je umrlo, ko je na veliko mošejo padel žerjav, nekateri pa so umrli naravne smrti, kar se med romanjem po njihovih trditvah dogaja vsako leto.

Kritike padajo na savdske oblasti
Številne države so bile zelo kritične do načina, kako so se savdske oblasti spopadle z nesrečo med romanjem. Med najglasnejšimi je bil Iran, ki je v tragediji izgubil 228 državljanov, in od Savdske Arabije zahteva opravičilo. Do Savdske Arabije je bila kritična tudi Indonezija, ki je sporočila, da so njihovi diplomati vse podatke o umrlih in poškodovanih v nesreči dobili šele štiri dni po tragediji.

Savdski klerik, veliki mufti Šejk Abdul Aziz bin Abdulah Al Šejk je branil oblasti in dejal, da je bila brezglava gneča zunaj človeškega nadzora, savdski kralj Salman pa je ukazal varnostno preiskavo nesreče. Zunanji minister Adel Al Džubeir je ob tem obljubil, da bodo, če odkrijejo napake, odgovorne primerno kaznovali.

Največja nesreča med romanjem
Nesreča se je zgodila med obredom, ko so v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurbanskega bajrama romarji s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo hudiča. Romarji so se začeli prerivati, v kaosu, ki je sledil, pa je umrlo najmanj 769 ljudi, še 934 je bilo ranjenih. Tradicionalnega romanja v Meko se je letos udeležilo več kot dva milijona muslimanov z vsega sveta, nesreča pa je bila najhujša v zadnjih 25 letih.